Αχαϊκό Εργαστήρι: 2ο Φεστιβάλ δράσεων "Ελιά και παράδοση"

Την Κυριακή 20/10

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το πολιτιστικό σωματείο AXAIKO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ έχοντας πλούσια δράση στο χώρο της Αχαϊκής γης, με κάθε μορφής παρέμβαση στο περιβάλλον στην αγροτική ανάπτυξη, στη λαϊκή παράδοση και το πολιτισμό, πραγματοποιεί το 2ο Φεστιβάλ δράσεων με θέμα "Ελιά και παράδοση" στις 20/10/2024 ημέρα Κυριακή και ώρα έναρξης 10:30 στον πολυχώρο κτήμα Γουρδούπη Χαλανδρίτσα Ερυμάνθου. 

Οι θεματικές ενότητες που θα αναδειχθούν είναι. 

Ελαιόλαδο και ελιά: Εξετάζουμε την ποιότητα την ταυτότητα και την βιωσιμότητα του προϊόντος, το παρόν και το μέλλον. 

Ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, μέσα από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. 

Ποιότητα ελαιολάδου: Χημικά κριτήρια και γευσιγνωστική αξιολόγηση. Ελιά και παράδοση, σύνδεση με την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό χοροί και τραγούδια για το λάδι, κερνάμε ήλιο παράδοση ελλάδα. 

Η εκδήλωση είναι οργάνωση του πολιτιστικού σωματείου ΑΧΑΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και την υποστήριξη του Δήμου Ερυμάνθου. 

Οι δράσεις θα εξελιχθούν ως εξής

Ώρα 10:30 περιβαντολογικό πρόγραμμα λάδι - ελιά από την Nature Park, μάζεμα ελιάς στον ελαιώνα, και παρασκευή Λιόψωμου στις εγκαταστάσεις του κτήματος γουρδούπη. 

Ώρα 11:30 αρχίζει η ημερίδα με ομιλίες τοποθετήσεις για τις θεματικές ενότητες. 

Ομιλία της φιλολόγου κ. Ευθυμίας Γεωργιοπούλου για την ελιά και την παράδοση. 

Ομιλία Ιφιγένειας Χριστοπούλου, Χημικού/Ιδιοκτήτριας χημείου IC CHEM για την ποιότητα του ελαιολάδου. 

Ομιλία του καθηγητή κ. Γεωργίου Ζακυνθινού (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) για την στήριξη ενός προϊόντος μιας περιοχής ως «terroir» σύστοιχο αντικείμενο του «branding» και της «βιωσιμότητας». Η περίπτωση του ελαιολάδου και της ελιάς. 

Ομιλία του κ. Λεωνίδα Καράμπελα, προέδρου του νεοσύστατου συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών ΕΑΣ Ερυμάνθου για την σύσταση και λειτουργία του συνεταιρισμού. 

Θα υπάρξουν παρεμβάσεις παραγωγών εκπροσώπων ελαιοτριβείων και εταιρειών ελαιολάδου. 

Παράλληλα γευσιγνωσία από επαγγελματίες γευσιγνώστες. Επίσης δημιουργία από σεφ πιάτα με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής. Επιπλέον στο πολυχώρο Γουρδούπη θα υπάρχουν περίπτερα παραγωγών ελαιολάδου, και έκθεση μηχανημάτων ελαιοσυλλογής κλπ. 

Ώρα 13:00 κλείσιμο ημερίδας και στη συνέχεια στα πλαίσια της ενότητας "Ελιά και παράδοση", χοροί παραδοσιακοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, από 5 πολιτιστικούς συλλόγους, με ζωντανή ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική, και στη συνέχεια γλέντι παρευρισκομένων.