Πιο κοντά από ποτέ θα βρεθεί διαστημικό ανιχνευτικό όχημα της NASA στον ήλιο, φτάνοντας μονάχα μερικά χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνειά του.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωτοποριακός ηλιακός ανιχνευτής Parker της Nasa είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την πιο κοντινή προσέγγιση του ήλιου την παραμονή των Χριστουγέννων, σε απόσταση ρεκόρ 3,8 εκατομμυρίων μιλίων (6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από την επιφάνεια.
Το ταξίδι του διαστημόπλοιου της NASA
Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2018 και βρίσκεται σε επταετή αποστολή για να εμβαθύνει την επιστημονική κατανόηση του άστρου μας και να βοηθήσει στην πρόβλεψη των διαστημικών καιρικών φαινομένων που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη, αναφέρουν πληροφορίες του Guardian.
Η πλησιέστερη μέχρι σήμερα προσέγγισή του θα γίνει την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου στις 6:53 π.μ. ανατολική ώρα ΗΠΑ (1153 GMT).
Αν η απόσταση μεταξύ της Γης και του ήλιου ισοδυναμεί με το μήκος ενός γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου, το διαστημικό σκάφος θα απέχει περίπου 3,65 μέτρα από την τελική ζώνη σε εκείνο το σημείο.
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα των τολμηρών αποστολών της NASA, που κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν έχει κάνει ποτέ πριν για να απαντήσει σε μακροχρόνια ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν μας», δήλωσε ο Arik Posner, επιστήμονας του προγράμματος Parker solar probe, σε δήλωσή του. «Ανυπομονούμε να λάβουμε την πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση του διαστημικού σκάφους και να αρχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιστημονικά δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες».
Οι συνθήκες της προσέγγισης στον ήλιο
Κατά τη διάρκεια αυτής της πλησιέστερης προσέγγισης – γνωστής ως περιήλιο – οι ομάδες της αποστολής θα χάσουν την άμεση επαφή με τον Parker, βασιζόμενες σε έναν «ήχο φάρου» αυτή την Παρασκευή για να επιβεβαιώσουν την κατάσταση του διαστημικού οχήματος.
Αν και η θερμική ασπίδα θα υπομείνει καυτές θερμοκρασίες περίπου 870 έως 930C, τα εσωτερικά όργανα του σκάφους θα παραμείνουν κοντά στη θερμοκρασία δωματίου – περίπου 29C – καθώς εξερευνά την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, που ονομάζεται κορώνα.
Όχι μόνο οι θερμοκρασίες θα είναι ακραίες, αλλά ο Parker θα κινείται επίσης με ταχύτατο ρυθμό περίπου 430.000 μίλια/ώρα (690.000 χιλιόμετρα/ώρα), αρκετά γρήγορα για να πετάξει από την Ουάσιγκτον στο Τόκιο σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Ποτέ πιο κοντά σε ένα αστέρι
«Κανένα ανθρώπινο αντικείμενο δεν έχει περάσει ποτέ τόσο κοντά σε ένα αστέρι, οπότε ο Parker θα επιστρέψει πραγματικά δεδομένα από αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε ο Nick Pinkine, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του σκάφους στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Laurel του Maryland.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι να ακούσουμε τα αποτελέσματα του διαστημικού σκάφους όταν επιστρέψει γύρω από τον ήλιο».
Επιχειρώντας σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, το Parker βοηθά τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ήλιου: πώς δημιουργείται ο ηλιακός άνεμος, γιατί το στέμμα είναι πιο θερμό από την επιφάνεια κάτω από αυτό και πώς σχηματίζονται οι στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας – τεράστια νέφη πλάσματος που εκσφενδονίζονται στο διάστημα.
Αυτή η πτήση την παραμονή των Χριστουγέννων είναι η πρώτη από τις τρεις κοντινές διελεύσεις ρεκόρ, ενώ οι επόμενες δύο – στις 22 Μαρτίου 2025 και στις 19 Ιουνίου 2025 – αναμένεται να φέρουν το σκάφος Parker σε παρόμοια κοντινή απόσταση από τον ήλιο.