«Η Αδαμαντία από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει αστυνομικός. Ηθελε πάντα να υπηρετήσει στην Τροχαία. Και πράγματι για 20 συναπτά έτη μέχρι και τον θάνατό της ήταν στον δρόμο με τον ήλιο, τη βροχή και το χιόνι. Για εκείνην η εργασία της δεν ήταν ένα απλό επάγγελμα, αλλά προσφορά αγάπης και ζωής».
Με αυτά τα λόγια περιγράφουν την αδικοχαμένη τροχονόμο Αδαμαντία Σιαφλά πρόσωπα από το οικογενειακό της περιβάλλον.
Μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας η τροχονόμος από το Αίγιο το 1992 γνώρισε στην Αθήνα τον έρωτα της ζωής της με τον οποίο παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Οντας και ο ίδιος τροχονόμος μοιράζονταν τους ίδιους προβληματισμούς για το αντικείμενό τους και φρόντιζαν να μεταφέρουν στα παιδιά τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στον δρόμο. Κανείς τους δεν είχε φανταστεί ότι η οικογενειακή τους ευτυχία θα έσβηνε με την τραγική απώλεια της Αδαμαντίας Σιαφλά στην ηλικία των 41 ετών.
Το πρωί της 23ης Απριλίου του 2013 η 41χρονη αρχιφύλακας στην Τροχαία Κηφισιάς, όπως κάθε ημέρα, έφυγε από το σπίτι της και ανέλαβε υπηρεσία. Ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα μετακινούνταν από την οικία του και η Τροχαία της περιοχής έπρεπε να λάβει μέτρα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η Α. Σιαφλά κλήθηκε να επιχειρεί επί της διασταύρωσης της Λεωφόρου Κηφισίας και Αγίου Δημητρίου, όταν λίγο μετά τις 8.00 π.μ. ένα μαύρο Smart έκοψε βίαια το νήμα της ζωής της.
Σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα το «Εθνος» άνοιξε ο φάκελος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ξανά και το ποινικό σκέλος εκδικάζεται στο Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.
Η οικογένεια της αδικοχαμένης τροχονόμου δικαιώθηκε στα αστικά δικαστήρια και πλέον ζητά και την ηθική της δικαίωση μέσα από την παραδειγματική τιμωρία της οδηγού που κινούμενη με υψηλή ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα τη 41χρονη τροχονόμο.
Ο άδικος θάνατος της Αδαμαντίας Σιαφλά εν ώρα υπηρεσίας καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την εξαιρετικά αμελή οδήγηση στους ελληνικούς δρόμους
Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που συνεδρίασε τον Ιανουάριο του 2014, για να δικάσει την υπόθεση, η οδηγός του Smart έτρεχε με ταχύτητα 88 χλμ./ώρα, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στο σημείο της τραγωδίας ανέρχεται στα 50 χλμ./ώρα.
Η οδηγός κινούνταν στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ρεύματος της λεωφόρου Κηφισίας προς Μαρούσι και ενώ το όχημα μπροστά της είχε υπακούσει στις εντολές της Α. Σιαφλά, η ίδια πραγματοποίησε ελιγμό, σκοτώνοντας ακαριαία τη 41χρονη τροχονόμο.
Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η οδηγός «δεν αντελήφθη την τροχονόμο ούτε οπτικά ούτε ηχητικά και αφού ενήργησε απότομη αλλαγή πορείας από τη δεξιά λωρίδα που αρχικά κινούνταν προς την αριστερή, προκειμένου να αποφύγει το προαναφερόμενο σταματημένο αυτοκίνητο συγκρούσθηκε με την πεζή τροχονόμο με το εμπρόσθιο αριστερό τμήμα του αυτοκινήτου της».
«Η επίδικη σύγκρουση οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της πρώτης εναγόμενης, η οποία από αμέλεια μη ενσυνείδητη, δεν κατέβαλε την επιμέλεια και προσοχή που, με βάση τις ατομικές της ικανότητες, αλλά και του μέσου συνετού οδηγού, μπορούσε και όφειλε να καταβάλει», αναφέρεται, ακόμη, στην ίδια απόφαση.
«Κινούμενη με αυξημένη για τις περιστάσεις ταχύτητα παραβίασε δε τα ηχητικά και διά χειρός σήματα που δόθηκαν από αυτήν, δεν ακινητοποίησε το όχημά της, ούτε πραγματοποίησε αποφευκτικό ελιγμό της τροχονόμου και δεν τροχοπέδησε εγκαίρως το όχημά της για να μειώσει τη δύναμη της σύγκρουσης», επισημαίνεται σε άλλο σημείο.
«Από τη συνδυαστική εκτίμηση όλων των προανακριτικών ενόρκων καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων, ενώ και από την κατάθεση της ίδιας της οδηγού με βεβαιότητα προκύπτει ο αριστερός ελιγμός της, προκειμένου να αποφύγει το προπορευόμενο από αυτήν όχημα, το οποίο πειθάρχησε στο σήμα της στάσης της τροχονόμου», αναφέρεται στην ίδια απόφαση.
«Σταμάτησε ξαφνικά»
Από την πλευρά της η οδηγός στην κατάθεσή της υποστήριξε ότι «πλησιάζοντας στο ύψος της οδού Αγίου Δημητρίου, και ενώ ο φωτεινός σηματοδότης έδειχνε πράσινο φως, το εμπρός από εμένα κινούμενο όχημα, σταμάτησε ξαφνικά την πορεία του, με αποτέλεσμα εγώ για να αποφύγω τη σύγκρουση με αυτό να ενεργήσω αριστερό ελιγμό».
«Βλέπω στην εν λόγω διασταύρωση μία πεζή τροχονόμο και αμέσως ενεργώ δεξιό ελιγμό, χωρίς όμως να καταφέρω να την αποφύγω με αποτέλεσμα να την παρασύρω με το όχημά μου», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι λόγω του συμβάντος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας της Α. Σιαφλά, Ιωάννη Κωλέττη, που ειδικεύεται στα τροχαία ατυχήματα: «Ο άδικος και βίαιος θάνατος της Αδαμαντίας Σιαφλά εν ώρα υπηρεσίας καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την εξαιρετικά αμελή οδήγηση στους ελληνικούς δρόμους. Η άρνηση της υπαίτιας οδηγού να αποδεχθεί την πλήρη και αποκλειστική υπαιτιότητά της οδήγησε σε σφοδρή δικαστική διαμάχη στα Αστικά Δικαστήρια, από τα οποία δικαιώθηκε πλήρως η οικογένεια της άτυχης Αδαμαντίας».
«Αναμένουμε και από το Ποινικό Δικαστήριο τη Δευτέρα τη βαρύτατη και παραδειγματική τιμωρία της υπαιτίου, τόσο για την εκ νέου δικαίωσή μας, όσο και για παραδειγματισμό και προς αποτροπή παρόμοιων γεγονότων. Η ποινική αντιμετώπιση τέτοιων τροχαίων δυστυχημάτων πρέπει να είναι αμείλικτη, γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές και ξεκληρίζονται οικογένειες», τονίζει.