Τι προβλέπει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας

Την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής υπευθυνότητας από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η γενική γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή.

Η χάραξη στρατηγικής της πολιτείας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα μπορεί να αποδειχθεί το εφαλτήριο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, όπως εκτιμά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης στην αυριανή εκδήλωση του Quality Net Foundation (QNF) για τη δημιουργία του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας, αναμένεται να αναφέρει ορισμένους κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται η νέα ρυθμιστική παρέμβαση.

Κατ’ αρχήν, θέση του υπουργείου είναι ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα γίνουν με σεβασμό στις ιδιομορφίες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά, κυρίως ως προς τα μεγέθη των οργανισμών και τον αριθμό των απασχολουμένων. Δηλαδή, δίνεται έμφαση, ώστε ο τρόπος υιοθέτησης συγκεκριμένων στρατηγικών και τα κίνητρα να μην είναι κοστοβόρα για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να τις ενσωματώσουν σε όλο το εύρος τους.

Ο γενικός γραμματέας, αναμένεται να αναφέρει αύριο στην ομιλία του ότι: ελαχιστοποιώντας την οικονομική και διοικητική επιβάρυνση όσων επιχειρήσεων αποφασίσουν να υιοθετήσουν τις αρχές της ΕΚΕ, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο δραστηριοτήτων με ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που θα μπορούν να έχουν ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα με διάχυση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται, ανά κλάδο.

Ακόμη, αναμένεται να αναφέρει ο Αντώνης Παπαδεράκης ότι θα υπάρξει μέριμνα, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά και μη εργαλεία και από μικρότερους φορείς ή και για συνεργατικές ενέργειες, όπως είναι οι εστίες επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και οι συνεταιρισμοί.

Σημειώνεται ότι οι νέες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, έχουν ούτως ή άλλως αφυπνίσει τους καταναλωτές οι οποίοι εμφανίζονται να υιοθετούν πιο ευνοϊκή στάση απέναντι σε εμπορικά σήματα ή εταιρείες με συγκεκριμένες θετικές κοινωνικές δράσεις. Ήδη από σχετικές έρευνες που διεξάγονται, παρατηρείται το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την επιβράβευση των κοινωνικά επωφελών πρακτικών, ενώ παρατηρείται και μια σημαντική αύξηση των εταιριών που εκδίδουν εκθέσεις για την Εταιρική Υπευθυνότητα και αποτελεί και ένα εργαλείο αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό σημείο παρέμβασης για την προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η ενσωμάτωσή τους στις κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων και στις Δημόσιες Συμβάσεις.

Η δήλωση του Αντώνη Παπαδεράκη

Σε μήνυμά του στην ηλεκτρονική σελίδα του QNF ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης σημειώνει τα εξής:

«Η χάραξη στρατηγικής της πολιτείας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα μπορεί να αποδειχθεί το εφαλτήριο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Η πρωτοβουλία του QNF για τη δημιουργία του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας είναι σημαντική, αφού στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας αναπτύσσει ένα πλέγμα παραμέτρων και κριτηρίων τα οποία χαράσσουν τον δρόμο της αειφορίας. Έτσι, οξύνουν τα κριτήρια των πολιτών και δημιουργούν νέο εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Αύριο η παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

Ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με άξονα την βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας η επίσημη παρουσίαση του οποίου πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη 7 Απριλίου, στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας αποτελεί ένα δομημένο σύστημα ως προς τη διαφάνεια και την αυτοδέσμευση των Οργανισμών - Επιχειρήσεων και ανταποκρίνεται: στην ανάγκη μέτρησης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής επίδοσης των οργανισμών και επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους ως προς την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας στη λειτουργία τους, στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην εξεύρεση κεφαλαίων, μέσω της θετικής αξιολόγησης της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, στην ένταξη τους σε διεθνή Δίκτυα «Υπεύθυνων Προμηθευτών» και την ανταπόκριση τους στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων (on disclosure of non financial information).

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (EET) Λούκα Κατσέλη, ενώ χαιρετισμούς στην έναρξη θα απευθύνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Quality Net Foundation με το German Council For Sustainable Development, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020.

Το QualityNet Foundation (QNF), το Δίκτυο των Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που προωθεί την κοινωνική υπευθυνότητα, λειτουργώντας ως κοινωνικός διαμεσολαβητής με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ