Πάτρα: Συνεχίζονται οι λαϊκές συνελεύσεις

πρωτοβουλία του δήμου

Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων, εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, η Συνέλευση του Νοτίου Διαμερίσματος, στο ΚΑΠΗ Ψάχου, στα Ζαρουχλέικα.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας τον Δήμο, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μελάς και Χρήστος Κορδάς, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Στη συζήτηση τέθηκαν αιτήματα και προτάσεις από τους κατοίκους και εκπροσώπους φορέων.

Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς, ανοίγοντας τη συνέλευση, αναφέρθηκε στις μεγάλες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο Νότιο Διαμέρισμα. Για μας –είπε- τα λαϊκά στρώματα που διαμένουν στις νότιες συνοικίες και οι ανάγκες τους αποτελούν προτεραιότητα. Η δημιουργία του Νότιου Πάρκου με ελάχιστα χρήματα και πολλή δουλειά από τους εργαζόμενους του Δήμου, έδωσε τη δυνατότητα στους δημότες μας που για δεκαετίες ήταν αποκλεισμένοι από την παραλία και τη θάλασσα, να απολαμβάνουν έναν από τους πιο όμορφους χώρους της πόλης μας.

Προχωρήσαμε σε ανάπλαση τμήματος των Ζαρουχλεΐκων, ενώ συνολικά στο Νότιο Διαμέρισμα έχουν ασφαλτοστρωθεί 52 δρόμοι, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή να μην έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε.

Προχωρήσαμε σε διανοίξεις νέων δρόμων, απαλλοτριώσαμε εκτάσεις και διαμορφώνουμε κοινόχρηστους χώρους.

Τοποθετούμε νέες παιδικές χαρές, βελτιώνουμε δημοτικές αθλητικές υποδομές.

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, στην παρέμβασή του, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ανέφερε ότι ο Δήμος μας συνεχίζει να είναι σταθερά προσανατολισμένος στα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αποτελεί σταθερή πυξίδα μας. Γι αυτό εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να πάρουν ανάσες οι λαϊκές οικογένειες και οι άνεργοι που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Πήραμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσαμε μεγάλες κινητοποιήσεις. Την πορεία Πάτρα – Αθήνα, αλλά και την φετινή πορεία στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Σ αυτόν τον αγώνα, πορευτήκαμε μαζί με τους άνεργους, τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία, απαιτώντας δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Με συνέπεια διεκδικήσαμε μαζί με το λαό της Πάτρας, την άμεση παραχώρηση της λιμενικής ζώνης και τη χρηματοδότηση για την ανάπλασή της. Αυτός ο αγώνας και οι ντε φάκτο ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, έφεραν τη θετική εξέλιξη, με την παραχώρηση του μεγαλύτερου τμήματός της. Είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του Νότιου Πάρκου, που αγκάλιασε και χρησιμοποιεί καθημερινά, μεγάλο μέρος του λαού της Πάτρας.

Ό,τι καταφέραμε μέχρι τώρα, έγινε με κατάθεση ψυχής, βασιζόμενοι στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων μας.

Ρίχνουμε βάρος στις νότιες συνοικίες, είπε ο Δήμαρχος,  καθώς γνωρίζουμε ότι για πολλές δεκαετίες είχαν εγκαταλειφθεί και δικαίως τώρα προσδοκούν από εμάς να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους.

Διανοίγουμε συνεχώς νέους δρόμους, ασφαλτοστρώσαμε πολλά χιλιόμετρα, αξιοποιούμε κοινόχρηστους χώρους, επισκευάζουμε πεζοδρόμια, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολεία. Παρεμβάσεις που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαν γίνει εδώ στο Νότιο Διαμέρισμα.

Τα έργα θα συνεχιστούν, φέτος θα φτιάξουμε ακόμα περισσότερους δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους πρασίνου. Στον Κόκκινο Μύλο ετοιμάζουμε νέο πάρκο, ενώ σύντομα θα δημοπρατήσουμε την έκταση στις παλιές αποθήκες του ΑΣΟ όπου θα γίνει πολυδύναμο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο.

Επίσης, τα έργα οδοποιίας στα Ζαρουχλέικα θα συνεχιστούν, ενώ σχεδιάζουμε ευρείας κλίμακας  ανάπλαση της περιοχής με τη δημιουργία πεζόδρομων, ανακατασκευή οδοστρωμάτων,  πεζοδρομίων, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό κ.ά.

 

Ορισμένοι κάτοικοι ζήτησαν από τον Δήμαρχο ενημέρωση για όσα ανησυχητικά ακούγονται με την εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο λιμάνι, αλλά και για τη διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Αναφερόμενος στο πρώτο ζήτημα, ο Δήμαρχος είπε ότι η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη με την εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι, γιατί δεν τηρούνται τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί και που ορίζουν τα πλοία μεταφοράς του αερίου, που προσεγγίζουν λιμάνια να μην έχουν κανένα εμπόδιο μπροστά τους σε απόσταση 1,5 μιλίου. Η εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων, εργασιακών χώρων, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τη διέλευση του τρένου, ο Δήμαρχος ανέφερε πως εξαρχής είχαμε διαμηνύσει στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε διχοτόμηση της πόλης. Θα παλέψουμε μαζί με το λαό της Πάτρας, η νέα σιδηροδρομική γραμμή να περάσει περιμετρικά της πόλης, ή να υπογειοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ