Απορρίπτουν κλιμακωτές εκπτώσεις στις εισφορές οι επιστημονικοί φορείς

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κλιμακωτές εκπτώσεις βάσει του εισοδήματος μόνο για τρία χρόνια (2017-2019) πρότεινε το Υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας ασφάλισης Ν. Φράγκος, στο πλαίσιο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πρότεινε στους φορείς να θεσπιστεί έκπτωση από 40% για τα χαμηλά εισοδήματα ύψους 10.000 ευρώ και έως 10% για τα εισοδήματα 50.000 ευρώ. Η τριετία υιοθετείται καθώς τα επόμενα χρόνια προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Οι εκπτώσεις κάθε χρόνο θα μειώνονται.

Ετσι, για εισοδήματα 10.000 έως 15.000 ευρώ θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του ύψους των εισφορών με βάσει το εισόδημα. Για παράδειγμα δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 13.200, ασφαλισμένος πριν την 1-1-1993 κατέβαλε εισφορές για το σύνολο των κλάδων 3.683,4, ασφαλισμένος μετά την 1-1-1993 με περισσότερα από 5 έτη επαγγελματικής δραστηριότητας στην 3η κατηγορία 3.953,15 €. Με την πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώνει 3557 ευρώ. Με την ελάφρυνση θα πληρώνει 2134,2.

Για ποσά από 15.000-20.000 θα παρέχεται 35% έκπτωση. Από 20.000-25.000 ευρώ, 30% έκπτωση και από για ποσά από 40.000-50.000 η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.

Για παράδειγμα, επιστήμων με εισόδημα 40.800 ευρώ, πλήρωνε 3683. Με την κυβερνητική πρόταση θα πλήρωνε 10.996 ευρώ . Με την έκπτωση θα πληρώνει 9896.4 ευρώ.

Η βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου δεν αφορά τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ανακοινώθηκαν ευνοικές ρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστημονικοί φορείς απέρριψαν την πρόταση και αντιπρότειναν τη διατήρηση ενός σταθερού ποσού βάσης εισφορών το οποίο στη συνέχεια να συνδεθεί με ένα ποσοστό αύξησης που θα συνδέεται με το εισόδημα.

Το υπουργείο εργασίας σε ανακοίνωσή του υπερασπίζεται τη συνέχιση του διαλόγου, τονίζοντας ότι οι σημερινές προτάσεις είναι ένα πρώτο πλαίσιο συζήτησης για την ελάφρυνση υπέρμετρων επιβαρύνσεων και προσθέτει:

«Το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να εφαρμόσει ένα ασφαλιστικό σύστημα με βάση την ισονομία, τη δικαιοσύνη και τους ίδιους κανόνες για όλους τους Έλληνες, είναι έτοιμο να συζητήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τους αγρότες, τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και άλλες επαγγελματικές ομάδες, προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ' ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία».

Οι επιστημονικοί φορείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους χαρακτηρίζοντας αόριστες τις προτάσεις . Εκτός από τους συμβολαιογράφους που αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν σε αποχή ,σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φοροτεχνικοί σε περίοδο αιχμής για τις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως τονίζουν οι επιστημονικοί φορείς στην ανακοίνωσή τους «Μαζί με όλους τους αγρότες, τους άλλους επαγγελματίες και το σύνολο της κοινωνίας, οι επιστήμονες θα παλέψουν για την ανατροπή της λογικής που αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δημιουργεί ανεργία, υπανάπτυξη, μετανάστευση και εντείνει τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και άλλων γκρίζων ζωνών στην οικονομία».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης