Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συμφωνιών Ελλάδας – Βουλγαρίας

για την περίοδο 2016-2018

Σειρά συμφωνιών, με σημαντικότερη αυτή της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπογράφηκαν χθες στη Σόφια μεταξύ των αντιπροσωπειών της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης. 

Πρόκειται για την Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, την Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, καθώς και Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός).

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεών μας και σημείωσε πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Υποδομές και εποικοδομητικά πρότζεκτ στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανάγκη για εποικοδομητικά πρότζεκτ σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό και ειδικά για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, η ένωση των δυο θαλασσών Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, η σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, η κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και η αύξηση των τουριστικών ροών.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την προσφυγική κρίση και την ανάγκη Ελλάδα και Βουλγαρία να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο εντός ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να παραμείνουν σταθερές και χαμηλές οι ροές προσφύγων και να υπάρξει η αναγκαία πίεση προς τις χώρες της ΕΕ για να συνεχιστεί η μετεγκατάσταση.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους.

Τουρισμός και εμπορικές συναλλαγές

Ο τουρισμός ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα, που συζητήθηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και ειδικότερα η πολύ σημαντική αύξηση τουριστών ανάμεσα στις δύο χώρες (σ.σ. οι Βούλγαροι τουρίστες με προορισμό την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ.). Σε αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά το κοινό πρόγραμμα δράσης που υπεγράφη για τον τομέα του τουρισμού. 

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέα πεδία εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία ονομασιών προέλευσης, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ επισήμανε ότι οι υπουργοί και των δύο πλευρών καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε η Βουλγαρία και η Ελλάδα να είναι χώρος ευημερίας και ασφάλειας. «Δεν είμαστε εναντίον άλλων κρατών, κανενός κράτους, είτε μέλους είτε όχι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε υπόψη όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», είπε και δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόοδο σε όλους τους τομείς. 

Πρόσθεσε ότι στον τομέα της άμυνας οι δύο χώρες έχουν πλήρη ομοφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πως στο πλαίσιο της ΕΕ είναι σύμφωνες ότι «πρέπει να έχουμε μια Ένωση όχι δύο ταχυτήτων, αλλά ενιαία Ένωση με πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της- γιατί στον τομέα της μετανάστευσης έχουμε πολλά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και όταν μιλάμε με μια φωνή θα μας ακούσουν καλύτερα». 

«Γιατί», συνέχισε, «τα δυο κράτη είμαστε στα σύνορα της ΕΕ, και δεν είναι σωστό η Βουλγαρία να μη συμμετέχει στη Σέγκεν, παρόλο που η Ελλάδα μάς έχει υποστηρίξει γι' αυτό το θέμα. Εμείς σαν κράτος πληρούμε όλα τα κριτήρια και νομίζω ότι μπορούμε ακόμη και να υποβάλλουμε την υποψηφιότητα μας για συμμετοχή στην Ευρωζώνη, γιατί από αυτή τη συμμετοχή θα έχουμε μια πρόσθετη ασφάλεια και θα εκπληρώσουμε μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει».


«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης»


Με τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα νέο σημαντικό ξεκίνημα σε μια πολύ στενή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα σε δύο πολύ σημαντικές χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του ΑΣΣ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου τους, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο λαοί, με πολύ βαθιές ρίζες παράλληλης πορείας, κάποιες φορές και διαφορών, έχουν τη σοφία να τις ξεπεράσουν και να σφυρηλατήσουν σχέση πολύ εποικοδομητική, αμοιβαία επωφελή για τους δυο λαούς και την περιοχή, που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε εντάσεις, αλλά που ιδίως στις μέρες μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένη.

Τόνισε ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής σχέσης, συνεργασίας δυο χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις δίνουν το παράδειγμα στη γειτονιά μας, επικεντρώνοντας τις σχέσεις τους σε αυτό που έχει σημασία, μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. 

«Στις συνθήκες κρίσης πάντα ήμασταν ο ένας στο πλευρό του άλλου, η περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα και παρότι είμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες έχουμε ομοφωνία για όλα τα ζητήματα κρίσιμης σημασίας», τόνισε ο Μπόικο Μπορίσοφ. «Μπορούμε», είπε, «να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος και των δυο κρατών. Οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και κατανόηση».

«Βλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονιά μας διαπιστώνει κανείς ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, και ότι και οι δύο χώρες βιώνουμε τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική, και την κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη, «που ευτυχώς οι χώρες μας ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας είναι έξω από αυτή την κρίση».

Υπογράμμισε δε ότι «η συνεργασία μας θα βοηθήσει για να παραμείνουμε έξω από αυτή την κρίση». Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ανάγκη να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας σε μια κατεύθυνση μιας Ευρώπης καλύτερης, κοινωνικής και δημοκρατικής, «επιτάσσουν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες». 

Ο ίδιος επισήμανε «πόσο σημαντικό είναι το επόμενο διάστημα να διατηρήσουμε αυτή τη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία, να την εμβαθύνουμε», ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ως ευρωπαίος εταίρος θα παραμείνει στο πλευρό της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκά ζητήματα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως έκανε πάντα» και ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για το ότι έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας σε δύσκολες περιόδους, και στο προσφυγικό και στην οικονομική κρίση. 

Τόνισε, επίσης, ότι θα έχουν διαρκή και ανοικτή επαφή, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και ότι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Επιπλέον, να εντείνουν τη συνεργασία σε αστυνομικό επίπεδο και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και στην κατοχύρωση της περιοχής μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. 

Ο  κ. Μπορίσοφ ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε ότι οποιεσδήποτε βαλκανικές συνεργασίες αναπτύξει το βουλγαρικό κράτος στη Σόφια, έχει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή του κ. Τσίπρα για τη συμμετοχή της Ελλάδας, «ώστε μαζί με τους συναδέλφους μας να δημιουργήσουμε σταθερά Βαλκάνια».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης