Κατηγορηματικά απέρριψε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης «τα όσα γράφονται και ακούγονται περί αποπομπής» της Ελλάδας από την Σένγκεν, λέγοντας πως η Κομισιόν είναι αντίθετη. Όσον αφορά το σενάριο περί «σφραγίσματος» των συνόρων της ΠΓΔΜ, για τελικό αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, ο Δ.Αβραμόπουλος το απέρριψε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο».
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε, λέγοντας η ΕΕ «θα διαφυλάξει τη μεγάλη κατάκτηση» του Σένγκεν.
Τη συζήτηση με τα σενάρια περί αποπομπής της χώρας από τη Σένγκεν ανακίνησε δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο ενώ ανάλογες απόψεις ακούστηκαν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και από τη Βιέννη.
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο Δ.Αβραμόπουλος ερωτήθηκε για το σενάριο αποκλεισμού των συνόρων στην ΠΓΔΜ (με στόχο τον αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα).
«Όχι βεβαίως, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο» είπε ο Δ.Αβραμόπουλος, λέγοντας πως ναι μεν η Ευρώπη συνεργάζεται με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, και την ΠΓΔΜ, όμως «η Ευρώπη έχει αναπτύξει πολιτικές εξ ονόματος όλων των κρατών-μελών». Κίνητρο για τη συνεργασία των χωρών αυτών με την ΕΕ είναι, σημείωσε, η τελική επίδιωξη ενσωμάτωσης.
«Η Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν είναι μόνη της, έχει την στήριξη της Ευρώπης» τόνισε.
«Τα όσα γράφονται περί της Σένγκεν, και για αποπομπές και για όλα αυτά, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η Ευρώπη έχει ξεκάθαρη θέση, το έχει πει κι ο πρόεδρος Γιούνκερ το λέω κι εγώ ως αρμόδιος επίτροπος, θα διαφυλάξουμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση με κάθε τρόπο, αλλά και τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν» τόνισε.
Σε συνέντευξή του επίσης στη Realnews που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Δ.Αβραμόπουλος επαναλαμβάνει ότι η προσφυγική κρίση είναι συνολικά για την Ευρώπη «ιστορικό στραυροδρόμι, και είτε προχωράμε μπροστά ως Ευρωπαϊκή Ένωση είτε δεν κάνουμε τίποτε, εκθέτοντας όχι μόνο την Σένγκεν αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μεγάλους κινδύνους».
Η Αθήνα, τόνισε, πρέπει να «ολοκληρώσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα τους χώρους υποδοχής και τα hotspot, η αξιολόγηση θα γίνει σε τέσσερις εβδομάδας από τώρα».
«Εκτιμώ ότι από την ώρα που τηρηθούν οι δεσμεύσεις και η Ελλάδα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διαφορετικά η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν αντίθετη σε όσα γράφονται για αποπομπή από τη Σένγκεν
Διαψεύδει επίσης τα περί «σφραγίσματος» της ΠΓΔΜ
24|01|2016 | 12:00
Κόσμος