Πάτρα: Από σήμερα και πάλι οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης

Mε την βραβευμένη ταινία «Ο Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου

Ξαναρχίζει σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε, τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας. Θα προβάλλει την τελευταία ταινία του 1ου κύκλου της φετινής σαιζόν που είναι «Ο Γιος της Σοφίας» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ελίνας Ψύκου, παραγωγής του 2017.

Στις 18.00, στις 20.15 και στις 22.30.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμης Havalits, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές και ο Χρήστος Στέργιογλου.

• Φωτογραφία: Διονύσης Ευθυμιόπουλος

• Μοντάζ: Nelly Ollivault

• Χώρα: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία (Έγχρωμη)

• Διάρκεια: 98 λεπτά.

Διακρίσεις:

-Tribeca Film Festival-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας- Best International Narrative Feature

-Los Angeles Greek Film Festival-Best Feature Special Jury Award

-Jeonju Film Festival

-Moscow Film Festival

-Sarajevo Film Festival

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Μίσα έχει φτιάξει μια νέα ζωή σε μια νέα χώρα. Αφού μετανάστευσε από τη Ρωσία στην Ελλάδα, έχει βρει ένα σύζυγο, ο οποίος προσπαθεί να πειθαρχήσει το γιό της που μόλις έχει φτάσει στη νέα του οικογένεια.

Μια ταινία γεμάτη ουμανισμό, με προσέγγιση δύσκολων χαρακτήρων αλλά και σκηνοθετική σιγουριά.

O «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου (2η μεγάλου μήκους ταινία της) κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Ν. Υόρκη,μεταξύ άλλων βραβείων.

Η επιλογή του ονόματος του ήρωα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς Μίσα ονομαζόταν η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980.

Η άφιξη του Μίσα στην Αθήνα σημαίνει μια τεράστια αλλαγή στη ζωή του και έναν επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς του. Αυτή η βαθιά προσωπική ιστορία μοιάζει σαν παραμύθι, τοποθετημένο στο καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου η φαντασία ενός παιδιού μεταφέρει δύσκολες καταστάσεις στην σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών. Στη δεύτερη ταινία της, η Ελίνα Ψύκου εξερευνά την έλλειψη ικανότητας έκφρασης και αποδοχής της αγάπης. Ο Γιός της Σοφίας προσφέρει μια ματιά μέσα στο μυαλό του Μίσα καθώς έρχεται αντιμέτωπος με την εφηβεία και τη διαμάχη με τους ενήλικες.

Σε συνδυασμό με την προσεγμένη στη λεπτομέρεια καλλιτεχνική διεύθυνση και ένα ιδιαίτερο soundtrack που συμπεριλαμβάνει νανουρίσματα, η σκηνοθετική προσέγγιση ρίχνει ένα παράξενο, μαγικό ξόρκι. Καθώς ο Μίσα περιπλανιέται στην πόλη μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, ο Γιος της Σοφίας παίρνει τη μία αναπάντεχη στροφή μετά την άλλη, οδηγώντας σε ένα φινάλε ψηλά στον ουρανό σε μια ταινία που ποτέ δεν είναι κάτι λιγότερο από μοναδική. Variety.

«Οταν βλέπαμε αυτές τις ταινίες, αναζητούσαμε κάτι που δεν είχαμε δει προηγουμένως. Ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι μια ταινία μας προκάλεσε να δούμε με ένα νέο τρόπο και γοητευτήκαμε από τον αναπάντεχο ουμανισμό των δύσκολων χαρακτήρων του. Η σκηνοθεσία ήταν γεμάτη σιγουριά, ο τόνος του μοναδικός και ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη δουλειά της Ελίνας Ψύκου. Το Βραβείο Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας απονέμεται στον "Γιο της Σοφίας".»

Αυτή ήταν η δήλωση της κριτικής επιτροπής (με Πρόεδρο τον 62χρονο ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόε) που συνόδευσε τη βράβευση της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Ελίνας Ψύκου μετά την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, δίνοντας έτσι την ώθηση για μια γεμάτη καλούς οιωνούς διεθνή καριέρα στα φεστιβάλ και τις αίθουσες του κόσμου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 11χρονου Μίσα, ο οποίος φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Οσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.

Ο Βίκτορ Κόμουτ, ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας, που υποδύεται τον Μίσα, είναι ένα παιδί από την Ουκρανία που ζει από τα οκτώ του χρόνια στην Ελλάδα - η ομάδα της Ψύκου τον ανακάλυψε στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας κι είναι ο πρώτος του ρόλος στο σινεμά.

Η Βάλερι Τσεπλάνοβα που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα του Μίσα, είναι διακεκριμένη ηθοποιός στη Γερμανία, μετανάστευσε εκεί με την οικογένειά της από τη Ρωσία, επίσης στα οκτώ της, κι εκεί έχει κάνει από θέατρο με τον Ντίμιτερ Γκότσεφ μέχρι σινεμά με τον Αντρέας Ντρέζεν. Τον κύριο Νίκο -τον πατέρα που θα ανακαλύψει ερχόμενος στην Ελλάδα ο μικρός Μίσα- ενσαρκώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, σ' έναν από τους σπάνιους κινηματογραφικούς του ρόλους.

Μια ιδιαίτερη ταινία γεμάτη ουμανισμό.

Το περιοδικό Αθηνόραμα στην κριτική του, έκανε λόγο για ένα τρυφερό, αλληγορικό δράμα με στοιχεία φαντασίας πάνω στο τέλος της εθνικής μας αθωότητας.

Ελίνα Ψύκου – Φιλμογραφία

2017 Son of Sofia, 2013 I aionia epistrofi tou Antoni Paraskeva – Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, 2006 Diakopes kalokairines (Short), 2004 Kyriakatikes.

*Ο Β' κύκλος προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης θ' αρχίσει στις 15/1/2018 με την ταινία "Μια Φανταστική Γυναίκα" σε σκηνοθεσία Σεμπαστιάν Λέλιο από τη Χιλή.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ