«Όχι τροχοφόρα στους αμμόλοφους της Στροφυλιάς» – Έκκληση του Φορέα Διαχείρισης για προστασία του σπάνιου οικοσυστήματος!

εκπέμπει sos

Τη συμβολή των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των ενεργών πολιτών στην προστασία των βιοτόπων του οικοσυστήματος Κοτυχίου-Στροφυλιάς και ιδιαίτερα των αμμολόφων, ζητά με ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Ο Φορέας κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης αξίας των αμμολόφων για τον σχηματισμό αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων της περιοχής, η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και στους αμμόλοφους απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία (Νόμος 3937/2011 «για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας», ΚΥΑ 12365 ΦΕΚ 159/Δ/29.04.2009).

Οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το Δάσος της Στροφυλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος και επιπλέον φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί.

Η συμβολή των ενεργών πολιτών στην προστασία της περιοχής θεωρείται αυτονόητη. Καλούνται λοιπόν αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή να συνδράμουν στο έργο των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων.

Για το σκοπό αυτό ο ΦΔΥΚΣ έχει τοποθετήσει πινακίδες στις παραλίες αλλά και σε σημεία εντός του δάσους στις οποίες αναγράφονται πληροφορίες για την οικολογική αξία της περιοχής αλλά και για τις δραστηριότητες που δεν επιτρέπονται, προς ενημέρωσή τους.

Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι όταν οι πολίτες εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, μπορούν να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (2622026231), την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας(26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με τη νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.