Ανδρέας Σπαλιάρας: Έχω την διάθεση, το χρόνο και την γνώση για να προσφέρω.

υποψήφιος στις εκλογές του επιμελητηρίου με την παράταξη του π. κρίκη

Συνέντευξη του Ανδρέα Σπαλιάρα, υποψήφιου στις Επιμελητηριακές Εκλογές με την παράταξη του Π. Κρίκη: 

Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να θέσετε υποψηφιότητα για το Επιμελητήριο; Και γιατί επιλέξατε την παράταξη «Επιμελητήριο για Όλους»; 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς και τα συνεχιζόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις της περιοχής μας, θεώρησα αυτονόητο σαν νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά να προσπαθήσω με όσες δυνάμεις διαθέτω και με όσα μέσα μπορεί να μου προσφέρει το επιμελητήριο να συνεισφέρω με την συμμετοχή μου, στην αχαϊκή κοινωνία. Έχω την διάθεση, το χρόνο και την γνώση για να προσφέρω. 
Όσο για την επιλογή παράταξης, επέλεξα την παράταξη «Επιμελητήριο για Όλους» γιατί πρεσβεύει το νέο. Είναι μια νέα δύναμη, ένα σύνολο με νέους ανθρώπους και ανθρώπους με εμπειρία που δεν έχει την κούραση (ή φθορά) μιας θητείας 6 χρόνων. 

Χρειάζεται νέο «αίμα» το Επιμελητήριο; Τι καινούργιο μπορούν να φέρουν οι νέοι άνθρωποι στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της περιοχής; 

Μετά από 6 χρόνια θητείας της προηγούμενης διοίκησης μια αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η απερχόμενη διοίκηση του επιμελητηρίου δείχνει να έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις της. Είναι λογικό να έχει επέλθει μια κούραση και η ανάγκη για νέο αίμα είναι επιτακτική. Ο στόχος μας είναι η βοήθεια του επιμελητηρίου να πάει και σε άλλους τομείς της αγοράς, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν ευνοηθεί. Το επιμελητήριο δεν είναι μόνο τρόφιμα και ποτά, είναι και άλλοι κλάδοι το ίδιο ή και περισσότερο σημαντικοί που χρειάζονται βοήθεια. Με το πάθος και την ορμή του νέου μπορεί να δουλέψουν τα πράγματα διαφορετικά και να γίνουν δράσεις στο επιμελητήριο που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει. 

Η παράταξή σας κάνει λόγο για ένα στενό κύκλο ανθρώπων που λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες. Ποιά είναι η δική σας γνώμη; 

Δεν θα ήθελα να μπω σε διαδικασία κριτικής της απερχόμενης διοίκησης. Έκαναν ότι μπορούσαν και η αγορά θα είναι η πρώτη που θα κρίνει το έργο τους. Η γενική εικόνα είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολλά παραπάνω απ’ όσα έκαναν μέσα στο διάστημα των 6 χρόνων που θήτευσαν. 

Πιστεύετε ότι η απερχόμενη διοίκηση ασχολήθηκε με τους μικρομεσαίους που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ή τους άφησε στη μοίρα τους; 

Όλοι κρινόμαστε από τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε. Όπως ξέρετε η παράταξή μας έχει κάνει αρκετές περιοδείες στην αγορά, και η αγορά της Αχαΐας είναι μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Τα μηνύματα που λάβαμε σε αυτές τις περιοδείες είναι πως το επιμελητήριο δεν είναι εκεί για αυτούς παρά μόνο για να εισπράττει εισφορές. Κάποιοι, λίγοι, μπορεί να εξυπηρετήθηκαν, όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί που έχουν παράπονα. Άλλωστε όπως τόνισα και παραπάνω υπάρχουν κ’ άλλοι κλάδοι που χρειάζεται να βοηθηθούν.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ; Τις εκμεταλλεύτηκε υπέρ όλων η διοίκηση Μαρλαφέκα; 

Η διείσδυση της πληροφορίας στην αγορά για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ ήταν ανεπαρκής. Ίσως να μην κατάφεραν να τα επικοινωνήσουν σωστά αλλά παραμένει γεγονός ότι το Επιμελητήριο στο κομμάτι αυτό δεν μπόρεσε να προσφέρει τα αναμενόμενα στην αγορά της περιοχής μας.

Η παράταξή σας ισχυρίζεται ότι θα διοικήσει το Επιμελητήριο με συλλογικό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα ακούγεται η φωνή του κάθε μέλους; 

Ναι θα ακούγεται το κάθε μέλος. Όταν συζητάμε για ένα «Επιμελητήριο για Όλους» το εννοούμε πραγματικά και θα είμαστε στην διάθεση όλων. Για να γίνει αυτό στην πράξη θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας που θα μπορεί κάθε μέλος να απευθύνεται εκεί για οποιοδήποτε πρόβλημα του ή αν χρειάζεται κάποια πληροφορία. Ίσως να χρειαστεί να επαναφέρουμε και το φυλλάδιο με τρόπο τέτοιο που δεν θα έχει κόστος για τα μέλη και θα είναι χρηματοδοτούμενο από διαφημίσεις. Θα το εξετάσουμε. 

Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου στην περιοχή; Και πώς θα τα ιεραρχούσατε; 

Τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου στην περίοδο των μνημονίων που διανύουμε είναι συλλογικά και όχι μόνο τοπικά. Το μεγαλύτερο είναι η υπερβολική φορολόγηση, το ΦΠΑ που είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, η έλλειψη ρευστότητας που είναι αποτέλεσμα των δύο παραπάνω, η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό και η έλλειψη πιστότητας στα τοπικά – ελληνικά προϊόντα. Ειδικότερα για την περιοχή μας η απουσία της πολιτείας είναι εμφανής σε θέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα. Η έλλειψη brand name της περιοχής μας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα (Ποια είναι η ταυτότητα της Αχαΐας; , Τι γνωρίζουν οι άλλοι για εμάς; ). Το τρένο που φτάνει μέχρι τον Αγ. Ανδρέα και έχει κόψει την Αχαΐα στην μέση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, επίσης, δεν εξυπηρετεί την Βιομηχανική Περιοχή. Το αεροδρόμιο που δεν εξυπηρετεί cargo μεταφορές και δεν έχει απευθείας σύνδεση με την εθνική οδό, το λιμάνι που ακόμα δεν έχει εκμεταλλευθεί σωστά και η μηδαμινής  τουριστική δραστηριότητα λόγω ελλιπών υποδομών. 

Τι πιστεύετε ότι χρειάζονται οι νέοι επιχειρηματίες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά; 

Χρειάζεται η πολιτεία να μεριμνήσει για την επιτυχία των νέων επιχειρηματιών με απαλλαγή φορολόγησης για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Με την μείωση του ΦΠΑ, με την σωστή διαχείριση των κοινοτικών πακέτων ώστε όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε προγράμματα που τους αφορούν ώστε να αναπτυχθούν. Εύκολη πρόσβαση σε τεχνολογικά εργαλεία για την προβολή τους και την οργάνωσή τους. 
Μέσα από το επιμελητήριο θα πρέπει να μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα εργαλεία και να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και το επιμελητήριο με την σειρά του, θα πρέπει να απαιτήσει ώστε να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της φυγής των επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους. 

Άν εκλεγείτε για ποιά πράγματα δεσμεύεστε απέναντι στους επιχειρηματίες που θα εκπροσωπείτε στον φορέα; 

Δεσμεύομαι για την αποκατάσταση της επικοινωνίας τους με το επιμελητήριο και για την διάχυση της πληροφορίας σε όλο το εύρος των μελών. Για την δημιουργία των απαραίτητων εργαλείων ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή όλα τα μέλη να βρουν βοήθεια περνώντας την πόρτα του επιμελητηρίου είτε φυσικά είτε διαδικτυακά. 

Ποιό είναι το μήνυμά σας προς τα μέλη του Επιμελητηρίου; Γιατί να σας ψηφίσουν;

Το επιμελητήριο είναι ένα σημαντικό εργαλείο της αγοράς που έχει χάσει το δρόμο του και καλούμαστε να τον επαναφέρουμε σε πορεία τέτοια που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των μελών του. Μπορούμε να το πετύχουμε ώστε να αποκτήσει πάλι τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα για τα μέλη του και τον ρόλο του σοβαρού εταίρου σε κάθε κυβέρνηση για την επιστροφή της ανάπτυξης στην αγορά. 
Προσωπικά, έχω την διάθεση και τον χρόνο ώστε να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει το επιμελητήριο ένα Επιμελητήριο Για Όλους.