Το «ευχαριστώ» για τον καθημερινό μας αγώνα είναι η περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος!

Της Μπέτυς Τετζερά

Τον τελευταίο καιρό νοσηλεύτριες και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα υποβάλλονται σε εμβολιασμούς, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς.

Δυστυχώς, όμως, αρκετοί συνάδελφοι μου προσβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη νόσο και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα. Το δραματικό αυτό γεγονός έρχεται με τη σειρά του να υπενθυμίσει τους εμφανείς κινδύνους που ελλοχεύουν για τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες το καθήκον τους. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για την επικείμενη περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος. Ως γνωστόν, αυτό παραπέμπεται σε επιτροπή, η οποία θα το αντικαταστήσει με υποτυπώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Αυτό είναι το «ευχαριστώ» για όλα όσα προσφέρουμε, χάνοντας ακόμη και την υγεία μας, σωματική και ψυχική; Διότι δεν είναι μόνο όσες και όσοι νόσησαν από την ιλαρά.

Είναι και οι συνάδελφοι μου που έχουν καταρρεύσει από την υπερκόπωση, περιμένοντας να πάρουν δεκάδες ρεπό και μέρες άδειας που τους οφείλονται. Το συγκεκριμένο επίδομα (που δεν είναι δα και κάποιο μεγάλο ποσό) είναι από συμβολική άποψη μια μικρή ανταμοιβή για τον καθημερινό μας αγώνα, που γίνεται νυχθημερόν και δεν κάνει διακρίσεις σε γιορτές και αργίες.

Είναι προφανές ότι η σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης ( η οποία έχει και αριστερό πρόσημο) να μάς εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν υπακούει σε καμία λογική. Παράλληλα, και μέσω της περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, καταρρακώνει επιπλέον το ήδη πεσμένο ηθικό ενός πολύπαθου κλάδου που στέκεται με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων, υπερβαίνοντας συχνά τα όρια του για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, κόντρα στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων που ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στηρίζετε κατ’ επέκταση και το δικαίωμα σας στην περαιτέρω αναβάθμιση του έργου μας, το οποίο τηρουμένων των δυσμενών αναλογιών (μικρού αριθμητικά προσωπικού σε σχέση με τις αυξανόμενες, καλυπτόμενες, ανάγκες) βρίσκεται σε ικανοποιητικό, αν μη τι άλλο, επίπεδο. Άλλωστε, εάν έχετε είτε άμεση είτε έμμεση εμπειρία από μια νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, θα έχετε διαπιστώσει ότι ποτέ ενδεχομένως τόσο λίγοι δεν έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τόσα πολλά για τόσους πολλούς!

ΣΣ: Η Μπέτυ Τετζερά είναι νοσηλεύτρια κατηγορίας Τ.Ε στο χειρουργείο του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ