Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία

Νέος αναβρασμός στην Κορεάτικη Χερσόνησο

Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ζήτησαν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που πέρασε πάνω από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το αίτημά τους έγινε δεκτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή», καθώς η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009. Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει πως πρόκειται για εκτόξευση δορυφόρου.

Τον προηγούμενο μήνα η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος, μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε για λίγο…

Ο σημερινός πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 05:57 (τοπική ώρα, 23:57 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) από το Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ και πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, όπως εξήγησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διένυσε μια απόσταση 2.700 χιλιομέτρων, σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων. Εκτοξεύθηκε προς τα ανατολικά και όχι προς την κατεύθυνση του Γκουάμ, όπου βρίσκεται μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το Γκουάμ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.500 χιλιομέτρων από τη Βόρεια Κορέα.

Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, προσθέτοντας ότι «δεν αποτέλεσε απειλή για τη Βόρεια Αμερική».

Ο Άμπε κατήγγειλε μια «απαράδεκτη εκτόξευση» η οποία «βλάπτει σημαντικά την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής», διευκρινίζοντας ότι το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε μια 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την ένταση στη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της η Ρωσία, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κατήγγειλε ότι «παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ