Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας: Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, αντιπροσωπεία της Ένωσής μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Τσίτσικα, τον Αντιπρόεδρο Ιωάννη Κόρδα, τη Β΄ Αντιπρόεδρο Αργυρώ Χαϊκάλη, τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Μπαλάση, τον Οργανωτικό Γραμματέα Γεώργιο Κουρλέση και το μέλος του ΔΣ Μαρία Θεοδοσοπούλου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Πάτρας.

Στον κ. Υπουργό εκτέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους αστυνομικούς των υπηρεσιών της Αχαΐας, όπως η πρότασή μας για την αύξηση των οργανικών θέσεων, η ενίσχυση του αριθμού των αστυνομικών μέσω τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων για την κάλυψη των ήδη υπαρχουσών κενών οργανικών θέσεων, καθώς και ο περιορισμός των υπέρογκων αποσπάσεων που πραγματοποιούνται χωρίς την αίτηση των εργαζομένων και χωρίς την έγκαιρη καταβολή οδοιπορικών.

Ακόμη, αναφερθήκαμε στις ανάγκες ανανέωσης και προμήθειας εξοπλισμού, στον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων και στην ανάγκη επανίδρυσης υπηρεσιακού συνεργείου οχημάτων στην Πάτρα, καθώς και στο τέλμα που έχει περιέλθει η ανέγερση του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου. Στη συνέχεια, διατυπώσαμε τις θέσεις μας για την κατάργηση πάρεργων που εκτελεί ακόμη η Ελληνική Αστυνομία, τα οποία ουσιαστικά καταλύουν το πλέγμα αστυνόμευσης της περιοχής, όπως οι ακούσιες διακομιδές ατόμων με ψυχικές ασθένειες, οι μεταγωγές κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας προς δικαστήρια και ανακριτικές αρχές, η τήρηση της τάξης στις δικαστικές αίθουσες και οι επιδόσεις δικογράφων, υποχρεώσεις άλλων υπηρεσιών, η έκδοση εγγράφων και βεβαιώσεων, καθώς και η θεώρηση άλλων, οι έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολεοδομικών θεμάτων, καθώς και η συνοδεία υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών για την εκτέλεση του έργου τους. Αναφέρθηκε ότι η Πάτρα είναι η μόνη μεγαλούπολη στην Ελλάδα που δεν λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία, μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Πατρέων περί μη επανασύστασής της, με αποτέλεσμα αρμοδιότητες που θα κάλυπτε η συγκεκριμένη υπηρεσία να βαρύνουν

τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Τέλος, προτάθηκε η ίδρυση Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας και η αξιοποίηση του πρώην 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου ως νοσοκομείου για στρατιωτικούς και εργαζομένους στα σώματα ασφαλείας.

Ο κ. Υπουργός, από την πλευρά του, ανέφερε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα και τις προτάσεις μας, ενώ δήλωσε ότι:

  • Είναι απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωριστεί άμεσα το αστυνομικό επάγγελμα ως επικίνδυνο.
  • Θα ενισχυθούν ουσιαστικά με προσωπικό στις επόμενες μεταθέσεις οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ενώ παράλληλα θα μειωθούν δραστικά οι αποσπάσεις μετά την πρόσληψη 900 Ειδικών Φρουρών, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί.
  • Θα προχωρήσει η ανέγερση του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων και τα συναρμόδια Υπουργεία.
  • Θα επισπευσθεί η απεμπλοκή των αστυνομικών υπηρεσιών από τη διαδικασία των διακομιδών για ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων που αναφέραμε. Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων και πρέπει με γενναίες αποφάσεις να προχωρήσει άμεσα σε μια φάση εκσυγχρονισμού, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην ασφάλεια του πολίτη.