Τεστ θα ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον

πολυ κοντα σε μεγαλη επιστημονική επιτυχια

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον στα πρώιμα στάδια της έκαναν σκοτσέζοι ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Clinical and Translational Neurology.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανεπτυξε μια τεχνική που εντοπίζει ένα σχετικό με τη νόσο μόριο, σε δείγματα μυελού των οστών από ασθενεί. Στα πειράματα που έγιναν, η τεχνική αναγνώρισε με ακρίβεια 19 από τα 20 δείγματα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον, καθώς και τρία δείγματα από άτομα που κινδύνευαν να εκδηλώσουν την ασθένεια.

Η εξέταση έχει ως στόχο την αντίχνευση της α-συνουκλεΐνης, μιας νευρωνικής πρωτεΐνης που σχηματίζει κολλώδεις μάζες, τα σωματίδια Lewy, στα εγκεφαλικά κύτταρα των ατόμων με νόσο Πάρκινσον και ορισμένες μορφές άνοιας.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη νέα διαγνωστική τεχνική και σε 15 υγιή άτομα για να δουν αν θα προέκυπταν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Και δεν προέκυψε κανένα. Δηλαδή, το τεστ δεν ανίχνευσε τη νόσο σε υγιή άτομα.

Αν και η μελέτη θα πρέπει να συνεχιστεί προς επαλήθευση των αποτελεσμάτων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί στο μέλλον να βελτίωση τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

«Ήδη η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής εξέτασης για τη διάγνωση της νόσου Creutzfeldt-Jakob, ευρύτερα γνωστής ως 'νόσος των τρελών αγελάδων'. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και την διάγνωση της νόσου Πάρκινσον. Επίσης, μας ενδιαφέρει να δούμε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσουμε άτομα με νόσο Πάρκινσον και άνοια με σωματίδια Lewy στα πρώιμα στάδια. Τα άτομα αυτά ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων για την επιβράδυνση ή και αναχαίτιση της προόδου της ασθένειας» εξηγεί η Δρ Άλισον Γκριν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
 

ΠΗΓΗ: in.gr

Διαβάστε επίσης