Αχαΐα: 72 άτομα μέχρι στιγμής οι οφελούμενοι του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων» - Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΙΚΕΛΟΣ", ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και ζεστό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, η παρουσίαση του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων» που υλοποεί το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Πρόληψης και Προαγωγής Υπηρεσιών Υγείας ΙΚΕΛΟΣ.

Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στο Καφέ Γέφυρες στην οδό Πατρέως, καθώς σε αυτό τον χώρο ήδη εργάζονται δύο ωφελούμενοι του προγράμματος.

ikelos_programma_4.jpg

Το σωματείο «'Ικελος», μέσω χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη Αστέγων» του Υπουργείου Εργασίας, υλοποιεί σε συνεργασία με τους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, αλλά και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα, βρίσκοντας μέχρι στιγμής στέγη και εργασία σε 72 συνανθρώπους μας.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Λεμονιά Νικολοπούλου, σήμερα συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν επωφεληθεί 3.500 άτομα ενώ το ποσοστό επανένταξης στην αγορά εργασίας φτάνει το 40%.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα στους Δύο δήμους έχει ως εξής:

- ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ:

42

ΑΝΔΡΕΣ:

19

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

23

ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

27

ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ:

15

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ:

21

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ:

7

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

6

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

3

ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ:

2

ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

 

ΣΥΝΟΛΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ:

30

ΑΝΔΡΕΣ:

14

ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

16

ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

15

ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ:

15

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ:

14

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ:

8

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

4

ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

3

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αν λάβουμε υπόψη μας και τη δύσκολη συγκυρία στην οποία καλείται η διοίκηση του ΙΚΕΛΟΥ, οι επιστημονικοί συνεργάτες αλλά και οι εθελοντές να φέρουν εις πέρας το έργο. «Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα. Εμείς αυτό που θέλαμε εξ αρχής, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε και νομίζω ότι το πετύχαμε και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό», συμπλήρωσε η κ. Νικολοπούλου. 

Στην κοινωνική τους επανένταξη και την ευκαιρία να εργαστούν και να επανακτήσουν τις δυνάμεις τους, αναφέρθηκε και η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Ψυχολόγος κα Χαρά Γουλιάμη η οποία αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος.

Τη μεγάλη προσφορά του σωματείου, εξήραν οι Δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου Χρήστος Νικολάου και Θάνος Καρπής αντίστοιχα, δηλώνοντας ότι θα βρίσκονται πάντα δίπλα στον αγώνα και την προσπάθεια του ΙΚΕΛΟΥ να δίνει «ανάσα» ζωής σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

ikelos_programma_3.jpg

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα 8λεπτο βίντεο με μαρτυρίες των ίδιων των ωφελουμένων αλλά και επαγγελματιών που έχουν ήδη εντάξει στο εργασιακό τους δυναμικό, ωφελούμενους, δηλώνοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και έτοιμοι να βοηθήσουν αλλά και να προτρέψουν και άλλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν το έργο του ΙΚΕΛΟΥ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δυτικής Αχαΐας Ξενοφών Μπαχράς και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος Βίκυ Αθανασοπούλου. 

cache_650x650_1_425824.jpg

ikelos_programma_2.jpg

 

 

Λίγα λόγια για τον ΙΚΕΛΟ

Το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόληψης και προαγωγής υπηρεσιών υγείας με διακριτικό τίτλο ‘’ΙΚΕΛΟΣ’’, ιδρύθηκε τον 9/2014 και έχει έδρα τη Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, που στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων, μέσω της ενδυνάμωσης και προστασίας των θεσμικά αναγνωρισμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων τόσο από το ελληνικό όσο και από το διεθνές δίκαιο. Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς το συνάνθρωπο. Ο στόχος μας αυτός δύναται να επιτευχθεί μέσα από σωστό συντονισμό και συλλογική προσπάθεια. Το όραμα του Σωματείου ‘’ΙΚΕΛΟΣ’’ είναι μία κοινωνία η οποία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ατόμου, μεταλαμπαδεύοντας στους ανθρώπους αξίες ,οράματα, ιδανικά καθώς και την πίστη σε αυτά, ενώ παράλληλα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα διάφορα κοινωνικά προβλήματά συρρικνώνοντας ή εξαλείφοντας τα φαινόμενα του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού

Σκοπός Σωματείου

Οι σκοποί του σωματείου ‘’ΙΚΕΛΟΣ’’ είναι μη κερδοσκοπικοί και συνοψίζονται στους κάτωθι: 
 

·                    Η προαγωγή και πρόληψη  της υγείας παιδιών και ενηλίκων,  ενδεικτικά αναφέροντας τους τομείς της ψυχικής υγείας, τον αυτισμό, την εξάρτηση σε ναρκωτικές ουσίες, την φροντίδα αδύναμων και ηλικιωμένων κλπ,  καθώς και η συμβολή στην μεταρρύθμιση της χώρας στον τομέα της υγείας.

·                    Η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου ή αντιπροσωπευτικών ομάδων, φορέων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα αναφορικά με τη σημασία της υγείας καθώς και η εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης - αγωγής υγείας, προνοιακής μέριμνας και κοινωνικής αντίληψης

·                    Η παροχή σε ομάδες και άτομα οργανωμένων υπηρεσιών που να τείνουν στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, ψυχικών διαταραχών, αυτισμού, εξάρτησης σε ναρκωτικές ουσίες κλπ

·                    Η οργάνωση ειδικών μονάδων προσανατολισμένων α) στην   εξυπηρέτηση συγχρόνων αναγκών για την αντιμετώπιση ψυχικών ή σωματικών προβλημάτων  υγείας ανηλίκων ή  ενηλίκων   (Κέντρα Ημέρας, Ξενώνες, Κινητές Μονάδες κ.α.), β) στην πρόληψη και βελτίωση συνθηκών διαβίωσης κάθε ηλικίας οικονομικά ασθενέστερων συνανθρώπων μας με κάθε πρόσφορο μέσο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, γ) στην εκπαίδευση και απασχόληση ανηλίκων και ενηλίκων με κέντρα – εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και ΑΜΕΑ, δια βίου μάθησης κτλ.

·                Η ενίσχυση και ανακούφιση με κάθε πρόσφορο μέσο των οικονομικά αδύνατων πολιτών, αλλά και των μελών ευπαθών ομάδων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ» 
(Στο πλαίσιο των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους, του άρθρου 29 του ν. 4052/12)

Το Πρόγραμμα στοχεύει σε οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων ή έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (άρθρο 9 του Ν. 4109/2013, ΦΕΚ 16, τ.Α΄) ως άστεγοι και δύναται άμεσα να επανενταχθούν. Επιπλέον, στοχεύει στην επανένταξη γυναικών που φιλοξενούνται σε Ξενώνες για γυναίκες θύματα βίας και σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, εφόσον στερούνται τη δυνατότητα, ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή κατοικία. 

Συγκεκριμένα, οι ομάδες-στόχος του προγράμματος είναι: 
→ οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,
→ οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, 
→ γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
 → άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν. 
 


Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος: 
→ Η άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας 
→ Η επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.

 

Έπειτα από την επιτυχημένη διαχείριση του προγράμματος, η διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας ζήτησε από το Σωματείο να αναλάβει τη  συνέχεια των σχεδίων  του Δήμου Πατρέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα αποία και τελικά ανέλαβε από τον Απρίλιο του 2017.

 

Διαβάστε επίσης