Λίστα... κρατήσεων σε πλειστηριασμούς για ξενοδοχεία- Στο σφυρί και hotels των Ιονίων

Ποιες μονάδες βγαίνουν στο «σφυρί» το προσεχές διάστημα

Στο σφυρί μέσω πλειστηριασμών βρίσκεται μια σειρά ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα με επισπεύδουσες τις τράπεζες, ενώ ξεκίνησε και η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ξενοδοχειακή εταιρεία Λακιτίρα Α.Ε., η οποία διαθέτει τρία ξενοδοχεία στην Κω και έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Αναφορικά με τη Λακιτίρα, η Deloitte που ανέλαβε και το ρόλο του ειδικού εκκαθαριστή έχει αποστείλει από τις αρχές της βδομάδας σε ενδιαφερομένους τα στοιχεία που αφορούν την εν λόγω ξενοδοχειακή επιχείρηση και τους καλεί να εκδηλώσουν ένα αρχικό ενδιαφέρον. Η Λακιτίρα Α.Ε. οφείλει πάνω από 37 εκατ. ευρώ στη Eurobank, ενώ οφείλει επιπλέον 3 εκατ. ευρώ σε τρίτους και 2,17 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, εκ των οποίων 1,56 εκατ. είναι ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» δεν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος, ωστόσο η φάση αυτή δεν πρόκειται να κρατήσει μεγάλο διάστημα, καθώς αναμένεται ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά funds και Έλληνες επενδυτές.

Η εταιρεία Λακιτίρα ελέγχει τρία ξενοδοχεία και συγκεκριμένα τα Lakitira Resort & Village τεσσάρων αστέρων με 239 δωμάτια, το Lakitira Suites πέντε αστέρων με 83 δωμάτια και το Helona Resort πέντε αστέρων με 241 δωμάτια.

«Τα ξενοδοχεία αυτά λειτουργούν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους και απασχολούν περίπου 300 εργαζόμενους, ενώ η εμπορική τους αξία ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ» αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή δεν δεσμεύει τους επενδυτές, καθώς πρόκειται για εκτίμηση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τράπεζα αναμένεται στις αρχές του 2018 να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πώληση της μονάδας ελευθέρων βαρών.

Παράλληλα αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη μία σειρά πλειστηριασμών άλλων μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός οδεύει από ρεκόρ σε ρεκόρ, εντούτοις υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες με προβλήματα χρηματοδότησης που υποχρεώνουν τις τράπεζες να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 6 Δεκεμβρίου το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, με τον διακριτικό τίτλο Enodia Hotel στη Λευκάδα με επισπεύδουσα την Alpha bankΑΛΦΑ+0,69% και τιμή πρώτης προσφοράς 1.197.000 ευρώ.

Στις 13/12 στην Ιστιαία εκπλειστηριάζεται το ξενοδοχείο «Ηράκλειο» με επισπεύδουσα την εταιρεία «Π. Καραβατάκης Αρχιτέκτονας Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» και με τιμή πρώτης προσφοράς τα 536.941 ευρώ.

Στις 20/12 στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης εκπλειστηριάζεται ξενοδοχείο κλασικού τύπου Β’ κατηγορίας, δυναμικότητας 59 κλινών, με επισπεύδουσα την Αlpha Bank και πρώτη τιμή εκκίνησης τα 890.000 ευρώ.

Με το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2018 στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός για το ξενοδοχειακό κατάλυμα, τάξεως δύο αστεριών, με το διακριτικό τίτλο «Ηοtel Galini» με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-0,99% και τιμή πρώτης προσφοράς τα 1.600.000 ευρώ.

Στις 17/01/2018 στο Ειρηνοδικείο Κέρκυρας είναι προγραμματισμένος πλειστηριασμός για το ξενοδοχειακό συγκρότημα πέντε αστέρων με το όνομα Grande Mare Hotel, Spa & Wellness, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς τα 4.735.000 ευρώ. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει δυναμικότητα κατά την εγκεκριμένη άδεια 52 δωματίων, 112 κλινών και απέχει 12 περίπου χιλιόμετρα νοτίως της πόλεως της Κέρκυρας. Κείται στην ανατολική πλευρά του νησιού, ανακαινίστηκε πλήρως το έτος 2004. Όλα τα κτήρια είναι σε σειρά, με προσανατολισμό ανατολικό και βλέπουν στη θάλασσα.

Την ίδια ημέρα στο ειρηνοδικείο Ρεθύμνου πραγματοποιείται πλειστηριασμός με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς για δυο ακίνητα των εταιρειών «Αφοί Μαυρομάτη ΑΞΤΕ» και «Μαυρομάτης ΑΕΕΕ» με διακριτικό τίτλο «Υδραμα Α.Ε.» που αφορούν ακίνητο κατάστημα και το ξενοδοχείο με την επωνυμία «Castello Bianco Hotel» τρίτης κατηγορίας και δυναμικότητας πενήντα πέντε διαμερισμάτων ή πενήντα οκτώ δωματίων και 112 κλινών. Για το ξενοδοχείο η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 1.765.000 ευρώ και για το άλλο ακίνητο 1.550.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ