Σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μου Αθηνών ανακηρύχθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, την αναγόρευση του Κυπρίου Προέδρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, πρώην πρυτάνεις και πλήθος καθηγητών της Νομικής Σχολής, η διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, Μαρία Παναγίδου, και διακεκριμένα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αθήνα.
Υποδεχόμενος τον κο Αναστασιάδη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε ότι από κτίσεώς του, το Εθνικό Πανεπιστήμιο έχει θέσει ως στόχο του την εκπαίδευση και κατάρτιση των Ελλήνων που ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φοίτησε στο ΕΚΠΑ κι αποτελεί έναν διακεκριμένο απόφοιτό του.
Κατόπιν, ο κ. Δημόπουλος επισκόπησε την μακρά πορεία του Προέδρου της Κύπρου στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, στάθηκε δε, ιδιαίτερα στο γεγονός, πως ο κος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Βουλής πρωτοστάστησε στην ίδρυση του Παν/μιου Κύπρου.
Ο πρύτανης με την ευκαιρία της αναγόρευσης, υπογράμμισε ιδιαίτερα την πολιτική στάση και δράση του Κυπρίου Προέδρου (στην προάσπιση και προώθηση και των ελληνικών εθνικών θεμάτων), υπό δυσχερείς μάλιστα καταστάσεις, υπογραμμίζοντας πως «σε τούτην την κρίσιμη συγκυρία, ως καλός καπετάνιος κράτησε το σκαρί στην επιφάνεια», καθώς συνέβαλε ιδιαίτερα στην επιτυχή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την Κύπρο, ενώ βρίσκεται και κοντά στην επίλυση του εθνικού προβλήματος.
Όπως τόνισε ο κος Δημόπουλος, με την αποψινή τελετή επιβεβαιώνεται ο στενός δεσμός του Πανεπιστημίου με την Κύπρο, καθώς στο «Εν Αθήνησι» Πανεπιστήμιο, σταδιοδρόμησαν ιστορικοί Κύπριοι καθηγητές, ενώ και χάρις στους διαπρεπείς Κυπρίους αποφοίτους, επιτυγχάνεται κι η περαιτέρω διεθνής αναγνώριση του ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Ιδιαίτερη μνεία στο σύνολο της σταδιοδρομίας του Κυπρίου Προέδρου στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, έκανε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νικόλαος Αλιβιζάτος στην παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμώμενου.
Ο κος Αλιβιζάτος υπενθύμισε πως πρώτος Κύπριος που αναγορεύθηκε επίσημος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, υπήρξε ο Εθνάρχης Μακάριος το 1957, από τη Θεολογική Σχολή.
«Στον κατάλογο των διακεκριμένων προσωπικοτήτων προστίθεται και το δικό σας όνομα, μέσω του οποίου το «Εν Αθήνησι Καποδιστριακό» σας τιμά ως πρωτεργάτη της επίλυσης Κυπριακού σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο κος Αλιβιζάτος.
Την ανάγνωση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, ανέλαβε η κοσμήτωρ της Νομικής Σχολής καθηγήτρια Διονυσία Καλλινίκου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη συγκίνηση και συναισθηματική του φόρτιση, από μόνη την παρουσία του στον χώρο της Νομικής Σχολής, που του παρείχε «παιδεία, αλλά και ευρύτητα πνεύματος», και την οποία αξιολογεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα στη διάπλαση της προσωπικότητάς του.
Όπως υπογράμμισε ο κος Αναστασιάδης, 46 χρόνια μετά την απονομή του πτυχίου του, στην ίδια αίθουσα επιστρέφει σήμερα για να του απονεμηθεί ο τίτλος του διδάκτορος, τον οποίον αποδέχεται, όχι μόνον ως τιμή στο πρόσωπό του, αλλά και ως αναγνώριση του αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση. Ένα χρέος που ο ίδιος έρχεται να υπηρετήσει με την παραγωγική ζεύξη της γνώσης των κανόνων που το διέπουν με τον πολιτικό ρεαλισμό που διέπει την προσπάθεια για δικαίωση.
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως η μεγάλη αυτή τιμή είναι ταυτισμένη με το σταθερό ενδιαφέρον της Ελλάδος και του λαού της για το Κυπριακό, αλλά χαρακτηρίζει και το δικό του αγώνα ως προέδρου.
Αναπτύσσοντας το κύριο θέμα της ομιλίας του, ο κος Αναστασιάδης τόνισε πως θα επικεντρωθεί στους θεωρητικούς προβληματισμούς που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε άνθρωπο, που ασχολείται, τόσο με τις πνευματικές διεργασίες, όσο και με την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων. Το κύριο θέμα της, περιστράφηκε στο διαρκές ερώτημα για την πρακτική ισχύ που έχουν οι Κανόνες Δικαίου και πώς αυτοί υπηρετούνται από τα μέσα άσκησης πολιτικής και τη στρατηγική (βραχυ-μεσο-μακροπρόθεσμη) που κάποιος επιστρατεύει για την επίλυση ζητημάτων ακανθώδους σημασίας, όπως είναι το Κυπριακό.
Κάνοντας μία εισαγωγή για το πως ορίζονται μέσα από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το πλαίσιο κανόνων της ΕΕ κλπ τα δικαιώματα και η εδαφική κυριαρχία ενός κράτους, ο κος Αναστασιάδης αναφέρθηκε λεπτομερειακά στην εξέλιξη που είχε το Κυπριακό από την εποχή της εισβολής. Ιδιαίτερα ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη διαχρονική πολιτική επιλογή για ειρηνική επίλυση του ζητήματος. Στο πλαίσιο δε αυτό, υπενθύμισε λεπτομερώς την ιστορική πορεία του Κυπριακού προβλήματος, τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, τόσο από την ελληνική, όσο και την κυπριακή κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς, στην ευρωπαϊκή πολιτική αρένα, μέσα από τις διεθνείς νομικές διαδικασίες και όργανα.
«Δυστυχώς τα εθνικά συμφέροντα υπερτερούν του δικαίου», επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος, που έδωσε ωστόσο τη διαβεβαίωση πως ο αγώνας για τη δικαίωση του Κυπριακού λαού δεν χαλαρώνει. «Ηγέτης που θέτει υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το πολιτικό του κόστος δεν αξίζει να είναι ηγέτης καμίας χώρας», κατέληξε ο κος Αναστασιάδης.