Μητσοτάκης: Οχι στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

υπερ της αλλαγής του συνδικαλιστικου νομου

«Όχι» στην κατάργηση 13ου-14ου μισθού, «ναι» στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, λέει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σημειώνοντας ότι «το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος της παραμονής αυτής της κυβέρνησης» και εκτιμώντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
 

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της οδηγεί τη χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας.

«Με αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση και με αυτούς τους υπουργούς δεν θα έλθει η ανάπτυξη» εκτίμησε, υποστηρίζοντας ότι η φορολογία οδηγεί ανθρώπους στην παραοικονομία, επενδύσεις δεν έρχονται, κλείνουν επιχειρήσεις και υπάρχει αποεπένδυση. Από τον Σεπτέμβριο αυτά θα είναι εμφανή και η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο. Αυτά έγιναν με επιλογή της κυβέρνησης για να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία, υπάρχει ταξικό πρόσημο στις επιλογές της, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι δεν θα μιλήσει για κατάργησή του, όπως έλεγε ο Αλ.Τσίπρας πριν τις εκλογές του 2015, αλλά για σταδιακή μείωσή του, καθώς είναι πολύ υψηλός σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο λεγόμενος «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί, καθώς τα έσοδα δεν θα είναι τα προβλεπόμενα, ενώ ειδικά για τον 13ο και 14ο μισθό ξεκαθάρισε ότι «η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι' αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού».

Σημείωσε όμως ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην κοπεί το συνολικό εισόδημα, καθώς οι μισθοί είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και δεν βρίσκεται εκεί το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του.

«Όχι» σε απολύσεις στο Δημόσιο

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων,
υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στο Δημόσιο είναι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού, αφού σε πολλούς οργανισμούς υπάρχει πλεονάζον δυναμικό, ενώ σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι επί των ημερών του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απολύθηκαν μόνο οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων και εισήγαγε την έννοια της αξιολόγησης. «Ο κάθε κ. Καρανίκας με τι βιογραφικό και τι προσόντα πήρε την θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της μεταπολίτευσης».

Επίθεση στον πρωθυπουργό

Ως προς το θέμα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική δέσμευση. «Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα για να μείνει στην εξουσία, χωρίς να πάρει τίποτε. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, αυτήν την ετερόκλητη συμμαχία, είναι να μείνουν στην εξουσία» είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έχει πέσει στα βαθιά νερά της δικής του ανυποληψίας».

«Ο κ. Τσίπρας θα παραμένει πάντα δέσμιος των '53' και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό. «Γιατί δεν έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν έχει αδειάσει το Ελληνικό, γιατί μας πήρε τρεις μήνες να αδειάσουμε την Ειδομένη;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει ότι «αν τα έκανε αυτά θα βρισκόταν απέναντι στους αλληλέγγυους και τις συνιστώσες».

Για τα εσωκομματικά

Σχετικά με εσωκομματικά θέματα, σημείωσε ότι παρέλαβε τη ΝΔ «που είχε χάσει με 7 μονάδες τις εκλογές και τώρα η ΝΔ είναι 8-10 μονάδες μπροστά» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Τόνισε, επίσης, ότι η «η ΝΔ δεν θα γίνει ταξικό κόμμα, δεν εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες», αλλά «βρίσκει ερείσματα στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας».

Παράλληλα, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, που έκανε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα που μπορούν να έρθουν στη ΝΔ εκφράζοντας μεταρρυθμιστικό στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κάθε στέλεχος της ΝΔ έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, πόσω μάλλον ένας πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «εγώ δεν μπαίνω σε ονοματολογία (...) με ενδιαφέρει περισσότερο η προσέλκυση νέων ανθρώπων παρά οι μεταγραφές και ειδικά οι μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα».

Για τις offshore

Όσον αφορά τις offshore και την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ακούω την κριτική, και αναλαμβάνω και την ευθύνη, αλλά η ουσία του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση 'καθάρισε' υπουργούς και βουλευτές με offshore και μετά έφερε νέο νόμο».

«Πιάστηκε με την offshore στην πλάτη η κυβέρνηση, και μετά νομοθετεί το άκρως αντίθετο να μην επιτρέπεται η επιχειρηματική δραστηριότητα... Είναι αντισυνταγματικό, παράλογο και αντιβαίνει τους κανόνες ΕΕ» τόνισε.

Για τον εκλογικό νόμο

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η συζήτηση ανοίγει γιατί βλέπουν ότι θα χάσουν τις εκλογές... Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας». 

«Η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά και σε αυτό να ενταχθεί και ο εκλογικός νόμος» τόνισε, επισημαίνοντας πως «η χώρα χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αλλαγή».

«Είμαι κατά της απλής αναλογικής, πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική και κόμματα που ξεπερνούν συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να κυβερνούν αυτοδύναμα» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορείς να δίνεις μπόνους σε κάποιους όπου εκδηλώνουν πρόθεση συνεργασίας». 

Όπως είπε, η ΝΔ προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόωρες εκλογές, πενταετή θητεία για κυβέρνηση, περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά όχι άμεση εκλογή του. Ανέφερε, επίσης, πως οι θέσεις της ΝΔ για το Σύνταγμα θα γίνουν γνωστές μέχρι το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ