Πώς το άγχος για τα χρήματα σαμποτάρει την υγεία σας

Οι εποχές που διανύουμε έχουν ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις. Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί, ενώ, αντιθέτως οι μισθοί δεν ακολουθούν την ανάλογη πορεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει οικονομικά στην καθημερινότητα και να γεμίζει με άγχος και ανασφάλεια για τα χρήματα.

Ειδικότερα, έρευνα διαπιστώνει πως τα οικονομικά μας επηρεάζουν αρνητικά το μυαλό μας. Το οικονομικό άγχος φαίνεται να κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των στρεσογόνων παραγόντων για τους Αμερικανούς πολίτες.

Το άγχος για τα χρήματα επηρεάζει αρνητικά την υγεία

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο Οικονομικής Υγείας με έδρα το Σικάγο ξεκίνησε έρευνα για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ των οικονομικών και της υγείας του ατόμου. Η πιο πρόσφατη έκδοση της έρευνας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο χρησιμοποίησε μια ομάδα εστίασης. Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι οι ανησυχίες τους για τα χρήματα προκαλούσαν όχι μόνο μείωση της ψυχικής τους ευεξίας, αλλά επηρέαζαν αρνητικά και την ψυχική τους υγεία. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πόνους στην πλάτη και στομαχόπονο που τους εμπόδιζαν να λειτουργήσουν ομαλά στην καθημερινότητα.

Άλλωστε έχει διαπιστωθεί πολλές φορές, πως το άγχος χτυπάει και το σώμα, καθώς ο εγκέφαλος στέλνει κατευθείαν σήμα για να μπει ο οργανισμός σε κατάσταση fight or flight. Αυτό που αξίζει να λάβετε υπόψη σας είναι, ότι η σχέση υγείας-χρημάτων μπορεί να δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Κοινώς, αν η οικονομική ανασφάλεια μας δημιουργεί άγχος και στρες, η πεσμένη ψυχολογία μας από την άλλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά μας.

Ως άμυνα και αντίδραση, μπορεί να θέλετε να προχωρήσετε σε κάποια καταναγκαστική δαπάνη, να δυσκολεύεστε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, να μην αποδίδετε στην εργασία σας  και αυτό να σαμποτάρει την επαγγελματική σας εξέλιξη. Η διαχείριση των οικονομικών απαιτεί σωματική και ψυχική υγεία.

Αναζητήστε τη ρίζα του προβλήματος

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τους οικονομικά υγιείς, αυτούς που ανταπεξέρχονται στα καθημερινά οικονομικά αλλά δεν μπορούν να θέσουν μακροπροθέσμους στόχους και τους οικονομικά ευάλωτους (οι οποίοι μπορεί να χωρίζονται σε εκείνους που έχουν βιώσει κάποιο οικονομικό σοκ και σε εκείνους που αντιμετωπίζουν χρόνια οικονομικά προβλήματα οικονομικά). Στις περιπτώσεις που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, τα χρήματα συνδέονται με το συναίσθημα. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται σε παλιότερο τραύμα ή σε λάθος οικονομικές επιλογές και έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας.

Ένας θεραπευτής θα βοηθούσε να ξεδιαλύνετε κάπως τα πράγματα μέσα σας, να βρείτε τη ρίζα και να καταφέρετε να αποσυνδέσετε το συναίσθημα από τα χρήματα. Αν δεν μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά τη θεραπεία, το παράδειγμα των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι κατέφυγαν σε άσκηση ή διαλογισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προκλήσεων, αποτελεί μια καλή εναλλακτική. Το κρίσιμο πρώτα βήμα είναι να ανακτήσετε ξανά τον έλεγχο στα οικονομικά σας.

Ξεκινήστε να μαζεύετε χρήματα

Ακόμα και αν τα οικονομικά σας δεν είναι σε καλή κατάσταση για να βάζετε και κάποια χρήματα στην άκρη, θα πρέπει να λάβατε κάποια μέτρα προληπτικά. Ίσως, ένας εβδομαδιαίος έλεγχος των εξόδων και η πιθανή μείωσή τους να αποτελεί μια καλή συμβουλή ελέγχου. Σε αυτό το σημείο, έστω και αν αποταμιεύετε 10 ευρώ την εβδομάδα, θα δείτε μια διαφορά μετά από κάποιους μήνες. Το ποσό που θα έχετε αποταμιεύσει, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε απροσδόκητα έξοδα ή να κάνετε ένα δώρο στο εαυτό σας όταν το έχετε πραγματικά ανάγκη.

Ο έλεγχος πάνω στα οικονομικά μας, δεν συμβάλλει μόνο στο να μειώσουμε την οικονομική ανασφάλεια και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλά μας οδηγεί μακροπρόθεσμα και σε μια πιο άνετη ζωή.

vita.gr