Το Επιμελητηριο Αχαϊας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμου κ Γ.Σταθάκη με θέμα: Αίτημα για οριζόντια παράταση επενδυτικών σχεδίων των Αναπτυξιακών νόμων μέχρι 31/12/2017
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Νομοθετική Ρύθμιση που κατατέθηκε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής με σκοπό την άμεση ψήφισή της στην Ολομέλεια, προκύπτει ότι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προτίθεται να χορηγήσει παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011».
Η εν λόγω Απόφαση μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους στο παραπάνω σκέλος της.
Στην ρύθμιση, αναφέρεται ότι «Η προθεσμία ολοκλήρωσης των υπαγόμενων στο Ν.3299/2004 επενδυτικών σχεδίων, η οποία λήγει στις 31/12/2015, παρατείνεται για το σύνολο των σχεδίων μέχρι τις 30/6/2016. Οι Φορείς των επενδυτικών σχεδίων, οι οποίοι θα υλοποιήσουν το 50% της επένδυσής τους μέχρι τις 30/6/2016, θα τυγχάνουν επιπλέον παράτασης, προκειμένου να ολοκληρώσουν το σύνολο της επένδυσής τους μέχρι τις 30/6/2017».
Με την παρέμβασή μας αυτή, θέλουμε να επισημάνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η καταληκτική ημερομηνία όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04, όσο και του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 να οριστεί η 31/12/2017 ανεξαρτήτως του σταδίου υλοποίησης του έργου.
Οι λόγοι για τους οποίους προτείνουμε την εν λόγω παράταση είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με την επικρατούσα οικονομική συγκυρία.
Οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικές απώλειες της οικονομικής τους δύναμης, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία σε συνάρτηση πάντα βέβαια με το ασταθές πολιτικό περιβάλλον όπως η εμπειρία του 2015 έχει διδάξει (τρεις συνεχόμενες συνυπολογιζόμενου του δημοψηφίσματος εκλογικές αναμετρήσεις).
Επισημαίνουμε πως σύμφωνα με σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου η γενική οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε από τις αρχές του 2010 και η επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας (δημοσιονομικών και φορολογικών) με τις προαναφερθείσες αλυσιδωτές συνέπειες σε όλες τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν γεγονότα έκτακτα και απρόβλεπτα, κατά την έννοια του άρθρου 388 του ΑΚ, εφόσον δεν ήταν δυνατόν να διαγνωστούν υπό ομαλές συνθήκες (ΑΠ 998/2014, ΑΠ 1592/2014).
Συνεπώς είναι αναγκαία η χορήγηση οριζόντιας διετούς (έως 31/12/2017) παράτασης στα επενδυτικά σχέδια αυτά στην λογική ότι τα οικονομικά δεδομένα, όπως αναφέρθηκε και σε δική σας συνέντευξη τύπου την 7/12/2015, με τα οποία εντάχθηκαν οι εν λόγω επιχειρήσεις προς ενίσχυση έχουν αλλάξει. Μεσολάβησε ένταση της κρίσης, επιδείνωση της πολιτικής αστάθειας, αδυναμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια και φυσικά η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Έχει χαθεί με τον τρόπο αυτό μεγάλο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο εγκεκριμένο των επενδυτικών σχεδίων, το οποίο πρέπει, και είναι δίκαιο, να καλυφθεί.
Τα περισσότερα εκ των γεγονότων όμως αυτών συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και δυσχεραίνουν το σύνολο των επενδύσεων ακόμη και σήμερα, οπότε μια παράταση ουσιαστικά εξάμηνης διάρκειας, όπως αυτή που αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, δεν έχει ιδιαίτερη αξία στην παρούσα συγκυρία.
Με βάση τα παραπάνω, τεκμαίρεται ότι τουλάχιστον για τα έργα που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 και τον Επενδυτικό Νόμο 3908/2011 θα πρέπει να ισχύσει η οριζόντια παράταση έως την 31/12/2017 (εκτός εάν στην Εγκριτική Απόφαση ή την ενδεχόμενη τροποποίηση αυτής προκύπτει μεταγενέστερος χρόνος υλοποίησης), καθώς ο χρόνος υλοποίησής τους περιορίστηκε δραματικά λόγω των προαναφερόμενων εξελίξεων.
Όσον αφορά δε τα έργα που έχουν ενταχθεί προς ενίσχυση με βάση τον Νόμο 3908/11, τα οποία είναι τα πλέον αδικημένα λόγω των οικονομικών συγκυριών, θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν δυο έτη επιπλέον παράτασης μετά την νέα ημερομηνία λήξης τους δηλαδή είτε την 31/12/2017 είτε μεταγενέστερα εφόσον προκύπτει από την Εγκριτική Απόφαση και εφόσον έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον το 50% του έργου, όπως προβλέπει ο Νόμος 3908/11.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρέθεσε και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ.Λαμπριανίδης, 1.238 έργα που έχουν ενταχθεί στον Ν.3908/11 είναι σε πρώιμο στάδιο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απενταχθούν αν δεν υπάρξει η αντίστοιχη πρόβλεψη παράτασης.
Επισημαίνουμε ότι η πιθανή ψήφιση της προτεινόμενης από εσάς ρύθμισης για την χορήγηση παράτασης υπό προϋποθέσεις και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε αναγκαστική απένταξη περισσότερα από 800 επενδυτικά σχέδια και στην απώλεια τουλάχιστον 6.000 θέσεων εργασίας.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως στα προς απένταξη ανωτέρω αναφερόμενα έργα, βρίσκονται και επιχειρήσεις που έχουν λάβει χρήματα προκαταβολικά τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως.
Είμαστε σίγουροι ότι μετά και την παράθεση των παραπάνω στοιχείων θα επεξεργαστείτε εκ νέου τα δεδομένα και θα λάβετε την απόφαση παράτασης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους Αναπτυξιακούς Νόμους 3299/04 και 3908/2011 έως την 31/12/2017, δίδοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που επέλεξαν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αυξάνοντας άμεσα και έμμεσα τις θέσεις εργασίας και προωθώντας την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας.
Καθίσταται σαφές και το γνωρίζετε καλύτερα από εμάς- ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει οριζόντια λύση στο πρόβλημα με προσκόμιση ικανού χρόνου υλοποίησης των έργων διότι ακόμη και μία επένδυση να μπορέσει να υλοποιηθεί κατά αυτό τον τρόπο θα προσθέσει ένα λιθαράκι ακόμη στην έξοδο από την βαθιά κρίση στην οποία εισήλθαμε από λανθασμένες επιλογές παρελθόντων ετών.
Τέλος, επικουρικά προς την πρότασή μας, σημειώνουμε, πως συμπληρωματικά, θα πρέπει να καλέσετε, το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν εντάξει επενδυτικά σχέδια, στους ως άνω νόμους, να απαντήσουν αν τα σχέδια τους παραμένουν ώριμα και ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν. Και σε αντίθετη περίπτωση όσοι δηλώσουν αδυναμία, να γίνει απένταξη, με συνέπεια να υπάρχει σαφέστατη εικόνα σχετικά με την υλοποίηση και ολοκλήρωση των έργων.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για την ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και στα πλαίσια διενέργειας μιας μεταξύ μας συνάντησης. Θεωρούμε ότι οι θέσεις μας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο κομμάτι του επενδυτικού δυναμικού αυτής της χώρας, θα εισακουστούν και θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων τα οποία με τη σειρά τους θα κινήσουν την χώρα μας στην πορεία εξόδου από την κρίση.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Πλάτων Μαρλαφέκας