30 χρόνια από το έπος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ

14 ιουνιου 1987

Η 14η Ιουνίου 1987 είναι ημερομηνία - ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό. Εκείνη την ζεστή κυριακάτικη νύχτα, η εθνική ομάδα της καλαθοσφαίρισης ανάγκασε όλους τους Έλληνες - φιλάθλους και μη- να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, την πρώτη στην ιστορία του αθλήματος, που ήλθε έπειτα από ένα συγκλονιστικό αγώνα με την Σοβιετική Ένωση και νίκη με 103-101 στην παράταση. 

Ηταν ο μεγαλύτερος θρίαμβος του ελληνικού αθλητισμού σε ομαδικό άθλημα μέχρι τότε και θα παραμείνει μέχρι το 2004, όταν η εθνική ομάδα θα κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η διοργάνωση και η συγκρότηση της Εθνικής

Τα προηγούμενα χρόνια η εθνική ομάδα του μπάσκετ προερχόταν από συνεχόμενες αποτυχίες. Το 1985 δεν ήταν καν στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, στη Γαλλία, είχε τερματίσει στην 11η θέση. Από το 1965 στη Μόσχα είχε να γνωρίσει πρόκριση στην οκτάδα. 

Και με αυτόν τον στόχο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ του 1987, που έγινε στο νεόδμητο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), που είχε εγκαινιάσει το 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Λόγω έδρας, υπήρχε η πεποίθηση η συμμετοχή της στην οκτάδα της διοργάνωσης θα ήταν υπέρβαση και θα αποτελούσε επιτυχία. Κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε.

Στο 25ο Ευρωμπάσκετ συμμετείχαν 12 ομάδες (Ελλάδα, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Δυτική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισραήλ και Ολλανδία), που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι ομάδων η κάθε μία. 

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα περνούσαν στην προημιτελική φάση. Η εθνική μας κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, που ήταν και ο δυσκολότερος, με αντιπάλους την Σοβιετική Ένωση, την Γιουγκοσλαβία, την Ισπανία, την Ρουμανία και την Γαλλία.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολίτης, 45 χρονών τότε, με σημαντική θητεία στο παρκέ είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής του Παναθηναϊκού, είχε αναλάβει τις τύχες της Εθνικής το 1982 και έθεσε ως στόχο την δημιουργία μιας νεανικής ομάδας με μακροπρόθεσμους στόχους. 

«Προχωρούσαμε βήμα-βήμα και αυτή η ομάδα μέχρι το '87 είχε ωριμάσει και είχε αποκτήσει εμπειρίες. Άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία της» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του.



Οι 12 παίχτες που συγκρότησαν την εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 1987 ήταν: 

Νίκος Γκάλης (Άρης Θ., 29 ετών), 
Παναγιώτης Γιαννάκης (Άρης Θ., 28 ετών), 
Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΟΚ, 24 ετών), 
Φάνης Χριστοδούλου (Πανιώνιος, 22 ετών), 
Μέμος Ιωάννου (Παναθηναϊκός, 29 ετών), 
Λιβέρης Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός, 27 ετών), 
Αργύρης Καμπούρης (Ολυμπιακός Π., 25 ετών), 
Νίκος Σταυρόπουλος (ΠΑΟΚ, 27 ετών), 
Νίκος Λινάρδος (Πανιώνιος, 23 ετών), 
Μιχάλης Ρωμανίδης (Άρης Θ., 21 ετών), 
Νίκος Φιλίππου (Άρης Θ., 24 ετών), 
Παναγιώτης Καρατζάς (Παγκράτι, 21 ετών).

Διαβάστε επίσης