Το Facebook λογοκρίνει και την πρωθυπουργό της Νορβηγίας που ανήρτησε τη θρυλική φωτογραφία από το Βιετνάμ!

δε γλίτωσε

Ούτε η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ γλίτωσε από την λογοκρισία της διαχειριστικής ομάδας του Facebook, που δεν λέει να καταλάβει πως η θρυλική φωτογραφία του 1972 από το Βιετνάμ με το κοριτσάκι που τρέχει γυμνό να σωθεί από τις αμερικανικές ναπάλμ δεν είναι... παιδική πορνογραφία.

Μια από τις εμβληματικότερες φωτογραφίες στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει γίνει “μήλον της έριδος” καθώς το Facebook δεν δίστασε να κατεβάσει για δεύτερη φορά την εν λόγω φωτογραφία ακόμη και όταν την ανήρτησε η ίδια η πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Οσο ήμουν στο αεροπλάνο ανάμεσα στο Οσλο και το Τροντχάιμ, το Facebook κατέβασε το post από τη σελίδα μου», γράφει η Ερνα Σόλμπεργκ. «Αυτό που κάνει το Facebook με την απάλειψη τέτοιων φωτογραφιών, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του, είναι ότι ξαναγράφει την κοινή μας ιστορία».

«Ελπίζω ότι το Facebook θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να εξετάσει συντακτική του πολιτική», γράφει σε νέο post η πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Και ειρωνικά απέναντι στη λογοκρισία ιστορικών φωτογραφιών, ξαναδημοσιεύει την φωτογραφία του κοριτσιού και άλλων εμβληματικών κλισέ, λογοκριμένων με ένα μαύρο τετράγωνο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο αρχισυντάκτης της Aftenposten, Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, κατηγόρησε τον ιδρυτή του Facebook για αλόγιστη «κατάχρηση της εξουσίας του» στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί στον «πρώτο διανομέα» ειδήσεων στον κόσμο.
«Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

Η διαμάχη ξέσπασε μετά την απόφαση του Facebook να διαγράψει ένα μήνυμα του Νορβηγού συγγραφέα Τομ Έγκελαντ, στο οποίο είχε επισυνάψει την ιστορική φωτογραφία του Νικ Ουτ. Στη φωτογραφία, η οποία είχε κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, απεικονίζονται τρία μικρά παιδιά σε επαρχία του Βιετνάμ -μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κορίτσι- να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ. Στην ανάρτηση που έκανε ο Έγκελαντ στη σελίδα του στο Facebook έγραφε: «Επτά φωτογραφίες που άλλαξαν την ιστορία του πολέμου». Η ανάρτηση αυτή του συγγραφέα είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της σελίδας στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, όταν η Aftenposten δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την αναστολή -χρησιμοποιώντας την ίδια φωτογραφία που είχε χρησιμοποιήσει ο Έγκελαντ και αναρτώντας το δημοσίευμα στη σελίδα της στο Facebook- η εφημερίδα έλαβε μήνυμα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα έπρεπε είτε να διαγράψει τη φωτογραφία είτε να τη «θαμπώσει».

«Οποιεσδήποτε φωτογραφίες ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γεννητικά τους όργανα, τους γλουτούς τους ή τα γυναικεία στήθη τους, θα διαγράφονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Facebook.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της Guardian, ο Χάνσεν στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Ζουκερμπεργκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Facebook να διαγράψει τη συγκεκριμένη φωτογραφία αποκαλύπτει μια ανησυχητική ανικανότητα «διαχωρισμού της παιδικής πορνογραφίας και ιστορικών πολεμικών φωτογραφιών».
«Παρά το γεγονός ότι είμαι αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι μου περιορίζετε το έδαφος για να ασκώ τις δημοσιογραφικές μου ευθύνες. Πιστεύω ότι κάνετε κατάχρηση της εξουσίας σας και θεωρώ ότι δεν έχετε σκεφτεί το όλο θέμα διεξοδικά», αναφέρει ο Χάνσεν στην επιστολή του.

Συνεχίζει λέγοντας ότι αντί να εκπληρώνει τις πομπώδεις υποσχέσεις του σχετικά με «έναν πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο κόσμο», το Facebook με τέτοιες αποφάσεις «απλά προωθεί τη βλακεία και δεν φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους μεταξύ τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης