Βρίσκεστε στο δάσος της Στροφυλιάς και θέλετε να γνωρίσετε τους οικοτόπους ή τις περιβαλλοντικές διαδρομές και συγχρόνως να καταγράψετε και να καταγγείλετε πιέσεις που ασκούνται στο Εθνικό Πάρκο από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικά φαινόμενα;
Τώρα, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, αφού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή εφαρμογή καταχώρησης πληροφοριών σε γεω-βάση (Geodatabase, RDBMS PostgreSQL) με ψηφιακή απεικόνιση. Πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στα πλαίσια υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΕΡΡΑΑ).
Η καταγραφή της πληροφορίας γίνεται από το προσωπικό του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. με τη βοήθεια φορητών συσκευών καταγραφής πληροφορίας στο πεδίο με ενσωματωμένο δέκτη GPS αλλά και από επισκέπτες της περιοχής με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet. Η πληροφορία καταχωρείται σε ειδικές φόρμες (εποπτείας, διαδρομών, παρακολούθησης τύπων οικοτόπων, χλωρίδας και πανίδας, γνωμοδοτήσεων, υποδομών-χρήσεων γης και καταγραφής επισκεπτών) που έχουν δημιουργηθεί για διευκόλυνση και κωδικοποίησή της.
Μέσω της εφαρμογής για κινητά ή tablets (δείτε παρακάτω πώς να κατεβάσετε τη “Mobile εφαρμογή για τα κινητά ή tablets) δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να καταγράψουν τις δικές τους παρατηρήσεις σχετικά με στοιχεία για την πανίδα, τη χλωρίδα, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις υποδομές, ψηφιοποιώντας σημεία, γραμμές ή πολύγωνα πάνω στον χάρτη της εφαρμογής. Τέλος, μπορούν να προσθέτουν τις δικές τους φωτογραφίες που θα τραβήξουν εκείνη τη στιγμή ή να επισυνάψουν ένα έγγραφο ή φωτογραφία από την μνήμη του κινητού ή tablet τους . Οι παρατηρήσεις αυτές μπορούν να γνωστοποιηθούν στο Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. και να ενσωματωθούν στη βάση δεδομένων που λειτουργεί με σκοπό την καλύτερη εποπτεία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου.
Τα διαθέσιμα και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για το Εθνικό Πάρκο απεικονίζονται μέσω τριών υποσυστήματων (web-εφαρμογές) που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό. Τα τρία υποσυστήματα είναι το:
Υποσύστημα “Περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο
(Link: http://79.129.18.78/flexviewers /Periigisi_Ethniko_Parko/),
Υποσύστημα “Πιέσεις και Δραστηριότητες”
(Link: http://79.129.18.78/flexviewers/pieseis drastiriotites/) και το
Υποσύστημα “Παρακολούθησης Φυσικού Περιβάλλοντος”
(Link: http://79.129.18.78/flexviewers/ Parakolouthisi Fisikou_Perivallontos/)
Στο υποσύστημα “Περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο” παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά στοιχεία της προστατευόμενης περιοχής, όπως οι τύποι οικοτόπων καθώς και χαρτογραφικά δεδομένα, όπως οι ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές που σας προτείνουμε και μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να γνωρίσετε την Προστατευόμενη περιοχή.
Στο υποσύστημα “Πιέσεις και Δραστηριότητες” παρουσιάζονται οι πιέσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο από ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικά φαινόμενα, όπως τις καταγράφουν οι επόπτες του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. και οι γνωμοδοτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. που αφορούν στις χρήσεις γης και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Προστατευόμενη και την ευρύτερη περιοχή.
Στο υποσύστημα “Παρακολούθηση Φυσικού Περιβάλλοντος” παρουσιάζονται τα φυτικά, τα ζωικά είδη και οι τύποι οικοτόπων που εμφανίζονται στο Εθνικό Πάρκο.
Πώς να κατεβάσετε την εφαρμογή “Mobile εφαρμογή για τα κινητά ή tablets:
Για τα κινητά ή tablets με λειτουργικό σύστημα:
iOS επισκεφθείτε το app store.
Adroid επισκεφθείτε το play store
Windows phone επισκεφθείτε το windowsphone/marketplace
Αναζητείτε την εφαρμογή ArcGIS, την κατεβάζετε και την εγκαθιστάτε. Ανοίγοντας την εφαρμογή ArcGIS αναζητήστε τον χάρτη fdks από το ArcGIS Online. Ανοίγετε τον χάρτη πατώντας το λογότυπο.
Αμέσως πλοηγείστε στην περιοχή ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα φορτώνονται τα θεματικά επίπεδα του χάρτη.