Έρευνα: Ο καρκίνος των ωοθηκών και του εντέρου μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Aberdeen

Είναι γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν κατά καιρούς και επικροτηθεί και αμφισβητηθεί. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υπήρχαν φόβοι ότι τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου. 

Ευρήματα πρόσφατης έρευνας, όμως, φέρνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά νέα, καθώς σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, τα αντισυλληπτικά χάπια, στην πραγματικότητα έχουν μία ισχυρή προληπτική δράση στο καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του εντέρου.

Η μελέτη για τα αντισυλληπτικά χάπια ξεκίνησε από το Royal College of General Practitioners το 1968, επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του χαπιού στο εμπόριο.

Από τότε, όμως, έχουν εξετασθεί πάνω από 46.000 γυναίκες, προκειμένου να εντοπισθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. 

Η έρευνα, διαπίστωσε ότι η λήψη του χαπιού, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου ως ένα πέμπτο και καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών ως ένα τρίτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 35.000 γυναίκες νοσούν από αυτούς τους τρεις τύπους καρκίνου, κάθε χρόνο.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Lisa Iversen, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά τα αποτελέσματα από τη σπουδαιότερη μελέτη στον κόσμο για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι καθησυχαστικά» και συμπληρώνει:

«Η έρευνα προσφέρει ισχυρές αποδείξεις ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν εκτίθενται σε μακροχρόνιο κίνδυνο για καρκίνο εάν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αντισυλληπτικά χάπια - ενώ στην πραγματικότητα είναι πιθανόν, πολλές από αυτές να προστατευθούν».

Διαβάστε επίσης