Οι ευρωπαϊκές χώρες «έχουν πάρει για άλλη μια φορά» τα όπλα κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την ολοένα και πιο εχθρική στάση πολλών κυβερνήσεων προς τη Μόσχα.
Αντιμετωπίζοντας τις συνεχείς κλήσεις για την προετοιμασία για μια υποτιθέμενη ρωσική επίθεση – μια ιδέα που η Μόσχα έχει απορρίψει πολλές φορές ως αβάσιμη – ο Λαβρόφ δήλωσε ότι όλες οι προηγούμενες παγκόσμιες συγκρούσεις προκλήθηκαν από παρόμοιες επιθετικές ενέργειες που είχαν ως αφετηρία την Ευρώπη.
«Είμαστε μάρτυρες ενός άλλου κύματος στο οποίο η Ευρώπη παίρνει τα όπλα ενάντια στη Ρωσία, και με τα βλέμματα σε ορισμένα πρόσωπα, ακόμη και το να γκρεμιστεί η Ρωσία. Μετά από όλες … όλες τις παγκόσμιες τραγωδίες που ξεκίνησαν με επιθετικές ενέργειες από τους Ευρωπαίους: τους Ναπολεόντειους πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε σε συνέντευξή του για το έργο Tass Children που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν όλες οι «ουδέτερες» ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από εκείνες που ευθυγραμμίστηκαν επίσημα με τη ναζιστική Γερμανία, πολέμησαν παράλληλα με τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
«Είχαν πράγματι ένα κίνημα αντίστασης, αλλά όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι επίσημες αρχές στο Παρίσι παραδόθηκαν με μεγάλη ευκολία, και τα γαλλικά στρατεύματα πολέμησαν μάχες στο πλευρό της Γερμανίας του Χίτλερ, συμμετέχοντας σε μια σειρά από ποινικές επιχειρήσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα για αυτό».
Ο Λαβρόφ συνέχισε να λέει ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «εμμονή» με την ιδέα να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, όπως αποδεικνύεται από τα δισεκατομμύρια που έχουν δαπανήσει για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και τις πρόσφατες συζητήσεις για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήθεν για έναν ειρηνευτικό ρόλο.
Κατηγόρησε τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, για την εγκαθίδρυση αυτού που ονομάζεται «ανοιχτά ρωσόφοβο ναζιστικό καθεστώς» στην Ουκρανία ως μέρος του στόχου του να νικηθεί η Ρωσία.
«Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν γρήγορα και τελικά να σβήσουν από την Ιστορία τις σελίδες της εθνικής ντροπής, συνεργασίας τους, συνεννόησης με τους Ναζί», δήλωσε. «Ενώ άλλοι βλέπουν στη ναζιστική ιδεολογία κάποιο νέο μέσο για τη διατήρηση των θέσεων τους στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσπάθησε από καιρό να προειδοποιήσει τη Δύση ενάντια στην επανεγγραφή της Ιστορίας.
«Η αποστολή της Ιστορίας στη λήθη, οι πνευματικές και ηθικές αξίες κάποιου, οι ρίζες κάποιου, αν θέλετε, όλα αυτά έχουν γίνει ένας από τους κύριους λόγους για αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία», είπε, σε ό,τι σφορά τις αρχές του Κιέβου που τιμούν τους ναζιστικούς συνεργάτες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ως εθνικούς ήρωες, και «υπονομεύουν και δυσφημίζουν» τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης που συνέβαλε στη νίκη της ναζιστικής Γερμανίας.
«Θα πολεμήσουμε ενάντια σε αυτό», είπε ο Λαβρόφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «δεν είναι όλοι αυτοί που έχουν ξεχάσει τα μαθήματα της Ιστορίας».
«Πολλοί ηγέτες … αρχίζουν να κατανοούν το αδιέξοδο και τις καταστροφικές συνέπειες», είπε, αναφερόμενος σε προσπάθειες να νικηθεί η Ρωσία.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Γερμανία ξεκίνησε σεμινάρια πολέμου και αντιμετώπισης κρίσεων στα σχολεία της. Το σχέδιο περιλαμβάνει, ασκήσεις πολιτικής άμυνας, παροχή σχετικού ενημερωτικού υλικού ακόμη και προτεινόμενους τρόπους αποθήκευσης αποθεμάτων σε περίπτωση κρίσης, και έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Κομισιόν να καταρτήσει σχέδια που θα προετοιμάζουν τους Ευρωπαίους «έναντι στο ενδεχόμενο κρίσεων ή πολέμων».