Πάτρα: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στο γήπεδο των Προσφυγικών - Νέα πνοή για ολόκληρη τη συνοικία

εργασίες για νεες κερκιδες και χλοοτάπητα

Μπήκαν μπουλντόζες στο γήπεδο των προσφυγικών και τα συνεργεία αναμένεται να πιάσουν δουλειά από σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών για την ανακαίνιση του σταδίου, που μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου να απαξιωθούν και οι εγκαταστάσεις.  

Οι εργασίες θα εξελιχθούν σε δύο μέτωπα: Με  την ανακατασκευή των κερκίδων στο γήπεδο, αλλά και την διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου με χλοοτάπητα.

Στόχος είναι από τη νέα σεζόν η ΕΠΣΑ να ενεργοποιήσει και πάλι το γήπεδο των Προσφυγικών , που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ποδοσφαιρική ιστορία της Πάτρας.

Πέρα όμως από το αθλητικό ενδιαφέρον, η ανακατασκευή του γηπέδου σε συνδυασμό με τις διοργανώσεις που θα φιλοξενεί αναμένεται να προσδώσουν ζωντάνια ευρύτερα στη συνοικία των Προσφυγικών.

Η ιστορία του γηπέδου

Το Γήπεδο Προσφυγικών είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο στην ομώνυμη περιοχή της Πάτρας.

Τα Προσφυγικά Πάτρας είναι συνοικία που δημιούργησαν το 1922 Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Αυτοί, ίδρυσαν το αθλητικό σωματείο Ολυμπιακός το 1925, τον Απόλλωνα το 1926, τη Θύελλα και τον Άρη αργότερα.

Το 1925, αμέσως μετά την ίδρυσή του, ο Ολυμπιακός προχώρησε στην ανέγερση γηπέδου σε έκταση που είχε ενοικιάσει, εντός της συνοικίας των Προσφυγικών, δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η έκταση ήταν καλυμμένη από καλαμιές, τις οποίες καθάρισαν οι πρόσφυγες, ανεγείροντας στην θέση τους ένα από τα πλέον ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πάτρας και από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα, το γήπεδο του Ολυμπιακού Πατρών, όπως λεγόταν μέχρι το 1984 όταν και πέρασε στην ιδιοκτησία της ΕΠΣ Αχαΐας.

Στο συγκεκριμένο γήπεδο έχουν αγωνιστεί σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης της Πάτρας, ενώ, μέχρι και σήμερα, λαμβάνουν χώρα, στον ίδιο αυτό χώρο, αναμετρήσεις όλων των κατηγοριών του τοπικού πρωταθλήματος ή, ακόμη, και αγώνες για ανώτερες κατηγορίες, όπως οι Γ΄ και Β΄ Εθνική. Επίσης το Γήπεδο των Προσφυγικών είχε φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες στίβου, αν και αυτό συνέβαινε κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, όταν και η συνολική του χωρητικότητα ήταν αρκετά μεγαλύτερη της σημερινής.

Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου έλαβαν χώρα στις 17 Οκτωβρίου 1927, με την διοργάνωση, με αφορμή την συγκεκριμένη εορτή, φιλικής αναμέτρησης μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού Πατρών και του Ολυμπιακού Αθηνών, με τους Πατρινούς να επικρατούν με 4-1 (ημίχρονο 3-0).

Όταν ανεγέρθηκε, το 1925, το Γήπεδο των Προσφυγικών δεν διέθετε παρά μια υποτυπώδη φυσική περίφραξη αποτελούμενη από καλαμιές.

Το 1926, οι καλαμιές παραχώρησαν την θέση τους σε μια καλύτερη περίφραξη, η οποία αποτελούνταν από τάβλες, ενώ την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν στον χώρο του γηπέδου ξύλινα αποδυτήρια. Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και πιο συγκεκριμένα το 1947, τοποθετήθηκαν ως νέα περίφραξη λαμαρίνες οι οποίες προέρχονταν από βαρέλια, οι οποίες και παρέμειναν στην θέση τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Κατά το 1987, οι λαμαρίνες αφαιρέθηκαν από την περίφραξη του γηπέδου, με την θέση τους να παίρνει ένα, κατά πολύ πιο σύγχρονο, συρματόπλεγμα.

Το 1984, το γήπεδο κινδύνευσε με κατεδάφιση, καθώς ο τότε αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προέβλεπε ανέγερση πολυκατοικιών στη θέση του. Ωστόσο, η ΕΠΣ Αχαΐας με έγκαιρες ενέργειες το αγόρασε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και το 2000 το ανακαίνισε. Τοποθετήθηκε φυσικός χλοοτάπητας, κατασκευάστηκαν νέα και σύγχρονα αποδυτήρια, όπως και κερκίδες με καθίσματα που περιόρισαν τη χωρητικότητα του γηπέδου στις 2.500 θέσεις.

Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών στο συγκεκριμένο γήπεδο, σημειώθηκε το 1968 για τον αγώνα της Β΄ Εθνικής μεταξύ των ΑΠΣ Πάτραι και Αργοναύτη, όταν και διατέθηκαν 5.729 εισιτήρια, ασφαλώς όλα ορθίων.

*ιστορικά στοιχεία από το wikipedia.org

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ