Τα "φέσια", οι λιγοστές δυνάμεις και η εμπορευματοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού - Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος μιλά στο tempo24.gr

πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ 

Θεωρεί την εμπορευματοποίηση ως ένα από τα τρωτά σημεία του Πατρινού Καρναβαλιού, αν και τα μεγάλα προβλήματα είναι άλλα. Τα ¨φέσια¨ προς τρίτους, αλλά και οι περιορισμένες δυνάμεις σε έμψυχο υλικό. Ο Νίκος Χρυσιβιτσάνος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας μίλησε στο tempo24.gr για τις δυσκολίες και της ιδιαιτερότητες της φετινής διοργάνωσης.

Παραμένει ο προσανατολισμός για ένα Καρναβάλι με μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα κοινωνικά μηνύματα που περνούν μέσα από τα πληρώματα που συμμετέχουν στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Σφιχτός προϋπολογισμός και έλλειψη προσωπικού: Πόσο δύσκολο γίνεται το Καρναβάλι;

Σαφέστατα τα αποτελέσματα της πολιτικής των τελευταίων χρόνων, που αφορά την μειωμένη κατά 62% χρηματοδότηση των δήμων από των κρατικό προϋπολογισμό, η έλλειψη προσωπικού λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων δεν άφησαν αλώβητο το καρναβάλι. Πέρα όμως αυτών των ζητημάτων, που αφορά κεντρικές πολιτικές επιλογές, να επισημανθεί ότι και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές “φρόντισαν”, να αφήσουν ένα μεγάλο χρέος στην κοινωφελή επιχείρηση. Αυτό φρέναρε ακόμα πιο πολύ την λειτουργία του οργανισμού και ακόμα έχουμε “δύσκολες” μέρες μπροστά μας. Ελπίζουμε με την έγκριση από το υπουργείο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ένα μεγάλο τμήμα τους, που έχουμε προς τρίτους να καλυφθεί.

Η έκκλησή σας για εθελοντική προσφορά, βρίσκει ανταπόκριση;

Η αλήθεια είναι ότι το καρναβάλι ο πατραϊκός λαός το έχει αγκαλιάσει και δεν το αφήνει στην τύχη του. Έχουμε αρκετούς εθελοντές που προσφέρουν στο καρναβάλι. Στόχος μας είναι να μείνει το καρναβάλι στον πατραϊκό λαό. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται και την συνδρομή του. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι ο εθελοντής δεν μπορεί να υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον εργαζόμενο στην κοινωφελή επιχείρηση. Το λέω αυτό γιατί η τάση αυτή του εθελοντισμού, που τέλος πάντων το καρναβάλι πάντα την είχε, δεν μπορεί να ανάγεται σε απλήρωτη εργασία. Εν ολίγοις αυτό που θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι κρατικοί μηχανισμοί δεν μπορεί να αφήνονται σε ομάδες εθελοντών. Καλό και το φιλότιμο αλλά θα πρέπει και ο λαός μας να πει «νισάφι».

Επειδή το 2016 δεχθήκατε κριτική για την αναβολή της τελετής έναρξης, λόγω καιρικών συνθηκών, τελικά που έχετε καταλήξει; Ο καιρός μπορεί να επηρεάζει το Καρναβάλι;

Στόχος είναι να γίνει κάτι και να το χαρούμε όλοι. Τι εκδήλωση να κάναμε όταν έβρεχε; Νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όχι γιατί είμαστε καλοί μετεωρολόγοι (δεν είμαστε), αλλά νομίζω ότι το χάρηκε ο κόσμος. Όπου μας παίρνει ο χρόνος και δεν χαλάνε και τα έθιμα γιατί να μην γίνει μια αναβολή.

Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός έχει μπει στην τελική ευθεία για το Καρναβάλι του 2017, να περιμένουμε καινοτομίες;

Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία ενάντια στην χρήση των ναρκωτικών, με ποιο πολλές δράσεις με στόχο να ενημερωθεί και να προβληματιστεί η νέα γενιά. Ακόμα περισσότερο θα την προτρέψουμε να μπει ή ίδια μπροστά στον αγώνα αυτόν. Πως θα γίνει μέσα από το καρναβάλι; έχουμε ήδη ανακοινώσει διαγωνισμό αφίσας με θέμα αντίστοιχο, και θα δοθεί βραβείο στο καλλίτερο γκρουπ με το θέμα αυτό.

Θα επιμείνετε στις ποινές των πληρωμάτων που επιβλήθηκαν πέρυσι; Θα ισχύσουν οι αποκλεισμοί; Τι σημαίνει στην πράξη αποκλεισμός;

Δεν θα μείνω πολύ στο γεγονός ότι ο κανονισμός υπάρχει για την συνολική εικόνα που θα πρέπει να έχουν οι παρελάσεις, που είναι υποχρέωση όλων . Όταν συμμετέχουν 30000 άτομα σε μια παρέλαση θα πρέπει να υπάρχουν και κανόνες ώστε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, ποια θα λέγατε ότι είναι τα τρωτά σημεία του Πατρινού Καρναβαλιού;

Εκτός από τα προβλήματα που προανέφερα, νομίζω η εμπορευματοποίηση του είναι αυτό κάνει και θα κάνει ακόμα περισσότερο το καρναβάλι “δύσβατο” στο πατρινό λαό. Μέσα από την εμπορευματοποίηση χάνεται η αυθεντική δημιουργία και η παράδοση και το κέφι στρατεύεται στο όνομα του κέρδους.

Τι θα ισχύσει φέτος με τις χορηγίες του Πατρινού Καρναβαλιού;

α ίδια με πέρσι. Ως προς τι η ανησυχία; Είναι δηλωμένη η θέση της δημοτικής αρχής και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της κοινωφελούς ότι το περιεχόμενο και την μορφή του καρναβαλιού να το καθορίζει ο πατρινός λαός και όχι οι εταιρείες. 8.Σε ποια φάση βρίσκεται η εξόφληση τρίτων με το εξασφαλισμένο κονδύλι του 1,8 εκ περίπου που προορίζεται για οφειλές περασμένων ετών; Στην τελική ευθεία. Σε λίγο θα αποστέλλονται οι δικαιούχοι στο υπουργείο οικονομικών και θα εξοφλούνται.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ