«Οι πολίτες με εξέλεξαν περιφερειάρχη Αττικής έως το 2019. Και θα βρίσκομαι στο γραφείο μου μέχρι τότε. Το ζήτημα δεν είναι αν θα κάνω δεύτερη θητεία, αλλά να κερδηθεί το στοίχημα μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Περιφέρειας στην υπηρεσία του πολίτη», δηλώνει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Σύμφωνα με την κ. Δούρου, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιχειρεί «σε δύο επίπεδα – εκείνο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, του προσφυγικού και παράλληλα του νέου υποδείγματος στην άσκηση εξουσίας».
«Θέλω έτσι να κάνω μια τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία συστηματικά απαξιώνουν οι πάντες ως σήμερα, θεωρώντας την υποδεέστερη, μια θέση ‘βολέματος’ όταν κάποιος δεν αποσπάσει υπουργικό θώκο ή δεν εκλεγεί βουλευτής», σημειώνει ακόμη.
Αποσπάσματα της συνέντευξης της περιφερειάρχη:
Τα θέματα του χρέους και της αξιολόγησης δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας αλλά τις δομικές ανεπάρκειες της ευρωζώνης και παράλληλα τις ‘αντιφάσεις’ του ΔΝΤ.
Οι πολίτες έχοντας γνώση των σκληρών μέτρων εμπιστεύθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το δύσκολο έργο της υλοποίησής της. Και η κυβέρνηση, οι υπουργοί, οφείλουν να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση για την αξιοπιστία της πολιτικής.
Το κατά πόσο οι πολίτες θα συνεχίσουν να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, εξαρτάται από την παραγωγή απτού υπουργικού έργου.
Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι άμεσα απαραίτητες, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η απαλλαγή της από τη γραφειοκρατία, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος – αντίθετα, έχουν όφελος -, και που σήμερα βαλτώνουν. Αυτά δυσκολεύουν το ήδη βαρύ έργο του πρωθυπουργού.
Σε μια σχέση, όπως αυτή με τον πρωθυπουργό, η οποία χρονολογείται εδώ και δύο δεκαετίες, η επικοινωνία, εξαιτίας των υποχρεώσεών μας, μπορεί να μην έχει τη συχνότητα του παρελθόντος ωστόσο ποιοτικά παραμένει άμεση και ακέραια.
Ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να κρατήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης ενώ παράλληλα δίνει σκληρές μάχες στο μέτωπο της Ευρώπης, με διαπραγματεύσεις διαρκείας με τους ομολόγους του.
Η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας που αναφέρετε, είναι ταυτόσημη με τη σημερινή κρίση της ίδιας της Ευρώπης.
Το ζήτημα των συμμαχιών μιας χώρας είναι κρίσιμης σημασίας, γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη αλλάζουν μόνο μέσα από συμμαχίες.
Το γεγονός ότι δεν κάνω τη σχολιαστή στα τηλεπαράθυρα, ταυτίζεται αυθαίρετα από ορισμένους με «απόσυρση» και άλλα, χρήσιμα μεν για να γεμίσει μια σελίδα με λέξεις, αβάσιμα δε.
Την πολιτική την αντιλαμβάνομαι με τους όρους του Αριστοτέλη και όχι καριέρας ή «πόστων».