«Δεν περιμέναμε από τον κύριο Στάινμαγιερ, να έρθει στην Ελλάδα για να αναγνωρίσει τις θηριωδίες των Ναζί, αλλά για να πράξει το ιστορικό καθήκον της Γερμανίας, που είναι να δεχτεί την καταβολή των νόμιμων γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα», επισήμανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά.
Αναλυτικότερα, για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, σε συνέχεια του ότι την Τετάρτη (30/10) η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έθεσαν το θέμα στον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η απάντηση ήταν αρνητική, ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε:
«Βέβαια, το θέμα είναι ορθάνοιχτο και η κυρία Σακελλαροπούλου που το έθεσε το θέμα εντελώς επιδερμικά θα έλεγα, αλλά κυρίως ο κύριος Μητσοτάκης ήταν εντελώς απροετοίμαστος, απαράδεκτα υποτελής. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί η δήλωση Σταϊνμάγερ ότι για μας το θέμα έχει νομικά κλείσει (…)
Δεν έθεσε τίποτα, είπε ανιστόρητα πράγματα. Και επειδή επέλεξε να μιλήσει στα αγγλικά. Εγώ έχω κάνει μια δήλωση στην ΕΡΤ. Ελπίζω να τη δείξει η ΕΡΤ ολόκληρη, όπου λέω και εγώ στα αγγλικά τι θα έλεγα εάν ήμουν πρωθυπουργός στον κ. Σταϊνμάγερ. Αν ήμουν στη θέση του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης ξέρετε τι είπε;
Είπε ότι σας ευχαριστούμε για τη χειρονομία σας να έρθετε στην Ελλάδα και στην Κάντανο, την πατρίδα μου, για να αναγνωρίσετε τις θηριωδίες των ναζί. Τι λέτε κύριε Μητσοτάκη; Περιμέναμε τον Σταϊνμάγερ να αναγνωρίσει τις θηριωδίες των ναζί ή ζητιανεύουμε κάποια χειρονομία;
Υπάρχει έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το 2013 και το 2014. Υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το 2014 και με την εξειδίκευση που έγινε το 2015, που κοστολογούν τις οφειλές και εξηγούν γιατί πρέπει να καταβληθούν. Και μιλάμε για 278 έως 341 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015, χωρίς τους έκτοτε τόκους και χωρίς τους τόκους αδικοπραξίας.
Μιλάμε επίσης για μία αμετάκλητη απόφαση ομόφωνη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από τις 8 Απριλίου του 2000, που κρίνει ότι το γερμανικό κράτος πρέπει να πληρώσει για το ολοκαύτωμα του Διστόμου (…)
Δέκα έξι – δέκα επτά Έλληνες υπουργοί Δικαιοσύνης που έχουν περάσει δεν βάζουν υπογραφή, με αποτέλεσμα οι γερμανικές κυβερνήσεις να απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Μπούντεσταγκ, στο γερμανικό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι έχουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπογράψουν οι Έλληνες. Μιλάμε για ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες δεν επισπεύδουν στο διεθνές στερέωμα.
Ξέρετε, είναι η ειδικότητά μου, το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο και υπήρξα και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και ξέρω πολύ καλά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν».
Η ίδια ανέφερε ότι ουδέποτε της είχε προταθεί το υπουργείο Διακαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Λέγοντας, ακόμη:
«Εγώ ήμουν υπεύθυνη για τα θέματα δικαιοσύνης και είχα ανακοινώσει όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αυτή την υπογραφή. Θεωρώ ότι ένας βασικός λόγος που δεν ήθελε με τίποτα να μου προτείνει κάτι τέτοιο -το υπουργείο Δικαιοσύνης- ήταν ακριβώς γι’ αυτό (…)
Θεωρώ ότι αυτό και τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, τα οποία επίσης είχα εξαγγείλει, το τι θα κάναμε και τι πρωτοβουλίες θα αναλαμβάναμε, ήταν βασικοί λόγοι που δεν ήθελε με τίποτε να αναλάβω αυτό το πόστο.
Υπάρχει βέβαια και ένα παραλειπόμενο που νομίζω ότι μπορώ να σας το αποκαλύψω.
Όταν έψαχνε ποιον θα κάνει υπουργό Δικαιοσύνης και πρότεινε στον ανυποψίαστο τότε Νίκο Παρασκευόπουλο, εγώ κάλεσα τον Παρασκευόπουλο στο γραφείο μου και του είπα ως υπεύθυνη Δικαιοσύνης θέλω να σου πω ότι μπορείς να μην κάνεις τίποτε, αρκεί να κάνεις ένα πράγμα: Να βάλεις αυτή την υπογραφή για να εκτελεσθεί η απόφαση του Διστόμου.
Στο γραφείο μου το δικηγορικό είχε έρθει αμέσως με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μου απάντησε: “Λοιπόν, Ζωή, δεν το ξέρω καθόλου το θέμα. Θα το δω και θα δω τι θα κάνω. Φαίνεται ότι δεν συμβουλεύτηκε τότε τον Τσίπρα. Το είδε μόνος του και πήγε στις προγραμματικές δηλώσεις και είπε αυτό το οποίο του είχα και εγώ υποδείξει ότι θα βάλουμε αυτήν την υπογραφή (…)».