Σε κλοιό κινητοποιήσεων η χώρα ένα μήνα πριν τη γενική απεργία

Σχεδόν ένα μήνα πριν τη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (20 Νοεμβρίου) εργαζόμενοι και συνδικάτα δυναμώνουν τις φωνές τους και ρίχνονται στη μάχη των διεκδικήσεων καλώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) να ανοίγει τον χορό και να ακολουθούν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες.

Κόντρα στη συνεχιζόμενη ακρίβεια διεκδικούν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης με αύξηση μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και την ικανοποίηση πέραν των γενικών αιτημάτων τους και κλαδικών.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε 48ωρη απεργία, η ΔΟΕ 24ωρη και η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε 48ωρη

Σε μια εποχή που το «ροκάνισμα» του μισθού οδηγεί σε μειωμένη αγοραστική δύναμη διεκδικούν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους στέλνοντας μήνυμα λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Χωρίς πλοία 22 και 23 Οκτωβρίου

Με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ποσοστό αύξησης 12%, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχωρά σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

«Οι συνάδελφοι μας είναι αντιμέτωποι με ένα δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης, ενέργεια, παιδεία, υγεία. Ειδικά οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στα Ταχύπλοα Σκάφη έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το τερατούργημα της τετράμηνης δρομολόγησης το οποίο εξυπηρετεί συγκεκριμένα κέντρα και όχι το επιβατικό κοινό σε ετήσια βάση και τους νησιώτες μας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΝΟ στο απεργιακό της κάλεσμα κηρύσσοντας 48ωρη απεργία.

Διεκδικεί:

Υπογραφή ΣΣΕ με  ποσοστό αύξησης 12%,

Απαιτεί:

• Κατάργηση του Ν.41/50,

• Άμεση τροποποίηση του άρθρου  για  τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και

• Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,

• Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας

Κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στις 23 Οκτωβρίου

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα είναι κλειστά στις 23 Οκτωβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει μεταξύ άλλων το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων.

Απεργούν: 

Για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια.
Για την   εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες.
Για να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση».

«Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€» αναφέρουν σε άλλο σημείου του απεργιακού τους καλέσματος.

Εν τω μεταξύ, μαθητές προετοιμάζονται για κατά μέτωπον επίθεση στα σαρωτικά μέτρα που προσπαθεί κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να περάσουν εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε κλείσιμο των σχολείων τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, με στόχο να ακουστεί η αγωνία για το αβέβαιο μέλλον της εκπαίδευσης.

Απεργία από τους εργαζόμενους καθαριότητας στα σχολεία στις 24 και 25 Οκτωβρίου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε,) όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «κατόπιν απαίτησης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στην Καθαριότητα Σχολικών Μονάδων όλης της χώρας, με Απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, προκηρύσσει 48ωρη απεργία στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2024 στον κλάδο».

Διεκδικούν: 

Αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των Ι.Δ.Ο.Χ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
Οι χρηματοδοτούμενες από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού προσλήψεις Ι.Δ.Ο.Χ, θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.
Προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας
Υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας μας.
Πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων.
Έγκαιρες Πληρωμές Μισθοδοσίας.

Του μπαράζ των κινητοποιήσεων προηγήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες της e-food και της Wolt (11 Οκτωβρίου) και των υγειονομικών (17 Οκτωβρίου) με πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας κατά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.