«Είναι ένα διαρκές μνημόνιο. Είναι θεσμός εκχώρησης του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού, όσο είμαστε υπόχρεοι έναντι των δανειστών», σχολίασε για τον δημοσιονομικό “κόφτη” ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Η λειτουργία του δεν σταματά όταν σταματήσει το μνημόνιο. Εξυπηρετεί ανάγκες χρέους, αποπληρωμής χρέους και εξυπηρετεί ανάγκες επίτευξης πλεονάσματος», τόνισε για τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Μητρόπουλος.
«Είναι ένα διαρκές μνημόνιο. Είναι θεσμός εκχώρησης του οικονομικού και δημοσιονομικού σχεδιασμού, όσο είμαστε υπόχρεοι έναντι των δανειστών και είναι ο Μεγάλος Αδελφός των δανειστών», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.
«Θεσπίστηκε με το νόμο 4270/2014. Θα είναι ένα διαρκές μνημόνιο με ρήτρα χρέους και με ρήτρα πλεονάσματος. Δηλαδή, η λειτουργία του δεν σταματάει όταν σταματήσει το μνημόνιο. Εξυπηρετεί ανάγκες αποπληρωμής χρέους και εξυπηρετεί ανάγκες επίτευξης πλεονάσματος. Να σας πω μόνο ότι για τη δεκαετία 2018-28 έχουμε στόχο επίτευξης πλεονάσματος 3,5%», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Μητρόπουλος.
«Θα εντοπίζει τις αποκλίσεις, θα προσομοιώνει τις δημοσιονομικές αρχές στις ανάγκες του προγράμματος και θα πέφτει αυτόματα σε πέντε επίπεδα: πρώτο σε μισθούς-συντάξεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα στις δαπάνες υγείας, αυτό είναι το χειρότερο, τρίτο στις δαπάνες απασχόλησης και βεβαίως ύστερα είναι η κεντρική διοίκηση, δημόσιες επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία υγείας κ.λπ. όπου εκεί θα παρεμβαίνει αυτομάτως. Το χειρότερο, σύμφωνα με το άρθρο 41 του νόμου αυτού του “κόφτη”, είναι ότι όσο η χώρα είναι σε μνημόνιο, φεύγει η αρμοδιότητα λειτουργίας ενεργοποίησης του “κόφτη” από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας που σε συνεργασία με το δημοσιονομικό συμβούλιο επί ποιων δαπανών θα ενσκήψει, θα επιπέσει και την αρμοδιότητα δυστυχέστατα θα το αποφαίνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».