Τη βεβαιότητά του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γιατί η βούληση όλων είναι να υπάρξει συμφωνία ανεξάρτητα των όποιων διαφοροποιήσεων υπάρχουν, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, εξέφρασε ο Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον «Real Fm».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «τα σενάρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν πια, και όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι έως την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία των κειμένων. Επισήμανε ότι υπάρχουν πάντα διαφοροποιήσεις και πως όμως το ΔΝΤ έχει πέσει έξω μέχρι τώρα σε όλες τις προβλέψεις που έχει κάνει κατά την πορεία του στο πρόγραμμα που αφορά την Ελλάδα.
«Το ΔΝΤ δεν το φέραμε εμείς. Το επέβαλε η νεοφιλελεύθερη ελίτ της Ευρώπης και συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το ΔΝΤ στην Ευρώπη"», είπε και τόνισε ότι «η Ευρώπη με τους δικούς της θεσμούς θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις χώρες μέλη της». Τόνισε επίσης πως «από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει εμπλακεί, θα έπρεπε να είναι σε μια συνεννόηση με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» και «δεν μπορεί το Ταμείο να ζητάει πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν».
Ως προς τα μέτρα της συμφωνίας, ανέφερε ότι το κόστος εκείνων που μένει να εφαρμοστούν είναι 2,6 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι αυτό είχε οριστεί με τη συμφωνία των 5,4 δισ. και αυτό είναι να γίνει έως το 2018, σε βάθος τριετίας. Υπενθύμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση, πήραν μέτρα περίπου 62 δισ. ευρώ. «Προφανώς θα υπάρξουν μέτρα, αλλά η χώρα έχει κερδίσει από την έως τώρα διαπραγμάτευση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν δημιουργούν τις πλέον κατάλληλες συνθήκες ώστε η οικονομία να μπει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Φυσικά δεν επιχαίρει κανείς ιδιαίτερα, όταν καλείται να πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη. Δυστυχώς όμως πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τη συμφωνία που κάναμε. Προσπαθούμε να υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα», είπε.
Ο κ. Ρήγας τόνισε, αναφορικά με την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή, ότι είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, να παρθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή, και εκτίμησε ότι το υπουργείο θα προωθήσει νομοσχέδιο και μια διαδικασία η οποία θα μειώσει αυτή την κατάσταση. «Εάν δεν γίνει αυτό θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Δεν μπορεί αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλα εισοδήματα από την εργασία τους να φοροδιαφεύγουν και να πληρώνουν οι μισθωτοί και όσοι έχουν φορολογική συνείδηση», σημείωσε. Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα και από το υπουργείο Εργασίας για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και για το πώς πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλα αυτά δεν υπήρχαν» και ότι «πήραμε ένα κράτος το οποίο δεν λειτουργούσε, και καλούμαστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ανασυγκρότησή του», για να προσθέσει ότι «βεβαίως και δεχόμαστε την κριτική ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε με την ταχύτητα που θα έπρεπε».
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Ρήγας είπε ότι «είμαστε όλοι μας επιφυλακτικοί για το πώς θα εξελιχθεί η συμφωνία και θα φανεί στην πράξη το πώς θα υλοποιηθεί», τονίζοντας πως «οφείλει και η Ευρώπη όμως να πιέσει την Τουρκία για την υλοποίηση της συμφωνίας». Σημείωσε ότι είναι ό μόνος δρόμος αυτή τη στιγμή να υπάρχει ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά και να σταματήσει όλη αυτή η εκμετάλλευση η οποία γίνεται. «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε με δύσκολες επιλογές, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να έχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν μπορεί μια Ευρώπη να σφραγίζει τα σύνορα και να μην επικρατεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της», αλλά και ότι «πρέπει να παρθούν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία».
Ο κ. Ρήγας, που την προηγούμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Πάτρα και τον Πύργο, επισκέφτηκε το σημείο που φιλοξενούνται πρόσφυγες οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά στην Κυλλήνη, είπε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι εξαιρετικές εκεί». «Ανθρώπινη διαβίωση για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο διάστημα ακόμα παραμείνουν στην Ελλάδα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι οι κατάλληλες». «Πρέπει να πειστούν οι πρόσφυγες, και εδώ οφείλουν όλοι όσοι εμπλέκονται να συμβάλλουν, ότι θα πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση τους στους κατάλληλους χώρους φιλοξενίας», είπε.