Πάτρα: Στα ...πρόθυρα νέα κόντρα για τους μποναμάδες που ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Τριών Ναυάρχων

πωλούν από παιχνίδια εως και ειδη ενδυσης

Στήθηκαν οι μποναμάδες και ξεκίνησαν οι πωλήσεις! Αυτό αποκαλύπτει η βόλτα του tempo24.gr στον πζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, όπου οι πάγκοι έχουν στηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, με τη δέσμευση όμως ότι δεν θα γίνουν …παρατεταμένες πωλήσεις.

Σύμφωνα με  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου οι μποναμάδες θα λειτουργήσουν δύο ημέρες τα Χριστούγεννα και δύο ημέρες την Πρωτοχρονιά.

Πλην όμως, σήμερα Δευτέρα, επομένη των Χριστουγέννων, ορισμένοι από τους μικροπωλητές "άνοιξαν" κανονικά τα υπαίθρια καταστήματά τους πωλώντας από παιχνίδια έως και είδη ένδυσης.

 

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις εκ μέρους των εμπόρων για το γεγονός ότι φέτος οι μποναμάδες στήθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Όπως έγραψε  το tempo24.gr,  ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη αλλά και στον αντιδήμαρχο Π. Μελά, στους οποίους εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτή την απόφαση του Δήμου, σημειώνοντας πως τέτοιες πρακτικές βοηθούν την παραοικονομία και το παραεμπόριο.

Τι λένε στην επιστολή προς το Δήμαρχο Πατρέων

"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο απεφάσισε να στηθούν και δουλέψουν οι μποναμάδες από το Σάββατο 24/12/2016... Ειλικρινά λυπούμεθα για την απόφαση που λάβατε χωρίς καμιά διαβούλευση και διάλογο με τους φορείς Εμπορικό Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών, Ομοσπονδία κ.α. Με την υπ. αρ. Πρωτ.: 3385/14.02.2016 έγγραφό μας προς τον Αντιδήμαρχο κ. Μελά είχαμε καταθέσει σειρά προτάσεων που δεν ελήφθησαν υπ' όψιν και είχαμε ζητήσει συνάντηση που ποτέ δεν έγινε.

Το νόμιμο, υγιές και στεγασμένο εμπόριο δίνει καθημερινά μάχη επιβίωσης και τις ημέρες των εορτών αναμένει να πάρει λίγες ανάσες για να επιζήσει. Γνωρίζετε ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις ευδοκιμεί το παρεμπόριο και παρά τον νόμο ενέργειες που είχαν επώνυμα καταγγελθεί και κατά τις περυσινές εκδηλώσεις που απ' ότι φαίνεται πέρασαν απαρατήρητα. Χωρίς διάλογο και διαβούλευση επιλέξατε να δώσετε άδεια για 1η φορά στα χρονικά του Δήμου ΟΧΙ προπαραμονή και παραμονή πρωτοχρονιάς όπως το έθιμο επιτάσσει αλλά από 23/12/2016 έως 2/01/2017... καταργώντας αργίες κ.α. δηλ. τις ημέρες που για το νόμιμο εμπόριο θα είναι κλειστά τα καταστήματα οι μποναμάδες που κάθε άλλο "μποναμάδες" είναι όπως ορίζουν τα ήθη και έθιμα, θα είναι ΑΝΟΙΚΤΑ...

Πιστεύουμε ότι δεν προσφέρονται καλές υπηρεσίες με ενέργειες που υποβοηθούν τις καταστάσεις που καταστρατηγούν κατακτήσεις χρόνων και βοηθούν την παραοικονομία και το παρεμπόριο".

Η επιστολή προς τον Π. Μελά

"Με την υπ’ αριθ. 3360/8-11-2016 επιστολή μας, ζητούσαμε συνάντηση για να συζητήσουμε τα θέματα της Δημοτικής Στεγασμένης Αγοράς και τις προτάσεις μας για τις Λαϊκές Αγορές. Επειδή δεν ορίστηκε ημερομηνία συνάντησης εκ μέρους σας και επειδή  οι ημέρες για τη λειτουργία των «μποναμάδων» στην οδό Τριών Ναυάρχων πλησιάζουν, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποιες πάγιες θέσεις μας ούτως ώστε να αποφευχθούν «κρούσματα» που σημειώθηκαν την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε προκειμένου να τηρηθούν  οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η διάρκεια των «μποναμάδων» να είναι αυστηρά στις δύο (2) ημέρες (29 και 30/12/2016).
Οι άδειες που θα δοθούν να μην ξεπερνούν τις πενήντα (50) και όλοι οι πάγκοι να είναι αριθμημένοι.
Κάθε πάγκος να αντιστοιχεί σε άδεια, ο αριθμός της οποίας να είναι τοποθετημένος σε ευκρινές σημείο μαζί με την ταυτότητα του κατόχου.
Τα είδη προς πώληση να συνάδουν με τα ήθη και έθιμα των ημερών.
Η αρίθμηση, η σειρά και η τοποθέτηση των πάγκων να γίνει κατόπιν κλήρωσης παρουσία της Δημοτικής Αρχής, του Συλλόγου των Μικροπωλητών και εκπροσώπου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, ώστε να μη συμβούν γεγονότα όπως πέρυσι που αφήνουν «σκιές» και υποψίες.
Οι κάτοχοι των αδειών να μην έχουν καμία άλλη υποχρέωση ή δοσοληψία πέραν του Δήμου (π.χ. φύλαξη κλπ)

Με την πεποίθηση ότι θα εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των «μποναμάδων», σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων και ευελπιστούμε από το νέο χρόνο να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση μαζί σας, ούτως ώστε να συζητήσουμε πιο διεξοδικά τα θέματα που μας αφορούν".

Διαβάστε επίσης