Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος- Ποσοτική χαλάρωση

Του Γιαννη Καρβελη υπευθυνου Τομεα ΕργασιαΣ ΝΟΔΕ ΑχαϊαΣ

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί αυτό πριν τις 20 Απριλίου του 2017 καθώς τότε θα πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει 1,35 δισεκ. στην ΕΚΤ καθώς λήγουν ομόλογα.

Ουσιαστικά μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποκλειστούν το 2017 από το 2018 και θα δούμε αν τελικά υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί εδώ και το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει το ζήτημα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές αλλά από την άλλη θα υπάρξει ένα συμβιβασμός ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει υπό κάποια μορφή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Ευρώπη δεν έχει καμία διάθεση να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καθώς δεν θα δεχθεί ο ESM – αν και θα μπορούσε – να υπάρξει κούρεμα των δανείων.

Το ΔΝΤ πιέζει για haircut αλλά εξαιρεί από το κούρεμα τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους.

Το ελληνικό χρέος στα 328 δισεκ. είναι και μη διαχειρίσιμο και μη βιώσιμο.

Το ερώτημα είναι πόσο θα βοηθηθεί η ελληνική οικονομία εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι οι επενδυτές θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν τις θετικές επιδράσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 θα βρεθεί στο 3,5% μέση απόδοση με εύρος 4% με 3%.

Το 10ετές που είναι και το ομόλογο αναφοράς από 8,28% θα υποχωρήσει στο 5,5%.

Τα spreads από 829 μονάδες θα υποχωρήσουν στις 550 μονάδες περίπου και αναλογικά και το CDS στην 5ετία.

Η ΕΚΤ ως γνωστό κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα από το 2012 περίπου 23 -24 δισεκ.

Άρα δεν μπορεί να αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα, το πολύ το μέγιστο είναι 3,5 δισεκ. έως 4,2 δισεκ. για όλη την περίοδο που διαρκέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ετήσιο ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά λόγω λήξης του θα συνεχίσει η απόδοση του να υποχωρεί, ούτως ή άλλως.

Συνεπώς το στρατηγικό όφελος για την Ελλάδα θα είναι πολύ οριακό.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων έχει κυρίως σημειολογία και όχι τόσο πρακτική σημασία.

Για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ αυτό θα σημαίνει ότι εμπιστεύεται την οικονομία, θα μειωθούν και τα CDS .

Η μείωση του ρίσκου της χώρας θα δώσει μια θετική ώθηση στην αξία και των τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων και ενδεχομένως να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ