Αχαΐα: Πιο κοντά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων - Πότε πιάνουν "δουλειά" γεωτρύπανα ξηράς

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στις δύο περιοχές.

Για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» τα Ελληνικά Πετρέλαια και για την Αιτωλοακαρνανία η Energean (τα ΕΛΠΕ έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» και για την περιοχή Αρτα - Πρέβεζα που είχε περιληφθεί στον ίδιο διαγωνισμό και για την οποία είχε καταθέσει προσφορά και η Energean). Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.

Μεταξύ των περιοχών που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες θα εισέλθει με σημαντικό μερίδιο η ExxonMobil είναι:

1. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και με σημαντικές ενδείξεις επιβεβαίωσης από την έως τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Εdison.

2. Oι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και σε Αρτα-Πρέβεζα, με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα, γι' αυτό και αποτελεί μήλον της Εριδος με την Energean, η οποία, αν και δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συνεχίζει να τη διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού.
 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ