Πάτρα: Καταχειροκροτήθηκαν οι συντελεστές της "Ιφιγένειας εν Αυλίδι" στο Ρωμαϊκό Ωδειο

στο πλαισιο του διεθνούς φεστιβαλ - χορηγός επικοινωνίας το tempo24.gr

Μια διαφορετική προσέγγιση της «Ιφιγένειας εν Αυλίδι», μιας από τις ωραιότερες δημιουργίες του Ευριπίδη, απόλαυσαν οι Πατρινοί, στο πλαίσιο το Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Συγκλονιστικές ερμηνείες, σκηνοθετικού νεωτερισμοί κι ένας διαφορετικός χορός συνθέτουν τη νεότερη εκδοχή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

   Υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης.  Ρόλοι και χαρακτήρες αλλάζουν επί σκηνής, υποχρεώνοντας το θεατή να βρει γρήγορα τις μεταμορφώσεις για να μην χαθεί στην πλοκή.

 

Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με τη ζωντανή, πρωτότυπη  μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη,  μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της.

Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία. Η ουσία αποδίδεται  με τον καλύτερο τρόπο στην καινούρια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα.

Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, οι έχοντες την εξουσία,  θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους. Για τους Έλληνες η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ