Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, δήλωσε ότι η συμφωνία για τα ορυκτά που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ «υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης».
Ο Σμίχαλ σημείωσε ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον έχουν πλέον προετοιμάσει την τελική έκδοση της συμφωνίας, την οποία η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα εγκρίνει σήμερα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία «συνδέεται άμεσα» με την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Όπως τόνισε ο Σμιχάλ, «Ούτε ο Πρόεδρος [Βολοντίμιρ Ζελένσκι] ούτε η ουκρανική κυβέρνηση θα εξετάσουν και θα υπογράψουν τη συμφωνία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία».
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία επιθυμεί οι εγγυήσεις αυτές να βασίζονται στο περσινό «ειρηνευτικό σχέδιο» του προέδρου Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει «ένταξη στο ΝΑΤΟ ή άλλες ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία.
Χθες Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να πάει στην Ουάσινγκτον, αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
«Έμαθα ότι θα έρθει την Παρασκευή. Βεβαίως, δεν έχω αντίρρηση αν θα ήθελε να έρθει. Και θα ήθελε να την υπογράψει μαζί μου, και καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση, μια πολύ μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Οι εξαιρετικά επαχθείς όροι του αρχικού σχεδίου –τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε ως μέσο για να ξεπληρώσει η Ουκρανία τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022– προκάλεσαν οργή στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η τελική εκδοχή της συμφωνίας, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, την οποία είδαν οι Financial Times, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο η Ουκρανία θα συνεισφέρει το 50% των εσόδων από τη «μελλοντική νομισματοποίηση» των κρατικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και της σχετικής υλικοτεχνικής υποδομής.
Το ταμείο θα επενδύει σε έργα στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία αξίζει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι «θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Ερωτηθείς τι θα πάρει το Κίεβο σε αντάλλαγμα, ο Τραμπ ανέφερε βοήθεια ύψους 350 δισ. δολαρίων που, όπως ισχυρίστηκε, έχει ήδη παρασχεθεί και «στρατιωτικό εξοπλισμό και το δικαίωμα να συνεχίσει να πολεμά».