Πάτρα - Απίστευτη μαρτυρία: "Δίναμε ενημερωτικά φυλλάδια και ο κόσμος έφτυνε..."

Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνου του Μαστού "Άλμα Ζωής" Νομού Αχαΐας

"Θυμάμαι στην αρχή βγήκαμε να δώσουμε ενημερωτικά φυλλάδια και να πούμε πως είμαστε Σύλλογος ασθενών με Καρκίνο του Μαστού και ο κόσμος «έφτυνε» τον κόρφο του…και δεν έπαιρνε τα φυλλάδια από το χέρι μας. Τόσο μεγάλο ταμπού υπήρχε στην Πάτρα» δήλωσε στο tempo24.gr, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "'Αλμα Ζωής" Νομού Αχαΐας, Λιολιώ Κολυπέρα, αναφερόμενη στα πρώτα βήματα προσέγγισης των πολιτών στο πλαίσιο της "γνωριμίας" με το κοινό που στόχευε στην ευαισθητοποίηση του.

14717110_10207873326736129_6504509792476918719_n.jpg

Δεκαπέντε χρόνια μετά η κα. Κολυπέρα, αναφέρει «Είμαι πολύ χαρούμενη για το έργο που έχει παραχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2001 κάναμε ένα παρά πολύ μεγαλό βήμα. Πλέον η χειμειοθεραπευόμενη μας περιμένει..είναι σαν να μας περιμένει. Τώρα σηκώνει το κεφάλι της, μας απλώνει το χέρι και ανοίγει την ψυχή της…και επανέρχεται το χαμόγελο. Μπορεί να μην δεχτεί την βοήθεια μας, από την πρώτη στιγμή αλλά έρχεται η στιγμή που θα μας «βρει». Εμείς σε πρώτη φάση κάνουμε την προσέγγιση και στην συνέχεια η ασθενής θα κάνει το επόμενο βήμα και θα «σηκώσει» το τηλέφωνο" για να προσθέσει "Μετά από πολύ αγώνα τα Νοσοκομεία μας έχουν αποδεχθεί και ο ιατρικός κόσμος έχει αποδεχθεί τις εθελόντριες του Συλλόγου «Αλμα Ζωής». Πρόκειται για γυναίκες που έχουν περάσει την "περιπέτεια" του καρκίνου του μαστού, έχουν εκπαιδευτεί».

Μέσα από στοχευόμενα προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "Άλμα Ζωής" Ν. Αχαΐας, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τον γυναικείο πληθυσμό στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, δεδομένου ότι, ο καρκίνος του μαστού εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι ιάσιμος έως και 99%.

Χρόνο με τον χρόνο ο Σύλλογος έκανε το δικό του «Άλμα» στην διείσδυση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και στις γυναίκες ασθενείς. Γεγονός που μαρτυρούν τα στοιχεία. Φέτος 8.000 άτομα περπάτησα στο «pink the city 2016», πέρυσι 6.500 άτομα, ενώ το 2014 3.000 άτομα δήλωσαν παρών στην ίδια εκδήλωση που έγινε στο λιμάνι της Πάτρας, όταν το 2013 μόλις 1.500 άτομα δήλωσαν συμμετοχή στο «πέρασμα» της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Το "Αλμα Ζωής" είναι ΜΚΟ, αυτό σημαίνει πως ο Σύλλογος δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, αλλά στηρίζεται στις προσφορές των πολιτών και των χορηγών του, που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό του και στηρίζει το έργο του. «Είμαστε Σύλλογος Ασθενών, δεν είμαστε Σύλλογος Συνδικαλιστών. Μέσα από τα βιώματα μας, τις προσωπικές μας «μάχες». είμαστε εκεί που μας έχουν ανάγκη και μιλάμε οριοθετημένα με σεβασμό για την γυναίκα που σήμερα περνά μέσα από αυτό το τούνελ..», επισημαίνει με ιδιαίτερο νόημα η κα. Λιολιώ Κολυπέρα.

Την ίδια ώρα τα στατιστικά στοιχεία«δείχνουν» πως ο Καρκίνος του Μαστού δεν κάνει ηλικιακές «διακρίσεις», αφού καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα σε γυναίκες νεαρής ηλικίας από 30 έως και 40 ετών. Μάλιστα σε αρκετές των περιπτώσεων, όπως επισημαίνει η κα. Κολυπέρα, οι ασθενείς "το βρήκαν" μόνες τους, γεγονός που αποδεικνύει πως σε μεγάλο ποσοστό ο γυναικείος πληθυσμός, γνωρίζει τις πρεπει να κάνει και πως να το "ψάξει"..! 

Μ.Κ.Π

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λιολιώ Κολυπέρα «Πάλεψε» με τον καρκίνο του μαστού, βγήκε νικήτρια και τώρα παρακινεί σε «Άλματα Ζωής»

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ