Επιχειρώντας μία πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στην ΝΟΔΕ Αχαΐας με την ελογή του Ανδρέα Μαζαράκη στην θέση του προέδρου, το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, επέβαλε την προσωπική του επιλογή.
Είναι γνωστό οτι ο Ανδρέας Μαζαράκης, ήταν από την πρώτη στιγμή, εδώ και μήνες, ο πρώτος Αχαιός που στάθηκε στο πλευρό του σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος, όταν και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή του, σε συνδυασμό οτι, επίσης από την πρώτη στιγμή, στοιχήθηκε με την στήριξη που έδωσε στον δεύτερο γύρο ο Άδωνης Γεωργιάδης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτέλεσε ισχυρό χαρτί στα χέρια του, για να πάρει:
Πρώτον την δημόσια στήριξη του σημερινού αντιπροέδρου του κόμματος, η οποία μάλιστα και εκφράστηκε στην πράξη ακόμη και με προσωπικά τηλεφωνήματα.
Δεύτερον την σιωπηλή ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κούρσα για την εκλογή νέου Προέδρου της ΝΟΔΕ.
Αποκορύφωμα της στήριξης που απλόχερα δόθηκε στον Ανδρέα Μαζαράκη από την κεντρική διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολυσυζητημένη λίστα των 22 εκλεκτόρων της ΟΝΝΕΔ, η οποία ήρθε από την Αθήνα σχεδόν "κομμένη και ραμένη" στα μέτρα του.
Και οι "22", όπως το αποτέλεσμα της καθαρής του νίκης μαρτυρά, στοιχήθηκαν στο πλευρό του στην κάλπη και του έδωσαν "αέρα" νίκης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστά τα ονόματά τους.
Στο παρασκήνιο επίσης, γνωρίζουμε οτι η πλευρά του συνυποψηφίου του Ανδρέα Μαζαράκη, Γιάννη Μάκκα, είχε διαμυνήσει οτι δεν πρόκειται να δεχθεί λίστα εκλεκτόρων της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα κατευθύνεται με την μορφή "μπετόν" προς την πλευρά του αντιπάλου του. Μάλιστα λίγες ώρες πριν η λίστα αυτή κοινοποιηθεί αρμοδίως, από το περιβάλλον του κ. Μάκκα διέρρεε η πληροφορία οτι ενδέχεται ακόμη και να αποχωρήσει από την "κούρσα" της διεκδίκησης της προεδρίας, κάτι που στο τέλος δεν έγινε, αφού επικράτησε η άποψη, οτι θα έπρεπε να πάει μέχρι το τέλος, με την εικόνα οτι η υποψηφιότητά του διακρίνεται από χαμηλούς και ενωτικούς τόνους και πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η όποια λίστα των "μη εκλεγμένων" ΟΝΝΕΔιτών να επηρρεάσει το αποτέλεσμα.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΥ
Από την έναρξη της μάχης των εσωκομματικών εκλογών στην τοπική Νέα Δημοκρατία, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος τάχθηκε ανοιχτά και με θέρμη υπέρ της υποψηφιότητας Μαζαράκη. Όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν, ο κ. Νταβλούρος δήλωνε οτι η επιλογή του δεν σχετιζόταν μόνο με το πρόσωπο του υποψηφίου που στήριζε, αλλά πως επρόκειτο για μία "αντι Μάκκα" επιλογή, θεωρώντας πολιτικά οτιο απερχόμενος Πρόεδρος ήταν ένας εκ των βασικών συντελεστών της ήττας του στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Η εμπλοκή του Θανάση Νταβλούρου στην εκλογική διαδικασία, κινήθηκε σε υψηλούς, πλην όμως κομματικά και πολιτικά εντός πλαισίων τόνους. Ο Αχαιός πολιτικός "σήκωσε" εκατοντάδες τηλέφωνα, κινητοποίησε πολλά στελέχη της ΝΔ έτσι ώστε να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να επιτευχθεί η εκλογή όσοτο δυνατόν περισσότερων εκλεκτόρων που θα ενίσχυαν στο τέλος την υποψηφιότητα τουΑνδρέα Μαζαράκη. Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, ενώ σημαντική φέρεται να ήταν και η συμμετοχή του στο να καταρτιστεί υπέρ του νέου Προέδρου η λίστα των εκλεκτόρων της ΟΝΝΕΔ.
Για την ιστορία να αναφερθεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του tempo24.gr, οτι ο κ. Νταβλούρος είχε μεταβεί σε ανύποτο χρόνο στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και με άλλο τοπικό στέλεχος το οποίο ο ίδιος βολιδοσκοπούσε για την υποψηφιότητα τοτυ Προέδρου της ΝΟΔΕ, πριν προκύψει τελικά η υποψηφιότητα Μαζαράκη.
Ο Α. ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στον αντίποδα ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης που ευθύς εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Μάκκα, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του, προκειμένου να ενισχύσει τον απερχόμενο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ. Φέρεται μάλιστα να είναι και ο συντάκτης σκληρής επιστολής προς την ηγεσία του κόμματος, με περιεχόμενο που αφορούσε στην λίστα των 22 εκλεκτόρων της ΟΝΝΕΔ που επελέγησαν.
Δεν ήσαν και λίγες οι φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που ο Ανδρέας Κατσανιώτης εθεάθη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού, θέτοντας ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στην διαδικασία που είχε επιλεγεί και εμπεριείχαν κατά την κρίση του "γκρίζες ζώνες".
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με άλλους υποδεέστερους παράγοντες, οδήγησαν στην σημερινή επικράτηση του Ανδρέα Μαζαράκη. Το παρασκήνιο αυτής της εκλογικής διαδικασίας ήταν σκληρό και κανείς δεν είναι σε θέση με ασφάλεια να προβλέψει αν θα αφήσει πίσω της "σκιές" ικανές να τραυματίσουν την εικόνα της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως είναι δεδομένο οτι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν με την προϋπόθεση οτι θα έχει "επιστρέψει" ο σταυρός προτίμησης, θα προκύψουν συμμαχίες που θα αποτυπώνουν με ακρίβεια, όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια αυτής της εκλογικής εσωκομματικής πορείας.
ΝΙΚΟΣ ΣΥΦΑΝΤΟΣ