Μια πρόταση ειρήνης που αγνοήθηκε

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Αγνοήθηκε πλήρως από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ταυτόχρονα στους Financial Times, τη Le Monde την El Pais και Τα Νέα στην Ελλάδα.

Σε ένα εκτενές άρθρο τους, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσερ αλ Κίντουα εισηγούνται ένα πλαίσιο λύσης δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, βάση των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967.

Βεβαίως οι τηλεοράσεις στην Ελλάδα προτιμούν να παρουσιάζουν εκρήξεις βομβών, το δράμα θυμάτων και εκτοπισμένων, δεν διαθέτουν ούτε ένα λεπτό για να προβάλουν μια πρωτοβουλία, που μπορεί να οδηγήσει στην ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.  

Ο πόλεμος στις μέρες, που παρουσιάζεται με θεαματικό τρόπο  από τα κανάλια, κι αυτό πουλάει, ενώ η ειρήνη δεν ανήκει στην κατηγορία του λεγόμενου spectacle, κατά τους Γάλλους φίλους μας.

Τι εισηγούνται ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος  πολιτικός; Ζητούν να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ως πρώτο βήμα ζητούν την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και την παράλληλη απελευθέρωση του συμπεφωνημένου αριθμού των Παλαιστινίων, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Ταυτόχρονα ζητούν την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την  Γάζα και την δημιουργία μιας παλαιστινιακής οντότητας, για την διοίκηση και την ανοικοδόμηση της περιοχής, με την μορφή ενός Συμβουλίου Επιτρόπων, που θα συγκροτηθεί από επαγγελματίες τεχνοκράτες και όχι από πολιτικά πρόσωπα.

Το Συμβούλιο αυτό θα είναι οργανικά συνδεδεμένο τόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και με το υπουργικό Συμβούλιο. Σκοπός του, η προετοιμασία εκλογών στη Δυτική Όχθη και στην Γάζα, εντός 24 έως 36 μηνών.

Προτείνουν ακόμη την ανάπτυξη μιας δύναμης Προσωρινής Αραβικής Παρουσίας Ασφαλείας (TASP) με εντολή αποτροπής επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ, σε συντονισμό με τις υπό απόσυρση ισραηλινές δυνάμεις, και σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Δύναμη Ασφαλείας που θα συσταθεί από το Συμβούλιο Επιτρόπων.Αυτή η Προσωρινή Αραβική Παρουσία Ασφαλείας, θα επωμιστεί την εντολή της αποτροπής επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ισραηλινός και Παλαιστίνιος εξέφρασαν την ελπίδα ότι όλα αυτά θα γίνουν αποδεκτά από τις  αραβικές χώρες. Τέλος, πρότειναν την σύγκληση μιας Διάσκεψης Δωρητών, για την ανοικοδόμηση της Γάζας με την συμμετοχή πλούσιων χωρών.

Σε αυτή την περίπτωση αυτονόητο είναι να μην πληρώσει τα σπασμένα η Ε.Ε., αλλά να συμβάλλουν καθοριστικά οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου και οι Εμίρηδες, που διαθέτουν αμύθητο πλούτο.

Στην παρέμβασή τους οι δύο ηγέτες προτείνουν σχετικά με το διαφιλονικούμενο καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, αναφέρουν,  θα περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια της πόλης, που ανήκαν στο Ισραήλ πριν από τις 5 Ιουνίου 1967 συν όλες τις εβραϊκές συνοικίες που χτίστηκαν μετά τον Ιούνιο του 1967 στην Ιερουσαλήμ.

Οι εβραϊκές συνοικίες που χτίστηκαν μετά τον Ιούνιο του 1967 θα συμπεριληφθούν στο 4,4% της ισραηλινής προσάρτησης. Όλες οι αραβικές συνοικίες που δεν ήταν μέρος του δήμου της ισραηλινής Ιερουσαλήμ πριν από το 1967, θα αποτελέσουν μέρος της Ιερουσαλήμ, της πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης.

Στην πρότασή τους προτείνουν η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ να διοικείται από μια Επιτροπεία πέντε κρατών, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Η Επιτροπεία θα έχει εξουσία σε όλες τις περιοχές της Παλιάς Πόλης σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν τον ειδικό ιστορικό ρόλο του βασιλιά της Ιορδανίας. Δεν θα υπήρχαν περιορισμοί στη λατρεία ή την κίνηση στο Ιερό Λεκανοπέδιο (Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της).

Διευκρινίζουν επίσης ότι Εβραίοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα απολαμβάνουν από κοινού ελευθερία πρόσβασης στους ιερούς λατρευτικούς τους τόπους. Και προσθέτουν, δεν θα υπάρχει αποκλειστική πολιτική κυριαρχία από κανένα κράτος επί του Ιερού Λεκανοπεδίου.

Καταλήγουν την πρόταση του με κάτι πολύ ουσιαστικό. Το παλαιστινιακό κράτος θα είναι ένα μη στρατιωτικοποιημένο κράτος, εκτός από την ανάγκη της εσωτερικής αστυνόμευσης - δύναμης ασφαλείας.
 

Τέλος ζητούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη, με την αρωγή των εμπλεκόμενων χωρών, να διαπραγματευτούν τα στοιχεία μιας τελικής συμφωνίας, όπως το καθεστώς των εποικισμών και των εποίκων, το θέμα των προσφυγών, καθώς και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου στάθμευσης διεθνούς δύναμης κατά μήκος του ποταμού Ιορδάνη.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση ειρήνευσης, που αγνοήθηκε από τα ‘φιλοπόλεμα’  ΜΜΕ, που προτιμούν να κατακλύζουν τις οθόνες μας σε ζωντανή μετάδοση με τις σκηνές της φρίκης του πολέμου…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ