Πάτρα: Ζωήρεψε η κίνηση στην αγορά - Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο

ανοικτά και την ερχομενη κυριακη τα εμπορικα
Φωτογραφία: Θάλεια Κορδά

Ένα ζωηρό Σαββατοκύριακο πέρασε η αγορά της Πάτρας, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση της εμπορικής κίνησης, όχι απαραίτητα όμως και της καταναλωτικής. Το γεγονός ότι τα καταστήματα άνοιξαν χθες Κυριακή προκάλεσε ενίσχυση της επισκεψιμότητας από τις γύρω περιοχές για τις σχετικές χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ οι "ντόπιοι" καταναλωτές περιορίστηκαν σε διευρενητικές κινήσεις της αγοράς, έχοντας μπροστά τους όλο το διάστημα για τα γιορτινά τους ψώνια. 

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι κατά τις ώρες αιχμής, περίπου από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι το εμπορικό κέντρο έσφυζε από κίνηση και ζωή, δίνοντας αν μη τι άλλο μια νότα αισιοδοξίας ότι "κάτι κινείται" ή έστω ότι υπάρχει διάθεση στους καταναλωτές. Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί ένα δίμηνο εμπορικής απραξίας.

Ήδη η αγορά κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς αν και επίσημα το εορταστικό ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας θα ξεκινήσει από μεθαύριο Τετάρτη, οπότε προβλέπεται η αγορά να λειτουργεί πρωϊ - απόγευμα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο δεν λείπουν τα καταστήματα, κυρίως των εμπορικών αλυσίδων, που εφαρμόζουν δικό τους ωράριο, οπότε θα τα βρει κανείς ανοικτά όλες τις ώρες ακόμη και από σήμερα.

Ανοικτά τα εμπορικά θα είναι και την ερχόμενη Κυριακή, αναμένοντας κι άλλους επισκέπτες - καταναλωτές.

οι έμποροι ανοίγουν τις πύλες τους από την ερχόμενη Κυριακή, προσδοκώντας να «ζεσταθούν» τα ταμεία τους, μετά τη βαρυχειμωνιά των δύο τελευταίων μηνών. Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Βαγενάς μιλώντας στον «Σ.Ε.» επισημαίνει ότι οι έμποροι προσδοκούν σε συνδυασμό με τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης να κινηθεί η αγορά και να πάρουν μια «ανάσα». «Ξεκινάμε από αυτήν την Κυριακή με ένα μειωμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Από την Τετάρτη 14/12 ξεκινάμε τη λειτουργία μας πρωί και απόγευμα. Οι καταναλωτές θα έχουν χρόνο στη διάθεσή
τους για να κάνουν τις αγορές τους ενόψει των εορτών. Εμείς προσδοκούμε πως θα αναστραφεί το κλίμα του τελευταίου διμήνου. Τόσο τον Οκτώβριο όσο και το Νοέμβριο δεν δούλεψε η αγορά. Αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές υποχρεώσεις και περιμένουμε έστω στο τέλος του χρόνου να κινηθεί η αγορά. Η πτώση του τζίρου στην 7ετία ανέρχεται στο 60-70% και αυτό μας έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης», υπογραμμίζει ο κ. Βαγενάς περιγράφοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής μας. Οι έμποροι ευελπιστούν πως οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πλατεία Γεωργίου, στα Ψηλά Αλώνια και στην πλ.
Εθνικής Αντιστάσεως θα ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και θα επωφεληθούν οι έμποροι από την παρουσία των καταναλωτών.
Ο Εμπορικός Σύλλογος θα διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις (παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικο τρενάκι, παραστάσεις δρόμου κ.ά), δωρεάν για το καταναλωτικό κοινό. Φέτος, επειδή τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και η Πρωτοχρονιά πέφτουν ημέρα Κυριακή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες Δεύτερες, δηλαδή, στις 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης