Τώρα για την Πάτρα: Επιβεβαιώθηκαν όλα όσα λέγαμε για το θαλάσσιο μέτωπο

Aνακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» για τις εξελίξεις στο θέμα του θαλάσσιου μετώπου:

«Τον Μάρτιο του 2017 αμέσως μετά τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες για τον επανακαθορισμό της λιμενικής ζώνης ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς με την ιδιότητα του απλού πολίτη απέστειλε επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εκφράζει τις ανησυχίες του και εντοπίζει τους κινδύνους που ελοχεύει η τότε εξέλιξη  στο θέμα της απόδοσης του Θαλασσίου Μετώπου. Αυτοί οι προβληματισμοί και ανησυχίες είχαν εκφραστεί και κατά την διάρκεια της θητείας μας ως Δημοτικής Αρχής και γιαυτό το λόγο τότε εναντιωθήκαμε  στον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης χωρίς και  την ταυτόχρονη αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας χωρίς όμως να εισακουστούμε από την τότε Κυβέρνηση.

Τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες θέσαμε με επιμονή και ως αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν εισακουστήκαμε ούτε από την Δημοτική Αρχή ούτε από την σημερινή Κυβέρνηση.

Την Δευτέρα 22/1/2018 ο Δήμαρχος Πατρέων έκανε ενημέρωση για το θέμα και παρουσίασε το προσχέδιο της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του του Θαλασσίου Μετώπου στο Δήμο. Το προσχέδιο αυτό – το οποίο το έχει στα χέρια του ο Δήμος από τον Οκτώβριο αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο το απέκρυπτε – είναι πολύ χειρότερο από αυτό που είχε καταφέρει να έχει ο Δήμος με την σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης του 2012 και που με τον επανακαθορισμό της λιμενικής ζώνης σταμάτησε να ισχύει.

 

Τονίζουμε και σήμερα ότι η τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή με το να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να τοποθετείται απέναντι σε αυτό, προτείνοντας μόνο αόριστες και μη υλοποιήσιμες διεκδικήσεις μέσω αγωνιστικών κινητοποιήσεων καταφέρνει μέρα με την μέρα να φέρνει την Πάτρα πιο πίσω χάνοντας ακόμα και αυτά που έχει η ήδη κατακτήσει.

Τονίζουμε και σήμερα ότι η τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα κυρίως επικοινωνιακά και την παρουσίαση “προτάσεων” που ακούγονται ωραία στα ώτα των πολιτών αλλά επί της ουσίας είναι ευχολόγια μη πραγματοποιήσιμα μεγεθύνουν το πρόβλημα και οδηγούν σε αδιέξοδο την πόλη.

Εμείς έχουμε καταθέσει σαφή πρόταση αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου στηριγμένη στην πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών με ταυτόχρονη πρόταση για τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή της από τον Δήμο Πατρέων. Η πρόταση αυτή είναι στα χέρια και της Δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης.

Την ίδια πρόταση καταθέτουμε και σήμερα εκφράζοντας πλέον την αγωνία μας αλλά και την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον. Θεωρούμε ότι είναι η μόνη πρόταση η οποία μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο τόσο την Δημοτική Αρχή όσο και την Κυβέρνηση, αλλά κυρίως την πόλη και τους πολίτες της.

Παραθέτουμε την επιστολή του πρώην Δημάρχου Γιάννη Δημαρά προς τον Δήμαρχο  Κ. Πελετίδη με την ελπίδα αυτή την φορά να διαβαστεί με προσοχή αφού συνοψίζει την πρόταση μας, εντοπίζει με ακρίβεια το πρόβλημα και δείχνει το δρόμο για την λύση του.

ΠΡΟΣ: 1. Το Δήμαρχο Πατρέων Κων. Πελετίδη

: 2. Την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Πατρών κ. Αικ. Γεροπαναγιώτη

Πάτρα 18-3-2017

ΘΕΜΑ: Επανακαθορισμός  της Λιμενικής Ζώνης   της Πάτρας

Με την παρούσα θέλω να εκφράσω στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μου ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τον επανακαθορισμό της λιμενικής ζώνης της Πάτρας, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Να μεταφέρω δε απόψεις,  από την εμπειρία μου στη διαχείριση της παραλιακής περιοχής, από τις θέσεις του Πρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου, του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Δημάρχου, με την ελπίδα ότι θα φανούν χρήσιμες.

Με τον ανωτέρω επανακαθορισμό, εκτός των άλλων, επήλθε και ριζική  αλλαγή  των  επιτρεπόμενων χρήσεων στους χώρους που αποχαρακτηρίστηκαν, με την παραπάνω απόφαση και από το νομικό καθεστώς της λιμενικής ζώνης  βρέθηκαν στο καθεστώς αιγιαλού και παραλίας. Επομένως σε καθεστώς λίγων και συγκεκριμένων χρήσεων αλλά  και περιορισμένης δυνατότητας αξιοποίησης της  πλειονότητας των χερσαίων χώρων,  που είχαν δοθεί  στο Δήμο με τη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, την οποία  υπέγραψα  ως Δήμαρχος,  τον Ιανουάριο του 2012.

Το νομικό καθεστώς που τώρα ισχύει επιτρέπει να τοποθετηθούν στους χώρους αυτούς, μόνο… ξαπλώστρες και ομπρέλες, αφού η πλειονότητά τους βρίσκεται πλέον εντός του  αιγιαλού και της ζώνης παραλίας. Απαγορεύει δε οποιαδήποτε χρήση δεν είναι συμβατή με αυτή του αιγιαλού και της παραλίας και οπωσδήποτε κτίσματα (Ν.2971/2001,  Ν. 1577/1985 και μεταγενέστεροι) αλλά και όσα απέχουν λιγότερο από 30 μέτρα από τον αιγιαλό (Α.Ν.439/1970)).

Όλα δε τα έργα τα οποία έγιναν προς όφελος των δημοτών, επί θητείας μου ως Προέδρου του Λ.Τ.Π., όπως οι παιδικές χαρές, το θεατράκι, το κτίριο του ΝΟΠ και όλα τα  μαγαζιά (φάρου, Μόλου Αγίου Νικολάου, Μαρίνας  Ηρώων Πολυτεχνείου, ΟΠΑΘΑ και βαρελάκι) βρίσκονται πλέον εντός του αιγιαλού και της ζώνης παραλίας ή απέχουν λιγότερο από 30  μέτρα από τον αιγιαλό . Έχουν δε ανεξαιρέτως όλα χρήσεις μη συμβατές με τις διατάξεις του νόμου περί αιγιαλού και  παραλίας.

Παρόμοιος αποχαρακτηρισμός της Λιμενικής Ζώνης έγινε στο παρελθόν και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη δεκαετία του 80 και έχει νεκρώσει, για 40 ολόκληρα χρόνια,  την  παραλιακή περιοχή της πόλης,  ακριβώς  γιατί επιβλήθηκε το ίδιο νομικό καθεστώς,  που ισχύει πλέον και για την Πάτρα. Νομικό καθεστώς που δημιούργησε  αδυναμία διαχείρισής των παραλιακών χώρων, των οποίων άλλαξε η επιτρεπόμενη χρήση  και έφερε σε απόγνωση   όλες τις έκτοτε διατελέσαντες δημοτικές αρχές.

Για να μη νεκρώσει επομένως και η κεντρική  παραλιακή περιοχή της Πάτρας,  όπως  ήταν  επί δεκαετίες στο παρελθόν  αλλά  και για να δύναται να  υπάρξει   νόμιμη  και ουσιαστική  παραχώρηση, από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο, των χώρων του Δημοσίου  που βρίσκονται πλέον εκτός λιμενικής ζώνης,  πρέπει, το ταχύτερο δυνατό,   να αλλάξει  το νομικό  καθεστώς,  το οποίο  προφανώς λόγω συνταγματικότητας,  δεν μπορεί  να αφορά μόνο τον αιγιαλό και τη ζώνη παραλίας της Πάτρας.

Άμεσα πρέπει να διευκρινιστεί, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, στον οποίο ανήκουν και οι χώροι,  που τώρα εποπτεύονται από την Κτηματική Υπηρεσία, ποιος και με ποιες διατάξεις τους διαχειρίζεται. Επισημαίνω ότι αρμοδιότητα και ευθύνη αυτής της Υπηρεσίας, της οποίας διατέλεσα Προϊστάμενος, είναι η προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και είναι  υποχρεωμένη, από το νόμο, για την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων (πρόστιμα και μηνύσεις στην Εισαγγελία), σε όσους παραβιάζουν τις επιτρεπόμενες  χρήσεις.

Γι αυτούς τους λόγους, εναντιωθήκαμε στον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης χωρίς και  την αλλαγή του νόμου, όταν ήμουν Δήμαρχος και αρχικά το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για να διαχειριστεί τους χώρους που είχαν παραχωρηθεί το 2012 στο Δήμο και όταν αυτή αναιτιολόγητα δεν εγκρίθηκε,  επεξεργαστήκαμε, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας   κ. Β. Παπά  και τον συνεργάτη μου κ. Δ. Σαρδελιάνο, σχέδιο νόμου «περί αστικής παραλίας», που θα ίσχυε για όλη τη χώρα. Σχέδιο νόμου το οποίο υποβλήθηκε στην ΚΕΔ αλλά και στο Κοινοβούλιο (δια του  βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη), χωρίς  δυστυχώς  να γίνει αποδεκτό.

Γιάννης Δημαράς

Κάτοικος Πατρών»

Διαβάστε επίσης