Ο Τραμπ έδιωξε τον Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών!

φυγε εσυ ελα εσυ

Αυτό κι αν ήταν… ανατροπή. Όχι γιατί δεν υπήρχαν ενδείξεις πως οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρεξ Τίλερσον δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Αλλά γιατί με το θέμα της Βόρειας Κορέας και της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ανοιχτό, κανείς δεν περίμενε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα έδιωχνε τη δεδομένη χρονική στιγμή τον υπουργό των Εξωτερικών του.

Κι όμως. Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 2018. Και το ρολόι έδειχνε λίγο πριν από τις 09:00 όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ένα tweet ανακοίνωσε:

Την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών
Την αντικατάστασή του από τον πρώην (πλέον) διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο
Και την τοποθέτηση, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μιας γυναίκας στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών. Το όνομα αυτής: Τζίνα Χάσπελ.

Τραμπ: «Ευχαριστώ» Ρεξ και… έξω από την πόρτα

Ο Αμερικανός πρόεδρος με 46 λέξεις τα είπε όλα. «Ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA, θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ Ρεξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες σου. Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται. Συγχαρητήρια σε όλους«.

Γιατί τον έδιωξε

Εκείνο που αναρωτιούνται όλοι είναι γιατί ο Τραμπ αποφάσισε να διώξει τον Ρεξ Τίλερσον και κυρίως γιατί αποφάσισε να το κάνει τώρα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη». Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε του Λευκού Οίκου μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον διορισμό του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο στη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τραμπ δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σχέσεις στ-οργής

Οι σχέσεις τους, πάντως, δεν ήταν και οι καλύτερες.

Όταν πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι ο Τραμπ αποδέχτηκε την πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν για συνάντηση, ο Τίλερσον δεν ήταν καν στις ΗΠΑ. Και σε δηλώσεις του από το Τζιμουτί (σ.σ. έκανε περιοδεία στην Αφρική) είχε πεί ότι π πρόεδρος είχ αποφάσισει μόνος του να αποδεχτεί την πρόσκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, υπονοώντας πως δεν είχε συμβουλευτεί ούτε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας!

Σε ένα άλλο περιστατικό, πριν από μερικούς μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δημόσια «μαλώσει» τον Τίλερσον γιατί είχε… τολμήσει να μιλήσει για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Η κόντρα για τα μάτια του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ήταν Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου όταν ο Τίλερσον, από την Κίνα, είχε πει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ανοικτούς «διαύλους επικοινωνίας» με την Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση. Και τη δημόσια δυσαρέσκεια του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια μέρα μετά (01.10.2017) ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε (μέσω twitter φυσικά) «κατσαδιάσει» με το γάντι τον υπουργό των Εξωτερικών της κυβέρνησής του. Έγραψε: «Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον θαυμάσιο υπουργό μας των Εξωτερικών, ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό άνθρωπο-πύραυλο».

 

Διαβάστε επίσης