Βασιλική Μητροπούλου: To κορίτσι με τα 5 DAN που ανεβάζει την Πάτρα στο βάθρο- Η πολυνίκης του kickboxing μιλάει στο tempo24 για τις πολεμικές τέχνες και τον επόμενο στόχο

Ένα κορίτσι σωστό... σίδερο

Ένα κορίτσι σωστό... σίδερο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, από το αστάλινο των αθλητικών «χτυπημάτων» μέχρι το ατρόμητο του χαρακτήρα και της θέλησης σε εποχές που αυτά κρίνονται ως απαραίτητα όπλα για να μπορέσει κανείς να κάνει ένα βήμα παραπέρα, είπε αυτό έχει στόχο το βάθρο, είτε τη ζωή, η οποία είθισται να έχει τους δικούς της βατήρες.

Άλλωστε οι πολεμικές τέχνες, με τις οποίες έχει  καταπιαστεί,  καταγράφοντας θεαματικές επιδόσεις και φέροντας την Πάτρα στα ψηλά σκαλιά, έχουν ακριβώς αυτό το μεγάλο προνόμιο: σου μαθαίνουν να βάζεις στόχους και  να τους πετυχαίνεις, σε βοηθάνε να αναπτύξεις τις αρετές της αυτοπεποίθησης, της αφομοίωσης, της ακεραιότητας, της εντιμότητας και της ευγένειας, σε μέρες που τείνουν να σπανίζουν.

- Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-

 Η Βασιλική Μητροπούλου, η Πατρινή πολυνίκης, με 5ο DAN στο kickboxing, είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Πάτρα στο χώρο και την κατηγορία της και μια απο τις καλύτερες αθλήτριες στο είδος της στην Ελλάδα. Συμμετέχει στην εθνική ομάδα απο το 1999 με πολλές διακρισεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι επιτυχίες της την έχουν φέρει κατά καιρούς στην κορυφή των θέσεων της  παγκόσμιας κατάταξης, ενώ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της αποδίδεται και απο την ίδια στο γεγονός ότι είχε την τύχη να βρίσκεται δίπλα της πρώτα ως προπονητής και ακολούθως ώς σύζυγος και σύντροφος ζωής ο Παναγιώτης Μαντέλης, ένας από τους κορυφαίους προπονητές πολεμικών τεχνών στην Ελλάδα. 

«Δεν ξεκίνησα με τις πολεμικές τέχνες» μου λέει. «Ως πιτσιρίκι, είχα ασχοληθεί με τον στίβο. Έκανα κατοστάρι, ήμουν σπίντερ, αλλά δεν είχε μια συνεπή συνέχεια όλο αυτό. Ξεκινούσα, σταματούσα, ξαναπήγαινα και ούτω καθεξής. Με τις πολεμικές τέχνες συναντήθηκα  όταν θέλησα να κάνω αυτοάμυνα. Ήταν τότε που γνώρισα τον Παναγιώτη Μαντέλη, ο οποίος έγινε  προπονητής και στη συνέχεια μέντοράς μου και σύζυγός μου. Ο Παναγιώτης είναι εθνικός  προπονητής, κάτοχος 7ο DAN Kickboxing.   ‘Εχει πάθος με τις πολεμικές τέχνες και αυτό εξηγεί και τις επιδόσεις του. Δίνεται σε αυτό που αγαπάει.

To  πρώτο άθλημα με το οποίο ασχολήθηκα, ήταν το okinawa karate, το 1997. Αμέσως μετά με κέρδισε το kickboxing στο κομμάτι του points fighting,light contact στο τατάμι».

Η Βασιλική Μητροπούλου θυμάται ότι το 1997 όταν η ίδια μπήκε στο χώρο, το kickboxing, είχε ήδη αποκτήσει πολλούς πιστούς και ήταν αρκετοί αυτοί που το επέλεγαν, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, ακόμη και στην Ελλάδα.

«Πολλές ήταν τότε και οι αθλήτριες που λάμβαναν μέρος στους αγώνες,  στο εξωτερικό και στη χώρα μας. Για έναν αθλητή είναι πολύ σημαντικοί οι αγώνες. Πέρα από τα μετάλλια που διεκδικεί, μπορεί να δει σε τι κατάσταση είναι οι αντίπαλοί του και να μάθει παρακολουθώντας τους, να συνειδητοποιήσει που ακριβώς βρίσκεται. Χωρίς αγώνες άλλωστε δεν λέγεσαι και αθλητής, όσο καλός και αν είσαι».

Όπως μου εξηγεί η Βασιλική, η  εξέλιξη του kickboxing ήταν ραγδαία και ήδη έχει δοθεί η πρώτη αναγνώριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή με στόχο να γίνει Ολυμπιακό άθλημα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κικ- Μπόξινγκ η μόνη αναγνωρισμένη ομοσπονδία απο το κράτος έχει ως σκοπό την ανάπτυξη, διάδοση και καλλιέργεια του αθλήματος του ΚΙΚΜΠΟΞΙΝΓΚ, στα αγωνιστικά στυλ Light Contact, Point Fighting, Kick Light, Full Contact, Low Kick, K-1 Rules και Musical Forms.

«Το kickboxing είναι ένα ελεύθερο σπορ, έχει φοβερή άσκηση, βοηθάει παρά πολύ στη βελτίωση της ισορροπίας, τη στάση του σώματος( μυϊκή ενδυνάμωση), τον συντονισμό. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν μα μάθουν να αμύνονται, να χάσουν βάρος, να εκτονωθούν και να αποβάλουν το στρες της καθημερινότητας» λέει η Βασιλική. «Βελτιώνει την αντοχή και δυναμώνει την καρδιά. Είναι μια ολοκληρωμένη άσκηση για το σώμα».

Ο χώρος άθλησης της Βασιλικής είναι το Πατραϊκό Γυμναστήριο το οποίο διατηρεί με τον σύζυγο και προπονητή της και στο οποίο διδάσκουν και οι δύο. Εκεί την βοηθάνε πολύ και ο διάδρομος, τα βάρη, η σκάλα, η σανίδα για ολιστική γυμναστική  και τα άλλα υπερσύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει το γυμναστήριο. Χώρος προπόνησης όμως για αυτή είναι και η παραλία με άμμο το καλοκαίρι,  μηδέ της Καλογριάς εξαιρουμένης, η οποία διαθέτει άφθονη.

Ο επόμενος στόχος είναι το παγκόσμιο που θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη. Η Βασιλική παίζει στην κατηγορία των – 55 κιλών. «Πρέπει να διατηρηθώ στα κιλά μου» μου λέει όταν την ρωτάω για τις θυσίες ενός αθλητή. «Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Όταν χαλαρώσεις, χρειάζεται αμέσως επαναφορά».

 Αντίπαλός της σε όλη αυτή την προσπάθεια, είναι η κούραση από την δουλειά στο γυμναστήριο όπου συρρέουν αθλούμενοι από όλα τα σημεία της πόλης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

 Το Πατραϊκό Γυμναστήριο, το οποίο έχει ειδίκευση στον τομέα των πολεμικών τεχνών και είναι το καλύτερο στο είδος του στην πόλη, λειτουργεί από το 1982.

Πέρα από τις διακρίσεις στο kickboxing , η Βασιλική ειναι προπονήτρια απο την Γ.Γ.Α. και στο  Κουνγκ Φου,  Ζίου Ζίτσου , Κικ Μπόξινγκ και Σωματική Διάπλαση & Fitness.

«Κάνουμε και ρεαλιστική ατυοάμυνα» μου λέει και μου εξηγεί ότι αυτό είναι κάτι που το προτιμούν οι γυναίκες .«Είναι πολύ βασικό ότι δεν μαθαίνω αυτοάμυνα για να διαγωνιστώ ποιος θα βάλει τον άλλο κάτω. Η βασική αρχή είναι ότι αν γίνει κάτι, κάνουμε κάποια χτυπήματα και φεύγουμε, δεν μπλέκουμε  σε καυγάδες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης