Το 2025 κρίνεται η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ - Τα στοιχήματα του Ιανουαρίου και η προθεσμία της Άνοιξης

Αναμφίβολα το 2025 είναι έτος καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ και από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας χρονιάς θα κριθεί αν το μέχρι πρότινος κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να ανακτήσει το ρόλο και τη θέση του στην πολιτική σκηνή.

Αν θα επιστρέψει δηλαδή σε διψήφια ποσοστά και αν, σε δεύτερο χρόνο, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει από το ΠΑΣΟΚ την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο.

Η χρονιά βγήκε με το επώδυνο κλείσιμο της «παρένθεσης Κασσελάκη», που συνδέθηκε και με «το σχέδιο» της «αριστερής παρένθεσης» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο αυτή τη φορά αναβίωσε εκ των έσω κατά την προσπάθεια εξοστρακισμού του πρώην προέδρου.

Το «μεγάλο» στοίχημα

Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που επεξεργάζεται η Κουμουνδούρου προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το νέο έτος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει δημοσκοπικά, θα κερδίσει το διπλό στοίχημα της επιστροφής στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της επικράτησης στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την ώρα, αυτό φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να συμβεί καθώς ο μόνος δρόμος σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει συμφωνία με τους πρώην συντρόφους που έφυγαν στην πρώτη και δεύτερη διάσπαση.

Οι δίαυλοι μεταξύ Κουμουνδούρου και Νέας Αριστεράς πάντως είναι ανοιχτοί.

Το άδοξο τέλος της πρότασης της Νέας Αριστεράς για κοινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πρόσωπο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιων (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, έχει βάλει φρένο στα σενάρια συνεργασίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και απίθανο να συμβεί στο μέλλον. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αποχώρησης των πρώην συντρόφων τους, μετά την ηρωική έξοδο Κασσελάκη, και ξεκαθαρίζουν ότι αν η συνεργασία των δύο κομμάτων δεν γίνει σε εύλογο χρόνο και πάνω σε προγραμματική βάση, σίγουρα δεν μπορεί και δεν μπορεί να γίνει παραμονές των εκλογών.

Μια συνεργασία που από πολλούς έχει περιγραφεί ως ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και συμπόρευσης εκτός Βουλής με τα δύο κόμματα να διατηρούν την αυτοτέλειά τους.

Επιστροφή σε διψήφια ποσοστά

Οι ηγεσίες όμως σε αυτή τη φάση διαγκωνίζονται για το ποιος θα ηγηθεί του χώρου. Παρονομαστής σε όλα αυτά είναι οι δημοσκοπήσεις.

Για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, παρά το γεγονός ότι ήδη καταγράφει και απώλειες της τάξης της 1,5 μονάδας από το δημοσκοπικό ταβάνι του 19%, που άγγιξε μετά την τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκοπική ανάκαμψη, όσο δύσκολη μοιάζει για το κόμμα, άλλο τόσο ενθαρρυντική είναι για τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος καλείται να κερδίσει και ένα προσωπικό του στοίχημα ταυτόχρονα.

Να πείσει ότι δεν αποτελεί μεταβατική ηγεσία στα σχέδια όσων και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων υπό ένα νέο φορέα, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε περιγράψει ως το «νέο πολιτικό υποκείμενο» που γεννά η ανάγκη της κοινωνίας.

Πάνω από 5 στους 10 ερωτηθέντες στη μέτρηση της MRB θεωρούν θετική εξέλιξη την ανάδειξη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο να έχει μεγαλύτερη αποδοχή μεταξύ όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί (64,3%).

Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά από το πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα την Κουμουνδούρου, αν θέλει να διαδραματίσει και σε επίπεδο κοινής γνώμης αυτό που η νέα ηγεσία θεωρεί ότι δεν έχει απωλέσει, το ρόλο της πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την ανάγνωση που κάνουν προκύπτει το ενθαρρυντικό στοιχείο ότι, από τους ψηφοφόρους, το μεγαλύτερο ποσοστό που αδρανοποιήθηκε την προηγούμενη περίοδο έχει πάει προς την αδιευκρίνιστη ψήφο (σύμφωνα με τις τάσεις της MRB, το 16,2% των ψηφοφόρων).

Ο μεγάλος εκλογικός στόχος τώρα είναι να ανακτηθεί η αξιοπιστία του κόμματος για να σηκώσει αυτές τις μάζες ψηφοφόρων από τον καναπέ.

Καμπή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σημείο καμπής που θα κρίνει το μέλλον στην Κεντροαριστερά είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει με έντονο πολιτικό πρέσινγκ τη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, για να βρεθεί ένας κοινός υποψήφιος πρόεδρος ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να εκφραστούν αντιπολιτευτικά και μετωπικά απέναντι στη ΝΔ.

Έτσι, δεν αποκλείεται ο κ. Φάμελλος, μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν και ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του, να πάρει το πράσινο φως από την πολιτική γραμματεία για να προσεγγίσει είτε άμεσα είτε δια αντιπροσώπων τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Επισήμως, πάντως, και από την Κουμουνδούρου και από τη Χαριλάου Τρικούπη στεγανοποιούν τη συζήτηση και δεν κάνουν καμία διαρροή για τα ονόματα που μπορεί να έχουν στο μυαλό τους οι πρόεδροι των δύο κομμάτων.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Ανδρουλάκης θα συναινέσει σε μια κοινή υποψηφιότητα ή αν θα πάρει το ρίσκο για πολλούς να προτείνει είτε δικό του πρόσωπο, μένοντας ουσιαστικά μόνος του, είτε να ψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι η ανανέωση της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας κερδίζει έδαφος.

Ορόσημο η Άνοιξη

Στις πρώτες 60 ημέρες του 2025 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο λεγόμενο προοδευτικό τόξο. Η στάση των ηγεσιών και της βάσης των κομμάτων στην προεδρική εκλογή και το δημοσκοπικό αποτύπωμα που θα αφήσει θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι συνεδριακές διαδικασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις αρχές της Άνοιξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί το Συνέδριο της Άνοιξης να συνδυαστεί με επιστροφές και συνεργασίες, που σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε βάθος οι διεργασίες στην Αριστερά και να έχουν πυκνώσει οι επαφές με πρόσωπα και προσωπικότητες του προοδευτικού κέντρου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τους τρεις μήνες που θα κρίνουν την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο και θέση που θα τον καθιστά και εκείνον ρυθμιστή των εξελίξεων.

Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον και το ΠΑΣΟΚ περιοριστεί σε χαμηλές πτήσεις στις μετρήσεις, τότε το μόνο βέβαιο για αρκετά στελέχη του προοδευτικού χώρου είναι ότι θα ενταθούν ακόμη περισσότερο οι διεργασίες και εκδηλώσεις για μια ενιαία έκφραση.

in.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ