Συνεχίζονται οι αντιδράσεις: Οι "Οικολόγοι Πράσινοι" κατά της αθωωτικής απόφασης Αμβρόσιου

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν: Ένας θρησκευτικός αρχηγός γράφει για την ομοφυλοφιλική κοινότητα: «Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή!».

Ο θρησκευτικός ηγέτης παραπέμπεται στο δικαστήριο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους. Προσερχόμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος γίνεται δεκτός με επευφημίες και χειροφιλήματα από συγκεντρωμένους πιστούς. Στην απολογία του δηλώνει ότι «Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε»συμπληρώνοντας ότι «Όσους μιλούν γι' αγάπη, τους λέω αγαπούληδες». Το δικαστήριο τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες δεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως με το σκεπτικό ότι με το κείμενό του «κανένα εξ αυτών των αγαθών στα οποία αναφέρεται ο νόμος δεν απειλείται».

Εν έτη 2018, όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε ένα θεοκρατικό κράτος της Μέσης Ανατολής αλλά στην Ελλάδα, κράτος μέλος της ΕΕ. Αν και είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο ζήτημα της ανεξιθρησκίας και της ευρύτερης θρησκευτικής ελευθερίας, εντούτοις ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Για παράδειγμα -μεταξύ πολλών άλλων- η εμφανής ύπαρξη συμβόλων της «επικρατούσας» κατά το Σύνταγμα θρησκείας σε δημόσια κτίρια, δεν συμβιβάζεται με τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί το δημόσιο αίσθημα όλων όσοι/ες οραματιζόμαστε μια κοινωνία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία. Πιστεύουμε σε μια πολυπολιτισμική ελληνική κοινωνία με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα  του αυτοπροσδιορισμού για όλους και όλες. Γι΄ αυτήν την κοινωνία αγωνιζόμαστε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τους συμπολίτες μας να απομονώσουν κάθε ομοφοβική έκφραση και εκδήλωση μίσους, του φορείς της ελληνικής δικαιοσύνης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσουν το Δίκαιο και το πνεύμα της νομοθεσίας για την αποτροπή δηλώσεων ρατσιστικού μίσους και την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τον οριστικό διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους.

Διαβάστε επίσης