Σκάνδαλο: «Εξαφανίστηκαν» από νοσοκομεία πανάκριβα φάρμακα για τον καρκίνο

ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Φάρμακα υψηλού κόστους, όπως ογκολογικά, τα οποία έχουν προμηθευτεί δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας και έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καταλήγουν να «κυκλοφορούν» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αγορές της Ευρώπης! Πρόκειται για φάρμακα τα οποία προορίζονται για ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία και έχουν επιβαρύνει του «ψαλιδισμένους» προϋπολογισμούς του ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, πανάκριβα φάρμακα εξαφανίζονται από τα ράφια των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων και... επανεμφανίζονται στο εξωτερικό. Η διαδρομή που ακολουθούν αλλά και τα χέρια που αλλάζουν, μέχρι να επαναπροωθηθούν προς πώληση, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστα!

Για το θέμα, έχει ήδη παρέμβει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, το οποίο έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» τη διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε όλα τα νοσοκομεία. Ελεγκτές μάλιστα πραγματοποιούν έκτακτους επιτόπιους ελέγχους, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Πόρισμα ελέγχου
Το πόρισμα ελέγχου συντάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει ήδη κοινοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, στον υπουργό για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στην αρμόδια υγειονομική περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά πορίσματα που εκδίδει κάθε χρόνο, το Σώμα το οποίο προχωρεί σε ελέγχους είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες.

Το ΣΕΥΥΠ, υπό τον γενικό επιθεωρητή κ. Σταύρο Ευαγγελάτο έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να παρέμβει ουσιαστικά στη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά το Θεαγένειο, οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» τόσο το νοσοκομειακό φαρμακείο του αντικαρκινικού νοσοκομείου, όσο και τις δύο μονάδες διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους.

Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), «το κλειδί του χώρου, όπου ευρίσκεται το ψυγείο φύλαξης του φαρμάκου υψηλού κόστους Herceptin inj, κρατείται ή χρησιμοποιείται από αριθμό ατόμων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων, εκ του λόγου ότι ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο πολλαπλών χρήσεων».

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, «η διαχείριση του φαρμάκου από το ΔΤΗΝ ήταν πλημμελής». Για τη δεύτερη μονάδα διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους, ««Νοιάζομαι»: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που δέχεται δωρεές φαρμάκων, ή περισσεύματα χρήσης φαρμάκων και τα επαναπροωθεί στα Νοσηλευτικά Τμήματα, και στο ΔΤΗΝ, για τους ανασφάλιστους και απόρους ασθενείς ο έλεγχος κατέδειξε:

Το κλειδί του χώρου όπου φυλάσσονταν τα φάρμακα υψηλού κόστους, κρατείται ή χρησιμοποιείται από τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων (η Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και ο φύλακας κατά τις ώρες μη λειτουργίας του Τμήματος).
Η διαχείριση των ελεγχομένων φαρμάκων υψηλού κόστους από τη δομή «Νοιάζομαι» ήταν ακόμα ελλιπής.

Ειδικά για τα «ευρεθέντα στις αγορές της Ε.Ε. φάρμακα υψηλού κόστους», οι ελεγκτές αναφέρουν στο πόρισμα ότι «εξ αιτίας της ελλειπτικής διαχείρισής τους στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), και στη δομή «Νοιάζομαι», ήταν δυνατόν να διαφεύγουν φάρμακα, είναι όμως αδύνατον -ακριβώς λόγω της ελλειπτικής διαχείρισής τους- να ελεγχθεί αν, ποτέ έγινε, πως, και από ποιον».

Όπως αναφέρουν, «έχουμε τη γνώμη ότι επειδή η ελλειπτική διαχείριση αυτών των φαρμάκων εμφανίστηκε και στα δύο αυτά τμήματα, εξαιτίας του ότι την ανέλαβαν κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Δ.Σ. -κάτω από τη έκτακτη πίεση των αλλαγών στο κόστος αυτών των φαρμάκων και της έγκαιρης προμήθειας και διάθεσής τους στους ασθενείς- χωρίς να έχουν πλήρη γνώση του τυπικού της ορθής διαχείρισης, και χωρίς να τους έχει διατεθεί επίσημο βιβλίο διαχείρισης και κανονισμός λειτουργίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους η γνώμη μας είναι ότι δεν προκύπτει υπαιτιότητα των υπευθύνων αυτών των Τμημάτων για το γεγονός της ελλειπτικής διαχείρισης, που εμφάνιζαν στη διαχείριση των ελεγχομένων φαρμάκων υψηλού κόστους».

Πάνω από 200 εκατ. το ετήσιο κόστος

Από 1-1-2016 επανήλθε η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. ογκολογικά) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κλειστό προϋπολογισμό και επιβολή claw- back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι φάρμακα (ν3816/10) για σοβαρές παθήσεις, νοσοκομειακής χρήσης και χορηγούνταν παλαιότερα από τα δημόσια νοσοκομεία σε εξωτερικούς ασθενείς. Με την κρίση, ωστόσο, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ήταν πλέον σε θέση να τα δώσουν. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναγκάζονταν τότε να αναγράψουν «στερείται» στη συνταγή του ΕΟΠΥΥ και να παραπέμψουν τους ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο.

Με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας επανέφερε το παλαιό καθεστώς. Έτσι οι ασθενείς δεν παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία έχει δώσει εντολή στους διοικητές και τους υπηρεσιακούς διοικητές- υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, να υπάρξει στενή παρακολούθηση της διαδικασίας άμεσου εφοδιασμού των φαρμακείων των νοσοκομείων, έτσι ώστε κανένας ασθενής να μη στερηθεί τα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Σημειώνεται ότι το ετήσιο κόστος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις είναι υψηλό. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορήγησαν το 2014 φάρμακα υψηλού κόστους συνολικής αξίας 841,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 206,4 εκατ. αφορούσαν σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης. Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 χορήγησαν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αξία 492,8 εκατ., εκ των οποίων τα 129,2 εκατ. αφορούσαν νοσοκομειακά σκευάσματα.

imerisia.gr