Νεότερη Ενημέρωση: Aμετακίνητοι στις αρχικές θέσεις τους για το χρέος παραμένουν τόσο η Γερμανία όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση κάποιες διορθώσεις αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά το ΕΚΑΣ και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Δυσαρέσκεια υπάρχει αναφορικά με την καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού αλλά και στη μη ύπαρξη διάταξης αναφορικά με τη νομική προστασία των μελών που θα απαρτίζουν το νέο υπέρ-ταμείο.
Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις πιέσεις που τις ασκούνται από τη Γερμανία και παρά τις διαφορές τονίζουν πως υπάρχει αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.
Νεότερη Ενημέρωση: Η εκταμίευση της δόσης 10,3 δις ευρώ αλλά... σε δόσεις και με συγκεκριμένους όρους συζητείται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζητούν νομοτεχνικές βελτιώσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, πιέζουν για την άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.
Όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού χρέους, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται μια λύση σε τρία στάδια, με τις κυριότερες παρεμβάσεις να προγραμματίζονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος και πιο συγκεκριμένα το 2018. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν σημαντικές οι διαφωνίες μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Πρώτη Ενημέρωση: Συμφωνία επήλθε στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, αφού πραγματοποιηθούν κάποιες «διορθώσεις» στην ελληνική νομοθεσία.
Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν ότι «σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ. ευρώ, παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες».
Το Reuters μετέδωσε ότι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές. Οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως, σύμφωνα με τις πηγές του Ρόιτερς στις Βρυξέλλες».
Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Το σημαντικότερο είναι να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε όσον αφορά τη δόση ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο περιθώριο για να ανασάνει. Δεν θέλουμε άλλη μια κρίση ρευστότητας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ .