Στο δημοτικό συμβούλιο ο ταμειακός απολογισμός- Παρέμβαση Μελά

Η υποβολή, για έγκριση, του ταμειακού απολογιστικού πίνακα έτους 2016 (αριθμ. 343/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής), συζητείται αυτή την ώρα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, ανέφερε τα εξής:

«Τα στοιχεία του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2016 και οι οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνουν και επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από ‘’ίδια έσοδα’’, δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Ενόψει της νέας κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2018, με εγκύκλιο που μας απόστειλαν  τον Ιούλιο,  οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών  τονίζουν ιδιαίτερα την ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση κράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Αυτό κύρια αφορά, όπως η ίδια η εγκύκλιος αναφέρει, δαπάνες προσωπικού και δαπάνες που αφορούν επιχορηγήσεις νομικών προσώπων, βοηθήματα σε οικονομικά αδυνάτους.

 

Η ανταποδοτικότητα αγκαλιάζει τους περισσότερους τομείς του Δήμου.

Από τον κύκλο εργασιών του Δήμου, ύψους 89,9 εκατομμύρια ευρώ, μόνο το 34% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών). Το υπόλοιπο 66% αποτελείται από ‘’ίδια έσοδα’’ του Δήμου (τέλη, εισφορές, πρόστιμα), δηλαδή από την επιπλέον φορολόγηση του Πατραϊκού λαού.

Τα συνολικά έσοδα, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%, κατευθύνθηκαν για να καλυφθούν  λειτουργικές ανάγκες, όπως μισθοδοσία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός.

 

Από τον Ταμειακό Ισολογισμό του 2016 επιβεβαιώνεται η προσπάθεια που γίνεται για περισσότερα έργα στην πόλη μας, καθώς αυξήθηκαν οι σχετικές δαπάνες από  25  σε 31,5 εκ. ευρώ.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε στο λαό την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και να βάζουμε εμπόδια στην υλοποίηση της.

Θα αγωνιστούμε μαζί με τους δημότες μας για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό,

 

Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε ότι περιθώριο υπάρχει και έχουμε για να ελαφρύνουμε τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως στα ανταποδοτικά τέλη, στις κοινωνικές παροχές κ.α.. Είμαστε αντίθετοι με την αντιλαϊκή πολιτική κράτους, κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, που επιχειρούν να παρουσιάζουν την ληστεία του λαού ως μονόδρομο και τη φτώχεια ως αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι δεν φτάνει η βούλησή μας για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές που μετατρέπουν τους δήμους όλο και περισσότερο σε ένα ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό . Είναι ο λαϊκός παράγοντας εκείνη η δύναμη που πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά για να ανατρέψει το σύνολο των αντιλαϊκών πολιτικών, Να αμφισβητήσει ένα δρόμο ανάπτυξης και των Δήμων εν προκειμένω  που περνάει πάνω από τα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων  , που μετατρέπει τις ανάγκες του  λαού και της νεολαίας του σε εμπόρευμα και τον μόχθο και την ζωή τους σε λάφυρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας  των μεγάλων επιχειρήσεων».  

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ